Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De oudste eiken in Europa

De laatste tijd worden steeds oudere eiken ontdekt in Europa. Bij Blenheim Palace in Engeland is een groepje eiken van ongeveer 1000 jaar oud ontdekt. In Nederland bleek recent dat de Legende van de Bosberg, waar een ondergrondse eik zou leven, op waarheid berust. Deze eik in Appelscha is bijna 300 jaar oud.


foto: 247Green

Middeleeuwse en oudste eiken

De Nederlandse botanicus Aljos Farjon ontdekte een groepje eiken van bijna 1000 jaar oud bij Blenheim Palace, Engeland. De bomen hebben een omtrek van bijna 9 meter! Er zijn wel meer heel oude eiken, maar dit zijn er meerdere bij elkaar, wat het een tot unieke plek maakt. Daarnaast is de locatie ook bijna onveranderd sinds de middeleeuwen. Deze bomen van ongeveer 920 jaar oud hebben al heel wat meegemaakt!

Legende van de ondergrondse eik
In Appelscha, Friesland, bestaat al sinds de 19de eeuw de Legende van de Bosberg. In de berg zou een heel oude eik leven. De gemeente wilde een uitkijktoren bouwen op de 20 meter hoge heuvel waar drie eikenstammen uit omhoog staken. De eiken zouden hiervoor gekapt worden, maar de Historische Vereniging Appelscha wilde eerst onderzoek laten doen naar de legende. Na onderzoek van boomdeskundige Jan-Bouke Sijtsma van Boom-KCB blijkt de legende op waarheid te berusten! De eik is ongeveer 300 jaar oud. Jan-Bouke zegt in het Algemeen Dagblad: “De eik was al heel oud toen die rond 1800 onder het zand verdween. Het is erg bijzonder dat de eik dat heeft overleefd. Bomen hebben namelijk zuurstof nodig en dat gaat niet door zo’n dikke laag zand.” Hij vermoedt dat de eik worteluitlopers heeft om te overleven. De eik zelf zit verstopt in de zandheuvel, waar in de loop van de tijd steeds zand tegenaan waaide. Door de verstuiving ontstond de heuvel. Alleen de bovenste drie takken komen nog boven het zand uit.

Op meerdere plekken in Nederland staan monumentale bomen. Ook een bekende is de ‘Uiverboom’ bij Kasteel Doornenburg.

bron: 247green.nl
Publicatiedatum: