Shine Wax Farm: Arava woestijn, IsraŽl

Wasbloemen kweken in de woestijn

Bloemen verbouwen in de woestijn klinkt als gekkenwerk. Toch begonnen de IsraŽlische kwekers Ori Duek en Alon Gibori afgelopen jaar met het telen van wasbloemen en Asclepias tuberosa in de IsraŽlische Aravawoestijn. Ze hadden al ervaring met de teelt van paprika's en tomaten, maar zijn nieuw in de bloemen- en plantensector. Het eerste jaar was zwaar maar inmiddels lopen de zaken goed. "We zijn constant bezig met leren over de teelt en het klimaat. De vraag naar waxbloemen laat niet te wensen over. We hebben dan ook goede hoop dat het een succesvolle business kan worden", zegt Duek van de 5 hectare tellende Shine Wax Farm.


Ori en Alon tussen hun gewas.

Redenen voor de overstap
Oorspronkelijk zijn Duek en Gibori groententelers. Zij verbouwden - en verbouwen -  paprika's en tomaten op respectievelijk 14 en 2 hectare in de Arava woestijn. Voor hun paprika's waren ze afhankelijk van de Russische markt en door de crisis kwam die afzetmarkt in zwaar weer. "We vonden het te riskant om op de paprikateelt te blijven leunen en dus besloten we een nieuw gewas te gaan verbouwen. We kwamen in contact met het team van Aviv Harmonie, een grote IsraŽlische leverancier van waxbloemen. Zij hebben ons op weg geholpen in de bloemenbusiness. Dankzij hen zijn we verliefd geraakt op de industrie."

Klimaat als uitdaging
In 2016 startten de twee jonge kwekers met zes varianten waxbloemen (2 basis en 4 meer experimentele soorten) op 2 hectare grond. De constante warmte en de brandende zon vormen een grote uitdaging. "In de zomermaanden kan het 45 graden worden zonder bewolking waardoor veel jonge planten afsterven. Dankzij een speciaal waxbloemen teeltprotocol, aangepaste irrigatie en bemesting in samenwerking met Aviv wisten de telers de jonge planten de zomerperiode door te loodsen. Toch gingen vervolgens ook oudere planten dood. "We dachten dat de oudere, grotere planten beter tegen de zon konden. Dat bleek helaas niet zo te zijn. Het is dus een leerproces waarin van fouten geleerd moet worden met het oog op een nieuw seizoen."


Boven: Chrystal Pearl, beneden: Adi.

Verrassende kwaliteit
Vastbesloten werd met de twee solide basisvarianten, Adi en Chrystal Pearl, een nieuw seizoen begonnen, omdat de kwaliteit van beide varianten hun positief verrast had. "De woestijnomstandigheden, de overvloed aan zonlicht en een warme winter droegen bij aan grote knoppen, bloemen en hoge stengels." Duek was ook blij met de verkoop. "De waxbloemen werden verkocht voor een goede prijs op de Nederlandse veiling en ook via directe verkoop door Aviv Harmonie." Chrystal Pearl is hun belangrijkste soort en in 2018 wordt daarom het areaal voor deze soort uitgebreid.


Asclepias tuberosa

Asclepias tuberosa
De andere basisvariant die ze telen is de Asclepias tuberosa. Behalve waxbloemen willen Duek en Gibori ook graag een grote leverancier voor deze soort worden. "We geloven dat deze soort het ook goed in onze regio kan gaan doen. Net als bij de waxbloemen is er ook bij dit gewas sprake van een leerproces. Het doel is om in de periode van oktober tot juli, de zomer is te heet voor de Asclepias tuberosa, een grote speler te worden."


Rey in het veld.

Groter bereik
In het afgelopen jaar is het landbouwareaal van de Shine Wax Farm sterk gegroeid. 2017 begon met 2 hectare, al snel werden dat er 5 en het blijft toenemen. "Van de vier experimentele soorten van afgelopen jaar, hebben we alleen 'Rey' voortgezet Het is een nieuwe Chamelaucium-Verticordia hybride waarin we geloven. Daarom trekken we er ook tijd voor uit om meer over de teelt van deze soort te leren en om het product in de markt te brengen."

Blijvende uitdaging met goede vooruitzichten
Volgens Duek is het een voortdurende uitdaging, maar hij heeft goede hoop voor de toekomst. "We zijn zeer gepassioneerd en ondanks dat alles totaal anders is dan bij groententeelt, zijn we blij met de vraag en de prijzen die we krijgen voor onze producten. Op dit moment zijn we vooral nog aan het investeren en hebben we bij fouten een herkansing in het volgende jaar. Over twee jaar hopen we een succesvolle handel te hebben opgezet en tot dat moment blijven we investeren in een gezond en kwalitatief goed product."

Voor meer informatie:
Shine Wax Farm
Ori Duak
Email
Twitter

Aviv Flowers
Emek Hefer P.O.B 85
Hadera 38100
Israel
Tel.: 972 -4-6126000
Fax: 972-4-6335370
board@aviv-flower.co.il
marketing@aviv-flower.co.il
www.aviv-flower.co.il


Publicatiedatum: 7-2-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2018 Veilingmeester: zo scoort u met de Calluna
15-8-2018 Kenia ondervindt invloed van de hitte in Europa in de uitvoercijfers
8-8-2018 Visser Chrysanten sluiten aan bij VannoVa
10-7-2018 Flevoplant Ens in clinch met Engelse afnemer
6-7-2018 Een bezoek aan de grootste bloemenmarkt van Frankrijk
2-7-2018 "Consument vraagt om duurzame producten"
29-6-2018 Tomatenhandelaren in de puree
16-5-2018 Veilingen deden goede zaken met Moederdag
14-5-2018 Moederdagbloem peperduur
14-5-2018 "Logistieke performance goed op derde vroeg veildag"
14-5-2018 "Moederdag welkome impuls voor bloemen- en plantenhandel"
26-4-2018 Beste april week ooit bij Veiling Rhein-Maas
20-4-2018 Locatie Eelde veilt op Hemelvaartsdag
18-4-2018 Export bloemen en planten hapert door koude start dit voorjaar
11-4-2018 Consument bereid meer te betalen voor home-grown product
28-2-2018 "Hoogste marges voor de veilingklok"
26-2-2018 Vereniging BIO-NH gaat van start
22-2-2018 Start piekperiode 2018: gťťn opslagkosten CC-containers en -platen
16-2-2018 Vrouwendag in aantocht: wordt RoemeniŽ het nieuwe ItaliŽ?
15-2-2018 Goede Valentijnverkoop bevestigt vlotte start bloemen- en plantenexport

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code