Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU houdt openbare raadpleging over daling bestuivers

Wilde bestuivers zoals bijen, vlinders en vele andere insecten bestuiven gewassen en wilde planten zodat ze vrucht en zaad kunnen dragen. Naar schatting wordt €5 miljard aan jaarlijkse EU-landbouwproductie rechtstreeks aan bestuivers toegeschreven.

Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, Karmenu Vella: "Wetenschappers hebben ons gewaarschuwd voor een sterke daling van bestuivers in heel Europa. We hebben een goed begrip van de teruggang van sommige bestuivers, terwijl er kennislacunes zijn voor anderen. Wat vaststaat is dat het tijd is om te handelen. Doen we dat niet, dan moeten wij en onze toekomstige generaties hier mogelijk een hoge prijs voor betalen."

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, Phil Hogan: "Bestuivers zijn te belangrijk voor onze voedselzekerheid, landbouwgemeenschappen en het leven op aarde. We kunnen het ons niet veroorloven ze te blijven verliezen."

De tussentijdse evaluatie van de EU 2020 biodiversiteitsstrategie heeft een mogelijk aanzienlijke daling van bestuivers aangetoond. Bijna 1 op de 10 bijen- en vlindersoorten wordt volgens de Europese Rode Lijst met uitsterven bedreigd.

Om de daling aan te pakken, is de Commissie op zoek naar een Europees initiatief voor bestuivers en roept het wetenschappers, telers en bedrijven, milieuorganisaties, overheden en burgers op om een bijdrage te leveren.

De raadpleging zal open blijven tot 5 april 2018 en kan hier worden bekeken.
Publicatiedatum: