Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Code rood betekent kas ontruimen

Dringend advies: haal medewerkers uit de kas

Tholen - De westerstorm die momenteel over het land trekt is de zwaarste in tijden. Het KNMI heeft Code Rood afgegeven voor diverse kustprovincies. Inmiddels hebben diverse glastuinbouwbedrijven hun medewerkers uit de kas gehaald en organisatie Stigas adviseert werkgevers dringend dit te overwegen voor de gebieden waar code rood is afgegeven. 


UPDATE: CODE ROOD IS INMIDDELS VOORBIJ VOOR DE MEESTE PROVINCIES. 




In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied is code rood van kracht voor zeer zware windstoten van 110-130 km/u, lokaal mogelijk 140 km/u. In de overige gebieden worden iets lagere waardes verwacht van 100-120 km/u en is er code oranje van kracht. In de tweede helft van de middag neemt de wind sterk in kracht af. De wind komt uit west tot noordwest.

Piek
De piek van de storm werd rond 11 uur verwacht en er zijn windstoten van 130 km/u gemeten. Trein- en autoverkeer is stilgelegd en diverse bedrijven en instellingen adivseren hun medewerkers binnen te blijven en niet de weg op te gaan. In de tuinbouw is het devies juist andersom: overweeg de kas te ontruimen, geven LTO Glaskracht Nederland en Stigas aan. Ondernemers glastuinbouw, sluit de luchtramen volledig, adviseert Interpolis.

Veiligheid boven alles 
Een van de bedrijven die de kas ontruimd heeft, is Koppert Cress. Daar zijn de medewerkers de kas uit gehaald. "We proberen de consequenties tot levering tot een minimum te beperken. Veiligheid boven alles", laat het bedrijf weten. Rob Baan verduidelijkt: "Alarm in het Westland. Code ROOD. Alle medewerkers in de tuinbouw moeten NU uit de kas. Nog weinig schade maar te hoog risico voor onze medewerkers." Ook bij Phalae3nova is de kas leeg. "Vanwege storm en code rood hebben we onze medewerkers uit de kas gehaald. We hopen op begrip van onze klanten als hun bestelling later aankomt dan gepland. Bij voorbaat onze excuses." 

En het blijkt niet voor niets. PincAgro spreekt over de zwaarste storm in jaren en bij de organisatie zijn inmiddels al forse schades aan kassen gemeld. "Denk aan uw eigen veiligheid en dat van uw personeel", adviseren ze. Samen met Interpolis proberen ze nu de schades aan kassen in beeld te brengen. "Inventarisatie vanuit de lucht gaat de komende dagen plaats vinden."




On Projects
Bij kassenbouwer Gakon heeft de storm flink wat sporen achtergelaten. "Met een windstoot van 119 km per werd onze gevel eruit geblazen. Ook ons nieuwe logo heeft het moeten ontgelden", vertelt Olaf Mos van Gakon. 
Nu staat er nog maar een klein deel van de slogan van het bedrijf: enkel "On Projects" is er over. "De slogan past nog wel bij ons bedrijf, wij zijn uiteraard altijd actief "on projects", constateert Olaf nuchter. 

De zware storm heeft het vooral op bomen en bedrijfspanden gemunt. Een stuk van de gevel is er door de zware storm uitgewaaid en op een geparkeerde auto gevallen. "Er zijn geen gewonden gevallen, maar het was wel even schrikken", bevestigt Olaf. 
 
Zodra de storm gaat liggen zal er met de herstelwerkzaamheden begonnen worden. "De storm houdt ook tuinders bezig omdat er een grote kans is op glasschade of loslatende delen van het bedrijfsgebouw en buffertank", Mocht u schade hebben kunnen we herstelwerkzaamheden uitvoeren aan uw kas, bedrijfshal of installaties." (Gakon Horticultural Projects - +31 – 174 225 700 - 



Tuinders
Op Twitter delen meer telers foto's en videos van de kas. Kees van Egmond, matrichariateler in Bleiswijk, laat het concert uit zijn kas horen. "Geen machine op de achtergrond, dat zijn rammelende luchtramen. Zolang het maar niet gaat rinkelen...

Bij Pieter Stolk, anthuriumkweker in Bergschenhoek is de schade beperkt gebleven tot een paar ruitjes. "Storm is hier nu gelukkig aanzienlijk minder", meldt hij

Schiphol en luchtvracht
Op Schiphol is het vliegverkeer inmiddels hervat. Ook de havens hebben last van de wind. Containers kunnen niet van de terminal gehaald worden. Het wegverkeer ligt letterlijk en figuurlijk op zijn gat, is ook te zien op deze foto van een Dijco-vrachtwagen. Een video van de haven laat zien dat de containers flink tekeer gaan.

Het symposium Energy4Tomorrow, dat vanmiddag door AgroEnergy georganiseerd zou worden, is ook afgeblazen. "Vanwege de weersomstandigheden hebben wij besloten het event te annuleren. Bij veel tuinders gaat de aandacht nu uit naar de kas. Daarnaast achten wij het voor onze bezoekers niet verantwoord om in deze omstandigheden naar ons event te reizen", laat de organisatie weten. "Wij hebben veel tijd, energie en liefde in ons programma gestoken. Maar we vinden dat veiligheid te allen tijde voorop staat. Ook dan ben je energiepartner!" 




Opruimen
ZLTO heeft naar aanleiding van de ramp voor de zomer vorig jaar een Glastuinbouw crisisdraaiboek opgesteld. Lees hoe u zich kunt voorbereiden op de storm en hoe u veilig schade herstelt.

Veiligheidschecklist Stigas na afloop van de storm
Glasschade vraagt om de nodige aandacht bij het opruimen. Stigas heeft voor u een aantal aanbevelingen en tips op een rij gezet hoe u ongevallen als gevolg van grotere of kleinere glasschade kunt voortkomen. 

  • Houd je gedachten bij het werk!
  • Wacht tot de storm of hagelbui geheel voorbij is voordat wordt begonnen met opruimen.
  • Laat alleen personen ouder dan 18 jaar helpen bij het opruimen na een storm / windhoos of hagelbui.
  • Voer voordat je de kas betreedt, na een calamiteit, eerst een LMRA
  • (laatste minuut risico analyse) uit. Hierdoor bepaal je of de situatie veilig genoeg is om aan de slag te gaan.
  • Betreed de kas alleen met persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Werk veilig op hoogte dat wil zeggen met daarvoor bestemde hulpmiddelen zoals een hoogwerker, officiële werkbak, buisrailwagen met reling rondom en / of valbescherming.
  • Controleer of er geen mensen in de kas onder u aanwezig zijn wanneer op het kasdek of vanaf een hoogwerker of buisrailwagen wordt gewerkt.
  • Verwijder gebroken glas altijd van boven naar beneden.
  • Beperk handmatig tillen van glas.
  •  Maak indien mogelijk gebruik van vacuümapparatuur.
  • Voorkom het lopen met (zware) glasplaten.
  • Houd het glas NOOIT tegen als het valt.
Bij vragen of schade: neem contact op met Stigas preventieadviseur Albert van der Burg (Telefoon: 06 22 30 76 63 of mail naar albert.van.der.burg@stigas.nl) of bekijk het Glastuinbouw crisisdraaiboek van ZLTO.