Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
totale kosten > 40.000 euro

Oud-teler moet oud-werknemers vakantiedagen nabetalen

Een oud sla-teler moet twee oud-medewerkers alsnog meer dan 35.000 euro aan niet-uitbetaalde toeslagen, overuren en vakantiedagen uitbetalen. Volgens de sla-teler hadden de werknemers deze uren gecompenseerd in rustigere tijden, maar dat kon hij niet bewijzen. 

Structureel overwerk
Het gaat om een inmiddels opgeheven sla-kwekerij. Twee oud-medewerkers, die tot juni 2016 bij het bedrijf werkten, willen hun niet-uitbetaalde toeslagen en overuren alsnog laten betalen. Ze stellen vanaf het begin van hun arbeidscontract, in 2007 en in 2009, structureel en substantieel te hebben overgewerkt en dat die uren niet gecompenseerd zijn in tijd of geld. Voor hun vakantiedagen voerden ze hetzelfde aan. 

Te laat?
De teler zag die betaling uiteraard niet zitten. Hij voerde onder andere aan dat ze te laat waren met hun vraag naar het geld, maar daar was de rechter het niet mee eens. Ook dat de roosters niet meer voorhanden zijn en er dus bewijs ontbreekt voor de gemaakte uren is volgens de rechter geen goed argument om de oud-werknemers niet te betalen. De teler moet als werkgever de loon- en verlofadministratie tot 7 jaar bewaren.

Jaarurensystematiek
Volgens de nieuwe tuinbouw-cao kun je zgn 'jaarurensystematiek' toepassen, waarmee je een aantal werkuren per jaar afspreekt en zo pieken en dalen in de arbeid kunt opvangen. Volgens de teler had hij zo'n afspraak eigenlijk al met zijn werknemers. "Deze afspraken zijn gemaakt niet alleen omdat de vraag en aldus de hoeveelheid werk per dag kan wisselen maar ook omdat het in bepaalde periodes drukker is in verband met het planten en oogsten van de sla. Van overwerk was geen sprake. De meeruren in de drukke periode werden gecompenseerd in de rustige periode", stelde zijn advocaat. Door dit soort afspraken was de standaard CAO volgens hem niet van toepassing. Maar volgens de oud-medewerkers was hier geen sprake van. De teler kon het bovendien niet bewijzen met een contract en daarom is er geen bewijs van. Daarom gaat de rechter uit van de basisregeling in de CAO. 

Het betekent dat de urenstaatjes van de twee oud-werknemers alsnog moeten worden uitbetaald: de overuren, de vakantiedagen en de dagen waarop ze naar huis zijn gestuurd omdat er te weinig werk voorhanden was. In totaal loopt het voor de ene werknemer op tot bijna 16.000 euro nabetaling en voor de andere zelfs tot bijna 22.000 euro. Inclusief de incassokosten en de proceskosten lopen de kosten op tot meer dan 40.000 euro voor de voormalige teler.