Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds minder beschermingsmiddelen in Vlaamse tuinen

Vlaamse tuinliefhebbers kiezen er steeds vaker om geen beschermingsmiddelen te gebruiken bij het onderhoud van hun tuin. Alternatieven winnen aan populariteit. Toch zijn er nog heel wat mensen die chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, vooral mensen met een grote tuin.

Diverse Vlaamse instellingen zoals bedrijven, scholen en instellingen voor openbaar bestuur zetten zich al jaren in om het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het onderhoud van groen te beperken. Omdat particuliere tuinbezitters ook bestrijdingsmiddelen gebruiken, onderzocht de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hoe zij hier over denken. Het rapport 'De Vlaamse tuin met of zonder pesticiden' laat zien dat particulieren steeds vaker kiezen voor een schone oplossing in hun tuin.

Gebruik van beschermingsmiddelen
Toch zijn er nog heel wat Vlamingen die bestrijdingsmiddelen gebruiken in de tuin. Iets meer dan de helft (53%) zegt nooit schadelijke middelen te gebruiken. Opvallend is dat men bij een grote tuin, een tuin met een oppervlak van meer dan 1000m², 63% wel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook grotere gezinnen zetten vaker bestrijdingsmiddelen in, terwijl ze weten dat die middelen ook een risico voor kinderen kunnen opleveren.


Bron foto:Thinkstock

Onkruidbestrijding
Als bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, doen ze dat het vaakst voor onkruidbestrijding op oprit, terras, tuinpaadjes en patio's. De mensen laten zich bij de keuze van middelen vaak leiden door adviezen van experts. Ze zijn zich ook bewust van de mogelijke risico's voor mens en milieu. Toch past een een vijfde van hen geen persoonlijke beschermingsmiddelen toe.

Draagvlak
VVM peilde ook hoe de Vlamingen denken over het beleid van de overheid. Meer dan de helft (59%) is het eens met het verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen voor gemeenten, 16% is het oneens. Veel Vlamingen zijn zelfs voor een strengere regelgeving in beschermingszones voor drinkwater en op sportterreinen. En mensen zeggen weinig last te hebben van de 'vergroening' van de openbare ruimte. Het merendeel (79%) is dan ook tevreden over het onderhoud in de gemeente. De onderzoekers concluderen dat er een een goed draagvlak is om verder te evolueren naar een samenleving met minder bestrijdingsmiddelen.

bron: Groen Kennisnet
Publicatiedatum: