Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India is land met mogelijkheden

Op woensdag 24 januari ontmoetten ondernemers uit de agri &foodketen elkaar in het provinciehuis van Noord-Holland om te praten over kansen en uitdagingen in India. Het initiatief voor deze bijeenkomst kwam gezamenlijk van Provincie Noord-Holland, GreenPort Noord-Holland Noord en Amsterdam Trade.

Ondernemers met en zonder handelservaring in India gingen het gesprek aan met elkaar en met betrokken overheidsinstanties. Zowel de kansen als belemmeringen werden besproken. Het was een waardevolle en inspirerende avond voor alle partijen.



Matchen van vraag en aanbod
India is op weg om de 3e economie wereldwijd te worden. Deze enorme economische en demografische groei biedt een scala aan kansen voor ondernemers uit onze regio. Ongeveer 40% van de verse voeding gaat in India verloren doordat de opslag, verwerking en logistiek nog in de kinderschoenen staan. Hier liggen kansen voor ondernemers uit Noord-Holland, onder andere op het gebied van teeltechnieken, coldchain en foodprocessing, verlengen van de houdbaarheid in de distributieketen en water- en afvalmanagement. Maar ook op consultancy, zaad- en plantveredeling, sierteelt en verwerking van AGF. De uitdaging is om de behoefte/vraag van India te matchen met het aanbod en de expertise van Noord-Hollandse ondernemers.

Handel met India: van 0 tot 1,5 miljoen
Gedeputeerde Jaap Bond van de Provincie Noord-Holland opende de avond en sprak over zijn eigen India ervaring en over de ambitie om een uitgaande missie naar India te organiseren voor Noord-Hollandse ondernemers uit de agri &foodketen. Fons Stoelinga, Ambassadeur van Nederland in India en Freek Vossenaar, Agro Business Developer van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaven inzicht in de kansen en mogelijkheden in India en over hoe zij een rol kunnen spelen bij eventuele handelsbelemmeringen. Zij hebben bijvoorbeeld Nederlandse exporteurs van appelbomen op weg geholpen. Eerst was er van Indiase zijde weinig tot geen ontvankelijkheid voor de Nederlandse bomen. Maar toen uit trials bleek dat de opbrengst groter en sneller was, kwam er een order van 1,5 miljoen bomen. Van nul naar 1,5 miljoen. Het kan in India. Het is een land van uitersten. Je moet als ondernemer aan de ene kant een lange adem hebben, maar ook paraat kunnen staan om grote orders te kunnen leveren. Alles valt of staat bij een gedegen voorbereiding.

Ondernemers uit de regio kwamen uiteraard ook aan het woord en deelden hun ervaringen. Om in India handel te kunnen drijven, is het belangrijk om een betrouwbare Indiase partner te hebben en te investeren in duurzame relaties. Ook kan het handig zijn om samen met collega-ondernemers op te trekken, bijvoorbeeld door een consortium te vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij distributiecentra voor AGF.

De bijeenkomst werd afgesloten door Dennis Straat, wethouder van Zaanstad. In zijn slotwoord keek hij terug op de avond en bracht hij het gezamenlijke voornemen om een reis te organiseren onder de aandacht. Ter afsluiting was er een borrel met gelegenheid tot netwerken.

Meer informatie en vervolg
Nog voor de zomer wordt er een tweede informatiebijeenkomst georganiseerd over dit thema. Bij voldoende animo wordt er in november 2018 een ondernemersreis naar India georganiseerd. We roepen ondernemers ook op om in hun eigen netwerk te kijken en mee te denken voor wie deze ondernemersreis interessant kan zijn.

Meer weten over de Internationale agenda van GreenPort Noord-Holland Noord? Klik hier.

bron: Greenport NHN
Publicatiedatum: