Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksproject De Perfecte Chrysant in de schijnwerper

Afgelopen woensdag vond weer een bijeenkomst plaats van de begeleidingscommissie (BCO) van het onderzoek De Perfecte Chrysant. Leden van de BCO bespreken daar hoe het mede door hun gefinancierde onderzoek verloopt en voeren zelf tests uit op het gewas. Een videoverslag.



De chrysantentelers willen de zomerkwaliteit beter borgen én hun winterproductie verder verhogen. In het onderzoeksproject De Perfecte Chrysant verkennen zij samen met Delphy en Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw de opties om efficiënter om te gaan met energie.

Het doel is om te onderzoeken en aan te tonen dat:
  • jaarrond een perfecte chrysant is te telen met een aanvaardbaar warmtegebruik.
  • de zomerkwaliteit kan worden geborgd door de kaslucht te koelen.
  • de winterproductie kan worden gelijkgetrokken met de zomerproductie bij een geringe elektriciteitstoename.
Hiervoor is een kas van duizend vierkante meter bij het Delphy Improvement Centre ingericht voor chrysantenteelten. Marcel Raaphorst van WUR Glastuinbouw leidt het onderzoek. Jan Barendse van LTO Glaskracht coördineert onderzoeken in het gewas chrysant.
Jan Barendse: "Ik coördineer de netwerken van de gewassen Lelie, Chrysant (inclusief Chryson) en Lisianthus en ben de vaste vervanging voor Roos, Snij-Cymbidium, Freesia en Biologische glasgroente.

Het is erg belangrijk dat we blijven samenwerken. Zo behouden we de Nederlandse toppositie en halen we onze duurzaamheidsdoelstellingen, zoals energiebesparingen en minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen.



Dit is een mooi voorbeeld van hoe telers samen onderzoek financieren. De telers hebben via ChrysantNL privaat ingezet op het project en in dit geval was er ook nog een restant van het budget van Kas als Energiebron. Dat budget is nu zo goed als op. Gelukkig zijn de voorbereidingen in volle gang om samen een nieuwe collectieve onderzoekspot op te richten onder de naam Kennis in je Kas."

bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: