Hans Bentvelsen, African Roots

"Wanneer Nederlandse stekproductie op zijn zwakst is, zijn wij op ons sterkst"

Tholen - Op 2600m hoogte in het Keniaanse dorp Ol'Kalou ligt de kwekerij Highlands Plants. Het is een opkweekbedrijf van de Nederlandse ondernemer Paul Zwinkels, beslaat 26 hectare en biedt werk aan ruim 400 mensen. De kwekerij produceert op de ene helft van het areaal perkgoed, vaste planten en grassen, terwijl op de andere helft kruiden worden gekweekt.


Arno Treuren en Hans Bentvelsen, hier op de Trade Fair in november vorig jaar

In Nederland is de kwekerij, of althans het stekmateriaal dat er vandaan komt, beter bekend onder de naam African Roots. Deze Nederlandse onderneming werd vijf jaar geleden in het leven geroepen, met als doel de verkoop van de planten te stroomlijnen en uit te bouwen. Om hier handen en voeten aan te geven, benaderde Paul Zwinkels Hans Bentvelsen, die zijn eigen kwekerij in het Westland verkocht had. Met zijn kennis en ervaring sprak hij immers de taal van de kweker.

Een bezoekje aan de kwekerij overtuigde Hans ervan met Paul in zee te gaan. "Paul woont zelf op de kwekerij en geeft leiding aan het bedrijf. Hij begeleidt de teelt en bewaakt de kwaliteit. Ook kun je, door het continue contact met het personeel, veel beter zicht houden op de dagelijkse gang van zaken en bovendien geloofde ik ook in de kracht van de onderneming."


Het bedrijf in Kenia

Groeikracht
Veel van de 600 verschillende producten worden op bestelling opgezet en geoogst, hoewel op de ene productgroep natuurlijk meer de focus ligt dan op de andere. Naast het ondernemerschap van Paul Zwinkels ligt de kracht van de onderneming volgens Hans met name op twee punten: het consequent beworteld uitleveren van stek - "daarmee is het plantje bij aankomst op de tuin van betere kwaliteit en heeft het meer groeikracht" - en daarnaast de locatie. "Vanaf oktober t/m februari, wanneer het in Nederland slecht weer is en de Nederlandse stekproductie op zijn zwakst, zijn wij op ons sterkst. Dan zijn de omstandigheden hier optimaal om sterk en vitaal stek te produceren. Doordat wij op een hoogte van 2600m zitten, hebben wij zo'n 20/25 graden overdag, maar daalt het 's nachts tot 4/5 graden. Omdat de kwaliteit afhankelijk is van de hoogte waarop het gekweekt wordt - door de relatieve koelte blijven de planten bijvoorbeeld kort en stevig -, kunnen wij stek produceren op een manier die veel andere kwekers niet kunnen."


Het bedrijf in Kenia

Van onbeworteld naar beworteld
Nederlandse kwekers, weet Hans, profiteren steeds meer van die vermeende voordelen. "Steeds meer telers zien de voordelen van onze stekjes in pluggen. Zo'n 5 jaar geleden bestond 75% van onze verkoop nog uit onbewortelde stek, nu is dat nog maar 25%. Precies andersom dus!"

 
Voor meer informatie:
African Roots
Hans Bentvelsen
Middel Broekweg 29
(Kantoor H184)
2675 KB Honselersdijk
+31(0)6 43 903 703
E: hans@african-roots.nl
www.africanrootsplants.nl

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018