Shine Wax Farm: Arava woestijn, Israël

Wasbloemen kweken in de woestijn

Bloemen verbouwen in de woestijn klinkt als gekkenwerk. Toch begonnen de Israëlische kwekers Ori Duek en Alon Gibori afgelopen jaar met het telen van wasbloemen en Asclepias tuberosa in de Israëlische Aravawoestijn. Ze hadden al ervaring met de teelt van paprika's en tomaten, maar zijn nieuw in de bloemen- en plantensector. Het eerste jaar was zwaar maar inmiddels lopen de zaken goed. "We zijn constant bezig met leren over de teelt en het klimaat. De vraag naar waxbloemen laat niet te wensen over. We hebben dan ook goede hoop dat het een succesvolle business kan worden", zegt Duek van de 5 hectare tellende Shine Wax Farm.


Ori en Alon tussen hun gewas.

Redenen voor de overstap
Oorspronkelijk zijn Duek en Gibori groententelers. Zij verbouwden - en verbouwen - paprika's en tomaten op respectievelijk 14 en 2 hectare in de Arava woestijn. Voor hun paprika's waren ze afhankelijk van de Russische markt en door de crisis kwam die afzetmarkt in zwaar weer. "We vonden het te riskant om op de paprikateelt te blijven leunen en dus besloten we een nieuw gewas te gaan verbouwen. We kwamen in contact met het team van Aviv Harmonie, een grote Israëlische leverancier van waxbloemen. Zij hebben ons op weg geholpen in de bloemenbusiness. Dankzij hen zijn we verliefd geraakt op de industrie."

Klimaat als uitdaging
In 2016 startten de twee jonge kwekers met zes varianten waxbloemen (2 basis en 4 meer experimentele soorten) op 2 hectare grond. De constante warmte en de brandende zon vormen een grote uitdaging. "In de zomermaanden kan het 45 graden worden zonder bewolking waardoor veel jonge planten afsterven. Dankzij een speciaal waxbloemen teeltprotocol, aangepaste irrigatie en bemesting in samenwerking met Aviv wisten de telers de jonge planten de zomerperiode door te loodsen. Toch gingen vervolgens ook oudere planten dood. "We dachten dat de oudere, grotere planten beter tegen de zon konden. Dat bleek helaas niet zo te zijn. Het is dus een leerproces waarin van fouten geleerd moet worden met het oog op een nieuw seizoen."


Boven: Chrystal Pearl, beneden: Adi.

Verrassende kwaliteit
Vastbesloten werd met de twee solide basisvarianten, Adi en Chrystal Pearl, een nieuw seizoen begonnen, omdat de kwaliteit van beide varianten hun positief verrast had. "De woestijnomstandigheden, de overvloed aan zonlicht en een warme winter droegen bij aan grote knoppen, bloemen en hoge stengels." Duek was ook blij met de verkoop. "De waxbloemen werden verkocht voor een goede prijs op de Nederlandse veiling en ook via directe verkoop door Aviv Harmonie." Chrystal Pearl is hun belangrijkste soort en in 2018 wordt daarom het areaal voor deze soort uitgebreid.


Asclepias tuberosa

Asclepias tuberosa
De andere basisvariant die ze telen is de Asclepias tuberosa. Behalve waxbloemen willen Duek en Gibori ook graag een grote leverancier voor deze soort worden. "We geloven dat deze soort het ook goed in onze regio kan gaan doen. Net als bij de waxbloemen is er ook bij dit gewas sprake van een leerproces. Het doel is om in de periode van oktober tot juli, de zomer is te heet voor de Asclepias tuberosa, een grote speler te worden."


Rey in het veld.

Groter bereik
In het afgelopen jaar is het landbouwareaal van de Shine Wax Farm sterk gegroeid. 2017 begon met 2 hectare, al snel werden dat er 5 en het blijft toenemen. "Van de vier experimentele soorten van afgelopen jaar, hebben we alleen 'Rey' voortgezet Het is een nieuwe Chamelaucium-Verticordia hybride waarin we geloven. Daarom trekken we er ook tijd voor uit om meer over de teelt van deze soort te leren en om het product in de markt te brengen."

Blijvende uitdaging met goede vooruitzichten
Volgens Duek is het een voortdurende uitdaging, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst. "We zijn zeer gepassioneerd en ondanks dat alles totaal anders is dan bij groententeelt, zijn we blij met de vraag en de prijzen die we krijgen voor onze producten. Op dit moment zijn we vooral nog aan het investeren en hebben we bij fouten een herkansing in het volgende jaar. Over twee jaar hopen we een succesvolle handel te hebben opgezet en tot dat moment blijven we investeren in een gezond en kwalitatief goed product."

Voor meer informatie:
Shine Wax Farm
Ori Duak
Email
Twitter

Aviv Flowers
Emek Hefer P.O.B 85
Hadera 38100
Israel
Tel.: 972 -4-6126000
Fax: 972-4-6335370
board@aviv-flower.co.il
marketing@aviv-flower.co.il
www.aviv-flower.co.il


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018