kwekerij Bestplant, Poeldijk

"Misschien wel het meest luchtzuiverende plekje van Nederland"

OZ Planten was op misschien wel het meest luchtzuiverende plekje van Nederland: kwekerij Bestplant in Poeldijk. De kweker van de maand februari produceert Spathiphyllum in de grotere potmaten: 17, 19 en 24 cm waarvan het gros wordt verhandeld onder de naam Air so Pure. Patrick Zuidgeest vormt samen met zijn compagnon Laurens van Dijk de directie van het bedrijf.In totaal bestaat de kwekerij uit 4 locaties en wordt er gewerkt met een team van 35 medewerkers. Bestplant in haar huidige vorm is gestart in 2010, maar de geschiedenis gaat verder terug. De vader en opa van Patrick waren al tuinders. Na de tomatenteelt zijn ze 25 jaar geleden gestart met de kweek van kamerplanten. Spathiphyllum werd al sinds de eerste jaren opgekweekt. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid van 2,5 hectare tot maar liefst 7,5 hectare vandaag de dag.Bestplant is zeer ervaren met de kweek van Spathiphyllum en kan dus marktconform planten van goede kwaliteit produceren. Er wordt gewerkt met vaste lijnen:
  • Lauretta in P. 19 en 24 cm
  • Vivaldi P. 17 cm
  • Sebastiano P. 24 cm
  • Sylvana P. 24 cm
  • Sensation P. 24 cm
De teeltperiode bedraagt 40 tot 60 weken. Van moerplanten tot stekmateriaal komt er nog 20 à 30 weken bij. Een goede planning is dus van belang, want voor elke verandering ben je soms 2 jaar verder.
Naast de vaste lijnen levert Bestplant ook Spathiphyllum Spa, een eigen soort in potmaat 17 cm. In kleine aantallen wordt ook de Chlorophytum Green Orange geproduceerd. Dat is een lastige teelt die echter helemaal onder controle is bij Bestplant, omdat er 15 jaar geleden al gestart is met het produceren ervan.

De piek zit in de wintermaanden en met name in januari. In de rustigere periode wordt er naast Spathiphyllum ook Hortensia en Begonia gekweekt.Duurzaamheid
Bestplant loopt voorop op gebied van duurzaamheid. Met gepaste trots wordt aangegeven dat Bestplant in het bezit is van maar liefst 6 MPS certificaten. Ook is de kweker druk bezig met het verkrijgen van een footprint van Benefits of Nature.

Biologische middelen worden zo veel als mogelijk ingezet.
De bezigheid met betrekking tot duurzaamheid zit als het ware in het bloed van de kwekerij. De vader van Patrick is zeer betrokken geweest bij de oprichting van Air so Pure en is ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd altijd nog actief als bestuurslid.

Wilt u deze enthousiaste kweker met een duidelijke passie voor planten zelf eens spreken? Van 21 tot 23 februari zullen ze aanwezig zijn op MyPlant&Garden in Milaan.


bron: OZ Planten


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018