Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweken op de daken in Marseille

Sinds juni vorig jaar teelt de 29-jarige Andréa Bismuth potplanten op ongeveer 1000 m2 dak in Tarascan. Het experimentele project staat onder toezicht van de Landbouwafdeling van de stad Marseille en de jonge teler hoopt te bewijzen dat op efficiënte wijze planten in een stadsomgeving, oftewel op (hoge) daken, geteeld kunnen worden.

Bismuth is zeer enthousiast over het circulaire telen en hij heeft een systeem ontwikkeld waarbij potten aan een PVC buis en water vastgemaakt zijn. De installatie van het systeem kostte €15.000 en de kosten van een enkele pot bedroeg €5. Iedere pot heeft een water reserve van 2,5 cm en wordt individueel van water voorzien. In de zomer is slechts 250 ml nodig en in de winter de helft hiervan. Dit systeem is ontwikkeld in droge klimaten zoals Afrika en Israël omdat het zeer goed bestand is tegen wind. In plaats van aarde wordt mest gebruikt dat verrijkt is met kokosvezel. De kokosvezel is kostenefficiënt: 1 liter vezel staat gelijk aan 2,5 liter aarde en gaat tot wel 10 jaar mee. Daarnaast staat de vezel bekend omdat het water en mineraalzouten vasthoudt. Bismuth legt uit dat "Dit betekent dat we op grote schaal kunnen produceren". Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest is niet toegestaan bij het project. 

De Landbouwafdeling van de stad Marseille heeft Bismuth alle vrijheid gegeven om het aantal planten te bepalen en ook Bismuth zelf heeft geen limiet ingesteld. In de zomer bestond zijn productie onder andere uit meloenen, tomaten, courgettes, paprika's, sla en gojibessen. Bismuth zegt dat kwaliteit centraal staat en dat tijdens de oogst "de meloenen van uitstekende kwaliteit waren met indrukwekkende suikergehaltes. Ook de slaoogst was uitstekend." 

De productie kwam vorig jaar redelijk laat op gang, in juni, en dus zouden de resultaten dit jaar nog beter moeten zijn. De jonge teler wil bovendien de komende dagen een kas van 8x30 meter installeren om de productie met 30% te verhogen. De volgende fase van het project, het installeren van kassen op daken in Marseille, zou in 2019 van start kunnen gaan, hoewel dit afhankelijk is van het aantal vrijwilligers dat zich meldt.

In Canada, Singapore, Duitsland en Chicago zijn eerder al soortgelijke projecten uitgevoerd. Bismuth legt uit dat de oogst niet alleen hoger ligt in kassen, maar dat de gewassen bovendien beschermd zijn tegen het weer en tegen ziekten. 

Bron: La Provence
Publicatiedatum: