Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brede toelating Ranman Top voor sierteelt, veredeling en zaadteelt

Op verzoek van de tuinbouwsector heeft het Ctgb besloten het gebruiksgebied van het middel Ranman Top uit te breiden met de bloemisterijgewassen, laanbomen, coniferen, sierheesters, bos- en haagplantsoen, vaste planten, veredeling en diverse zaadteelten.

Enkele reacties uit de sector
“Hiermee is een grote wens van telers in vervulling gegaan, aangezien er tegen Phythophtora geen effectief middel beschikbaar was. Voor telers van gewassen als Pioenroos, Delphinium en Echinops is dit erg goed nieuws”, aldus Aad Vernooy namens Landelijke Commissie Zomerbloemen van LTO Glaskracht Nederland.

“Het is goed te vernemen dat Ranman Top toegelaten is in de vaste plantenteelt. Een welkome aanvulling tegen valse meeldauw in geraniums of papavers. En opnieuw blijkt dat de Coördinatoren Effectief Middelen Pakket hun diensten bewijzen voor de sector”, aldus Arnold van Berkel, vaste plantenkweker.



“Voor veredeling en zaadteelt zijn weinig fungiciden toegelaten, terwijl de gewassen wel kunnen kampen met ziekten als Phythopthora en meeldauw. Ranman Top kan ongetwijfeld bijdragen aan de ziektebeheersing . We zijn blij dat in de gezamenlijke samenwerking een zo breed mogelijk etiket voor diverse kleine toepassingen gerealiseerd kon worden”, zegt Gea Bouwman van Plantum.

Deze etiketuitbreiding is aangevraagd door de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen en is tot stand gekomen door samenwerking tussen de fabrikant ISK Biosciences Europe N.V. en de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland, Plantum en de ZLTO. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken, het landbouwbedrijfsleven en Nefyto, heeft de kosten voor deze aanvraag gefinancierd.

Advies
Het gebruik in de teelt van bloemisterijgewassen, laanbomen, coniferen, sierheesters, bos- en haagplantsoen, vaste planten, de bedekte veredeling en zaadteelt en de onbedekte veredeling en zaadteelt van akkerbouwgewassen (met uitzondering van aardappel, mais, granen en graszaadteelt, hop en olifantsgras), groentegewassen, kruiden en sierteeltgewassen is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren voordat het middel gebruikt wordt. Het risico voor het gewas bij gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden valt onder verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Expert Centre
De etiketuitbreiding van Ranman Top is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen diverse organisaties in het Expert Centre voor Specialty Crops. Dit Expert Centre is een kennisnetwerk toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken.

bronnen: LTO Glaskracht Nederland en Ctgb
Publicatiedatum: