Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijke oorzaken van chlorose

Planten kunnen je veel vertellen, vooral als ze niet gezond zijn. Er zijn enkele signalen die je kunt herkennen aan de bladeren. 

Als de middelste bladeren van planten tekenen van chlorose vertonen, betekent dit meestal dat ze niet genoeg ijzer krijgen. Om de precieze oorzaak te kunnen achterhalen, moet wat onderzoek gedaan worden. Chlorose kan namelijk meerdere oorzaken hebben.
  1. De pH van het substraat is te hoog, vaak boven pH 6.4. Onderzoek de pH van het substraat om dit zeker te weten. (Hoge waarschijnlijkheid)
  2. Er is niet voldoende ijzer aanwezig in de grond. Een weefselkweek is nodig om dit te bevestigen. (Lage waarschijnlijkheid, omdat de meeste soorten bemesting ruimschoots voldoende ijzer leveren)
  3. De planten krijgen teveel water, waardoor het moeilijker voor de planten is om ijzer op te nemen. Onderzoek de substraat en irrigatie toepassingen. Waterstof en zuurstof (H2O) toxiciteit kunnen leiden tot een ijzertekort. (Hoge waarschijnlijkheid) 
  4. Wortelrot, zoals Pythium, voorkomen de opname van ijzer. En zonder wortels kan een plant natuurlijk helemaal geen voedingsstoffen opnemen. Bekijk of de wortels verkleuring vertonen en stuur een monster naar een diagnostische kliniek om je vermoeden te bevestigen. 
Chlorose hoeft dus niet te betekenen dat er te weinig ijzer beschikbaar is voor de plant. Een klein beetje onderzoek kan je helpen om de echte oorzaak van het probleem te achterhalen. 

Bron: eGroBlog (Brian Whipker)
Publicatiedatum: