Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overheid wil dat grootgebruikers omschakelen naar hoogcalorisch gas

Tweehonderd grote industriële gasverbruikers moeten uiterlijk 2022 omgeschakeld zijn van laag- naar hoogcalorisch gas. Het betreft gasverbruikers met een directe aansluiting op het landelijke hogedruk gasnet. Onder deze groep bevindt zich ook het glastuinbouwcluster AgriportA7 in Middenmeer. De bedrijven ontvingen deze week een brief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).



EZK roept in de brief op tot versnelde omschakeling naar aanleiding van de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning. In Groningen wordt laagcalorisch gas gewonnen. Het landelijk verbruik is circa twintig miljard kubieke meter per jaar. De tweehonderd bedrijven verbruiken ruim vijf miljard kubieke meter. Het verbruik in de glastuinbouwsector is drie miljard kubieke meter per jaar. Huishoudens verstoken jaarlijks tien miljard kubieke meter.

Kostbaar
De omschakeling van laag- naar hoogcalorisch gas heeft consequenties voor de stookinstallaties. Deze moeten aangepast worden om het andere gas veilig te kunnen verstoken. De aanpassingen aan gasketels zijn beperkt maar voor WKK's is dit wel kostbaar. De compressieverhouding en de klopregeling moeten worden veranderd. Voor oudere (vaak kleinere) WKK's zijn de aanpassingen groot en moet vaak een nieuwe klopregeling en lambda regeling geïnstalleerd worden. Zonder maatregelen dreigt schade en zelfs motoruitval. De aanpassingskosten voor WKK's liggen in de orde grootte van € 100.000 per installatie. Daarnaast is er sprake van exploitatieverlies omdat de motoren minder efficiënt zullen draaien na de aanpassing. De financiële gevolgen zijn dus groot.

Compensatie
Al in 2015 is – naar aanleiding van de veranderende gassamenstelling – bij de genoemde tweehonderd bedrijven onderzoek uitgevoerd naar alternatieven voor laagcalorisch aardgas. Maatregelen en investeringen zijn toen in kaart gebracht. De plotselinge en stellige brief vanuit EZK heeft alle betrokkenen verrast maar heeft uiteraard met de grote urgentie rond de aardbevingen in Groningen te maken. Het standpunt van LTO Glaskracht Nederland is dat de kosten voor te nemen maatregelen bij ondernemers door de overheid vergoed moeten worden.

Verdere verduurzaming
Vanuit dezelfde achtergrond heeft het Ministerie van EZK ook contact gezocht richting grote glastuinbouwgebieden. Niet om een omschakeling te maken naar hoogcalorisch gas, maar om te onderzoeken of de transitie naar duurzame energie (geothermie, restwarmte, biomassa, alle electric) verder kan worden versneld. LTO Glaskracht Nederland heeft hierover contact met de betrokkenen. De vele initiatieven die lopen om het energieverbruik te verduurzamen en de ontwikkeling naar een klimaatneutrale sector staan hierbij centraal.

Tot nu toe zijn bij LTO Glaskracht geen andere clusters of bedrijven in de glastuinbouwsector bekend die ook een brief hebben ontvangen van het Ministerie voor omschakeling van het gasverbruik. Mocht dat wel zo zijn neem dan contact op met Rob van der Valk.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Rob van der Valk)
Publicatiedatum: