Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fabian Philippart, FleurAfrica:

"Kenia: "Valentijnsdag wordt beter dan vorig jaar"

Valentijnsdag (14 februari) is al over minder dan een maand en de voorbereidingen bij bloementelers zijn in volle gang - ook bij het Keniaanse rozenkweker FleurAfrica. Volgens directeur Fabian Philippart wordt Valentijnsdag dit jaar beter dan vorig jaar. "De weersomstandigheden en wisselkoersen zijn dit jaar gunstiger." Daarnaast kan het bedrijf door de recente uitbreiding bovendien beter voldoen aan de stijgende vraag naar hun rozen.


Fabian Philippart bij de IFTEX in Nairobi, Kenia.

Weersomstandigheden
Tijdens deze tijd vorig jaar hadden veel Keniaanse teler last van de hoge temperaturen die de gewassen aantastten. "Hier in Naivasha was de temperatuur extreem hoog, waardoor de rozen te vroeg bloeiden en kortere stelen hadden", zegt Philppart. Dit jaar lijken de temperaturen echter beter te zijn en daardoor is de kwaliteit van de bloemen ook beter. "Het is wat koeler als vorig jaar waardoor de bloemen zich beter kunnen ontwikkelen en sterkere en langere stelen krijgen."

Wisselkoersen
Niet alleen de weersomstandigheden zijn dit jaar gunstiger geworden, maar de wisselkoersen ook. FleurAfrica levert zijn rozen aan klanten over de hele wereld en het bedrijf had vorig jaar last van de zwakke valuta in Europa. "Europa is een belangrijke markt voor ons en vorig jaar hadden we te maken met Brexit. Hierdoor kwam de Britse pond onder de druk te staan en ook de euro had hieronder te lijden." Nu zijn deze valuta sterker en de wisselkoersen beter, wat betekent dat we meer geld ontvangen met dezelfde verkoopprijzen." 

Aan de vraag voldoen
Een ander punt voor Valentijnsdag 2017 was het kunnen voldoen aan de vraag. "Door de combinatie van een grote vraag en bloemen die te vroeg begonnen met bloeien, konden we niet aan de vraag naar onze bloemen voldoen", zegt Philippart. Om deze reden besloten ze hun 35 hectare grote kas met 5 hectare uit te breiden. Met een totale oppervlakte van 40 hectare - en als alles dit jaar volgens plan gaat, kunnen we aan de vraag naar onze producten voldoen. Op dit moment zitten we goed op schema." 

Moederdag
Direct na Valentijnsdag, de meest belangrijke dag van het jaar voor FleurAfrica, begint de voorbereiding voor Moederdag (dat in veel landen op 13 mei 2018 wordt gevierd). Tegelijkertijd zullen de resultaten van Valentijnsdag worden bekeken en wordt een extra uitbreiding van de kas te overwogen. "We willen de kas graag jaarlijks met 5 tot 10 hectare uitbreiden totdat we op 70 hectare zitten", vertelt hij. 

Voor meer informatie
FlreurAfrica
Fabian Philippart
Email: fphilippart@fleurafrica.com
www.fleurafrica.com



Publicatiedatum: