Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Internationale samenwerking leidt tot super snelle verplanter

Majestic Youngplants uit Australië, BOCK Bio Science uit Duitsland en TTA uit Nederland zijn er samen in geslaagd het automatisch verplanten van weefselkweek verder te optimaliseren. Met het vernieuwde systeem kunnen tot 15.000 per uur stekken worden overgepoot.



Stephan en Friederike von Rundstedt van BOCK Bio Science voorzien een volgende stap naar automatisering bij de productie van jonge en kant-en-klare planten, aangestuurd door een groeiend arbeidstekort en stijgende arbeidskosten. "We leveren een bijdrage aan plantenvermeerdering door de in vitro kweekmethoden die we hebben ontwikkeld voor verschillende plantensoorten met een stabiele en automatisch bruikbare RoBoPlug. Met deze innovatie bieden we klanten niet alleen een gekalibreerde, uniforme plant - we kunnen deze ook verplanten."



Majestic Youngplants CEO Nico van Rooijen: "Tot nu toe werd aangenomen dat agarverplanting niet mogelijk is. Als de weefselkweek willekeurig wordt geplant, weet geen enkele machine waar elke plant is, waardoor automatisering wordt uitgesloten. Ons systeem geeft elke plant een exacte positie en draagt dit over naar de machine. Verder hebben we ook de rechthoekige NicIn tray ontworpen, die 35% efficiënter is dan conventionele, ronde containers."



TTA ontwikkelde met gebruik van de RoBoPlug van BOCK Bio Science en de NicIn tray van Majestic Youngplants een werkend verplantingssysteem. Bram Verschoor, commercieel directeur van TTA: "In reguliere opkweeksystemen biedt de turfstekker voldoende grip voor een grijper. Voor weefselkweek verplanting geldt dit natuurlijk niet. We zijn erin geslaagd onze bestaande Midi zodanig aan te passen dat de grijpers de moeilijk handelbare agar nu met de grootste zorg kunnen hanteren en manoeuvreren zonder schade aan te richten."



Kwekerijen kunnen nu op locatie verplanten, hun duurzaamheid verbeteren en op levertijden bezuinigen. De methode bespaart arbeid, laboratoriumruimte, transportkosten en -schade en groeitijd. Van Rooijen: "Ik verwacht dat ons werk ten minste 20% van de wereldwijde markt voor weefselkweek verplanting zal beïnvloeden."



Voor meer informatie:
BOCK Bio Science
Butendieker Landstraße 49A
28357 Bremen
Duitsland
Tel: +49 (0)421-2 78 68-0
Fax: +49 (0)421-2 78 68-55
info@breedingleaders.com
www.bockbioscience.com

Majestic YoungPlants
462 Heatherton Road
Clayton Sth
Victoria 3169
Australië
Tel: (+61) 03 9551 2006
Nico@Majesticselections.com.au
www.majesticselections.com.au

Tuinbouw Technisch Atelier
Van Beukelaarweg 45
2971 VL Bleskensgraaf
Nederland
Tel: +31 (0) 184 69 11 05
Fax: +31 (0) 184 69 11 07
info@tta.eu
www.tta.eu
Publicatiedatum: