Christian Schwartz, orchideeënkweker Gartneriet Rønbæk

"Nog nooit zo'n slechte Kerst gehad"

"Normaliter is Kerst een redelijk goede tijd voor de verkoop van orchideeën, maar dit jaar lag de verkoop lager dan ooit", zegt de Deense ochideeënteler Christian Schwartz van Gartneriet Rønbæk. Zoals bekend beleefde de orchidee, en in het kielzog daarvan het gehele plantenschap, eind vorig jaar een stevige domper.Lage vraag
"November en december 2017 waren de slechtste maanden die we ooit hebben gehad. Zelfs in de zomermaanden is het niet zo slecht geweest", weet Schwartz. "Er was veel aanbod, maar de vraag zelf kelderde. Wat dar de oorzaak van was weet ik nog steeds niet.

Lage prijzen
Vanwege het grote aanbod "daalden de prijzen sterk , vooral die van de 12 cm orchidee die Gartneriet Rønbæk vooral verkoopt in Noorwegen, Zweden en Denemarken. "De prijzen van onze 6 cm bloemen, die we vooral naar Nederland en Duitsland exporteren, waren redelijk, die van 9 cm waren matig en vooral de prijzen van de 12 cm bleven erg laag." Volgens Schwartz hebben ze de prijzen minstens 30% naar beneden moeten bijstellen, "en nog was er geen vraag."

Hogere elektriciteitsrekening, kleiner bedrijf 
Het telen van ochideeën in Denemarken is duur, omdat deze planten veel energie verbruiken en de elektriciteitskosten in Denemarken hoog liggen. In Nederland, waar veel orchideeëntelers gevestigd zijn, liggen deze kosten veel lager. Volgens Schwartz hebben Deense telers echter wel een voordeel t.o.v. Nederlandse telers; ze hebben doorgaans geen grote, geautomatiseerde bedrijven in de mate dat dat in Nederland vaak het geval is, waardoor er vaak meer rek in productie en verkoop zit."


Voor meer informatie
Gartneriet Rønbæk
Christian H. Schwartz
Email: chr@roenbaek.dk
www.roenbaek.dk

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018