Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese energievoorziening 2017

Primeur: meer energie uit duurzame bronnen dan uit steenkool

Voor het eerst werd in het afgelopen jaar meer energie gewonnen uit duurzame bronnen dan uit steenkool. Er werd 12% meer energie opgewekt uit wind, zon en biomassaverbrandingsinstallaties dan t.o.v. 2016. Tegelijkertijd komt deze groei voor meer dan de helft voor rekening van Duitsland en het VK en is de groei in veel andere landen minimaal.


Percentage energie uit duurzame bronnen per land. Beeld: EU Power Sector Report 2017 (klik hier voor vergroting)

Dat zijn de voornaamste conclusies uit een in opdracht van de EU uitgevoerd onderzoeksrapport, dat hier te lezen is. Enkele andere, opmerkelijke conclusies: ondanks alle inzet op verduurzaming steeg het Europese energieverbruik met 0,7% t.o.v. 2016. Ondanks uitstoot beperkende maatregelen van CO2 bleef deze in de energiesector gelijk en, alle uitstootbronnen meegenomen, steeg het zelfs en is het commitment van Frankrijk, het VK, NL, Italiƫ en Portugal de steenkool er helemaal aan te geven in Oost-Europese landen.

Publicatiedatum: