Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1 op de 6 glastuinders wil investeren in zonnepanelen

Het totale percentage van glastuinders dat bereid is om te investeren in zonnepanelen is in de periode van 2013-2017 gestegen naar 16,5%. Het hoogste percentage dat AgriDirect gemeten heeft. 11,5% van de totale glastuinders geeft aan al gebruik te maken van zonnepanelen.


 
Deze resultaten blijken uit de GlastuinbouwScanner 2017 van AgriDirect. Dit is de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. In de maanden oktober en november 2017 werden circa 3200 glastuinders benaderd met vragen over onder andere hun toekomst- en investeringsplannen.


 
11,5% van de glastuinbouwers heeft zonnepanelen
Daarmee zet de stijgende trend van het gebruik van zonne-energie zich onverminderd voort. Het aantal glastuinders dat gebruik maakt van zonnepanelen stijgt in 2017 met 2,3% ten opzichte van 2016. Het hoogste percentage zonnepanelen is te zien bij de glastuinbouwbedrijven met snijbloemen (12,3%) en opkweekmaterialen (12,2%). De kwekers van eenjarige tuin- en perkplanten hebben het minst gekozen voor zonnepanelen (8,6%).


 
Meer dan 16% wil investeren in zonnepanelen
16,5% van de Nederlandse glastuinders heeft plannen om te investeren in zonnepanelen. Dit is het hoogste percentage investeringsplannen in zonnepanelen sinds dat AgriDirect dit in 2013 is gaan meten. Het is een stijging van 6,2% ten opzichte van 2016. Daarvoor daalde het percentage nog met 1,8 procent.
Het percentage investeringsplannen is het hoogst bij glastuinbouwbedrijven met opkweekmateriaal. Na een daling van het percentage in 2014 t/m 2016, stijgen de investeringsplannen in deze teelt van 13,4% in 2016 naar 20,5% in 2017.
De glasgroentetelers hebben relatief gezien de minste investeringsplannen (15,0%).


 
Wim van den Boomen, bestuurder LTO Glaskracht Nederland, reageert: “We zijn blij met de stijging en deze zal zich ook verder doorzetten. Dit komt mede omdat er verschillende onderzoeken worden gedaan om te kijken of we de zonnepanelen kunnen integreren in een schermdoek en/of kasdek. Daarnaast staat onze visie en missie in het teken van “Verantwoorde Glastuinbouw”. Dit houdt in dat nieuwe kassen vanaf 2020 klimaat neutraal zullen zijn. Bovendien zullen bestaande kassen op een economische rendabele manier produceren, met de helft van de fossiele brandstof ten opzichte van 2011.”
 
Voor meer informatie:
AgriDirect
Markt 6, 6088 BP
Roggel
T: +31 (0)475 492549
E: info@agridirect.nl
www.agridirect.nl
Publicatiedatum: