Duitsland: Kerststerrenseizoen 2017 kende obstakels

"Dit jaar zullen sommige tuinders gewenst hebben dat ze waterbuffels fokten of rijst teelden," zegt Josef Baumann van 'Beratungsring Hannover' met wat galgenhumor over het kerststerrenseizoen van 2017.

door vakjournalist Katrin Klawitter

Dit seizoen hebben ze het immers moeilijk gehad, zoals Baumann aangaf tijdens de Ahlem kerststerrenmiddag dit jaar, vooral met betrekking tot het weer: Tijdens de belangrijkste productieweken was er veel regen en een gebrek aan zon.

Belangrijkste kweekperiode voor kerststerren te koud
Dit wordt ook bevestigd door gegevens gepresenteerd door Dr. Dirk Ludolph van 'Lehr- und Versuchsanstalt für Gartenbau' (LVG) in Ahlem: De gemiddelde temperaturen dit kerststerrenseizoen waren zeker iets lager dan in voorgaande jaren, vooral in de belangrijkste groeimaanden van juli tot september.

In Ahlem hadden de kerststerren dus gemiddeld 20,5 graden in de weken met lange dagen, twee tot drie graden minder dan normaal - en bleven alle variëteiten kleiner dan normaal. Dit werd gevolgd door een zomer waar de zon het liet afweten, wat doorzette in een september met ook te weinig zon. 

Snellere inductie bij veel variëteiten
De lagere temperaturen leidden tot een langere dag en veel variëteiten beleefden een vroegere bloei-inductie, waardoor de verschillen tussen de variëteiten vervaagde. Sommige late variëteiten waren al drie of vier weken beschikbaar vóór de kerststerrendag 'Poinsettia Day' op 6 december in Ahlem. Vroegere variëteiten zoals 'Ouvertüre Dark Red' werden al op 6 november aangeboden en de latere variëteit 'Infinity Red' al op 10 november.

Er waren ook veel gewasbeschermingsproblemen, met bijvoorbeeld botrytis, in vooral het laatste derde deel van de kweekperiode en ook met pythium en phytophthora; beide soorten schimmel kwamen meer voor dan in andere jaren, vertelde Baumann ons.

Ongunstig weer: Kerststerren hadden minder bloeiremmer nodig
Het weer leverde één 'voordeel' op: De kerststerren hadden dit jaar minder bloeiremmer nodig. Kwekers die hier geen rekening mee hielden en als gewoonlijk bloeiremmer toedienden produceerden kleinere planten. Ondanks alle productieproblemen en moeilijkheden bij het beheer van de irrigatie en bemesting was Baumann van mening dat de plantkwaliteit dit jaar behoorlijk goed is gebleven.

Ongebruikelijk: Bij sommige bedrijven traden er vanaf oktober bemisia-infecties op die zich moeilijk lieten bestrijden. Er waren vergelijkbare problemen met spintmijten of bladluizen. Bij één grote producent kampte men vanaf het begin ook met wortel- en groeiproblemen en was er later een zwakkere groei. Er werd aangenomen dat er teveel remmer bij de moederplanten was toegediend.

Late vraag naar kerststerren
Aan de marketingkant was het probleem dit jaar dat veel variëteiten al vroeg klaar waren terwijl de vraag op de vrije markt naar kerststerren later was dan in voorgaande jaren.

Veel kwekers werden derhalve tegen de laatste zondag van november zo 'nerveus' vanwege de achterblijvende vraag dat ze hun prijzen begonnen te verlagen. "Kerststerren zijn hun optimale punt op de verkoopcurve voorbij," waarschuwde Baumann dan ook in Ahlem. Vooral kwekers zonder voldoende groothandelsklanten zouden moeten nadenken over de hoeveelheden en variëteiten die ze in de toekomst willen kweken. Ludolph meldde verder dat rood de duidelijke favoriete kleur is bij de kerststerrenverkoop. Alhoewel er ook een lichte verkoopstijging was van witte variëteiten, vertoonden de andere kleuren een proportionele verlaging.

Voor meer informatie:
Mayer
Poststraße 30
89522 Heidenheim
Germany
T: +49 7321 9594 290
F: +49 7321 9594 299
info@mayer.de
mayer.de

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018