De kas moet van het gas. Maar hoe?

De Nederlandse tuinbouw moet versneld op zoek naar nieuwe energie. Tuinders zijn in verwarring, er is haast bij. Staan hun tomaten, rozen en kamerplanten straks in de kou?

In hun kassen onder de rook van Zoetermeer kweken Hans Koolhaas en zijn broers 5 miljoen bromelia's per jaar met dank aan de Groningse gasbel. Zeker nu de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt, moeten ze de kachel flink stoken om die tropische kamerplanten, familie van de ananas, op temperatuur te houden. De gasrekening van hun kwekerij loopt dan ook in de miljoenen.

De glastuinbouw is een van de grootste verbruikers van Gronings aardgas. Op jaarbasis wordt in onze kassen zo'n 3 miljard kubieke meter gas verstookt: zo'n 7,5 procent van het totale gasverbruik in Nederland. Het besluit om de gaskraan versneld dicht te draaien, heeft voor tuinders dus grote gevolgen. Twee tuinderscoöperaties hebben al een brief ontvangen van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat waarin staat dat hun bedrijven in vier jaar op andere energiebronnen overgestapt moeten zijn (zie kader).

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018