Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ctgb bestaat 25 jaar

Het Ctgb, toen nog College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen, is opgericht in 1993 en bestaat dus 25 jaar. Luuk van Duijn, secretaris/directeur Ctgb, blikt terug. Wat zijn de grote lijnen van de afgelopen jaren?

Van nationaal naar internationaal
In 2000 werd een begin gemaakt met stoftoelating op Europees niveau. In 2009 werd de Europese Gewasbeschermingsverordening van kracht en werden ook middelen op Europees niveau, althans op zonaal niveau, beoordeeld. In 2013 werd de Europese Biocidenverordening van kracht en werden zowel stoftoelatingen als middeltoelatingen Europees.

Van chemisch breed werkend naar specifiek, geïntegreerd en groen
In de kasteelt, en met name die van de voedingsgewassen, is geïntegreerde bestrijding al meer dan vijfentwintig jaar de standaard. Andere sectoren zijn die omslag aan het maken: naar gebruik van natuurlijke vijanden, slim gebruik van schimmels en bacteriën, biostimulanten etc.

Van algemeen/breed werkend naar ‘personalised’ naar tijd en plaats
Nieuwe ontwikkelingen bieden daarvoor kansen, zoals de precisielandbouw, gebruik van big data en scouting- en monitoringstechnieken. We gaan als Ctgb kijken hoe we daar ruimte aan kunnen bieden.

Toename publieke belangstelling
Na de ongerustheid in de jaren ’60 en ’70 wordt het in de jaren ’80 en ’90 en het begin van deze eeuw rustig rondom de gewasbeschermingsmiddelen. Maar de discussie is weer volop terug: zie glyfosaat en de bijen.

Het jubileumjaar
In 2018 gaan we een aantal korte bijeenkomsten organiseren met gebruikers en belangstellenden. We doen dit in de vorm van een zogenaamde ‘speed date’ waar medewerkers van het Ctgb in kleine groepjes in gesprek gaan met mensen die met ons werk te maken hebben zonder veel van ons te weten. De afstand naar Ede is natuurlijk voor velen wel erg groot en we denken dat het goed is hier dit jaar extra aandacht aan te schenken. Ook zijn we bezig met de voorbereidingen voor een symposium. Daar hoort u de komende tijd meer van.

Luuk van Duijn, secretaris/directeur Ctgb

Bron: e-zine van Ctgb
 
Publicatiedatum: