Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Tammo Hoeksema, Ornamental Growers Group

“Jaarlijks 25% productiegroei Mexicaanse phalaenopsis”

Tholen - Het phalaenopsis aanbod in Mexico groeit de komende jaren met minimaal 25 procent per jaar, verwacht Tammo Hoeksema van Ornamental Growers Group. “Zolang de kwaliteit op orde blijft, is dat geen probleem voor de markt”, ziet hij. Mede daarom start het bedrijf een samenwerking met Ter Laak Americas (TLA) in Guatemala, een joint venture van Ter Laak Orchids Nederland, HFT Seeds in Guatemala en Agro Orchids uit Costa Rica. Samen met Ter Laak Americas wil Ornamental Growers Group een kwalitatief sterk halfwas product aanbieden aan de Mexicaanse producenten.


Tammo Hoeksema en Betina Batista

Twee jaar gelden werd de Ornamental Growers Group (OGG) opgericht met het idee om lokale producenten in Mexico te helpen om de kwaliteit van hun producten te verbeteren en ze te interesseren voor producten van Nederlandse bedrijven. De focus ligt op phalaenopsis en anthurium. Twee producten die het erg goed doen op de nationale markt en waar ook nog veel toekomst in zit. Sinds de oprichting heeft OGG veel tijd en energie gestopt in het bezoeken van producenten en het in kaart brengen van de markt. "Op dit moment hebben we een prima plaatje van wie wat doet, waar en in welke hoeveelheden. Ook wat hun markt is. Informatie die niet zomaar voor het oprapen ligt in Mexico," zegt Tammo.
 
Met deze informatie in het achterhoofd is Tammo’s kwekerij eind vorig jaar dan ook helemaal omgeschakeld naar de productie van phalaenopsis. In 2018 verwacht hij er zo’n 90.000 te kunnen produceren, in 2019 hoopt hij dat aantal te verdubbelen. Om die op de juiste manier in de markt te zetten, zoekt hij met Ornamental Growers Group – de naam zegt het al – de samenwerking met andere kwekers. Met orchideeënkwekers en ook met kwekers van anthurium en calathea’s, die OGG zelf ook aanbiedt.“De kwekers zijn niet zozeer concurrenten van elkaar", vertelt Betina Batista, de nieuwe aanwinst van OGG. “En het is zeer belangrijk om deze markt te organiseren, want met de groei in tropische gewassen zijn er zeker ook bedreigingen. Zeker wat betreft marktprijzen. Kleinere kwekers hier realiseren zich dat niet genoeg. Producenten zijn op de Mexicaanse markt aan het concurreren en dat is niet nodig, maar dat gebeurt nu wel doordat er niet gecommuniceerd wordt. Om een stabiele markt te krijgen, investeren we niet alleen in techniek en het bedrijf, maar juist ook in vertrouwen en samenwerking.”
 
Tammo vertelt dat er ook nood is om te investeren in kwaliteit. Omdat de productie van orchideeën de komende jaren flink groeit in Mexico wordt het leveren van kwaliteit een vereiste. Het leveren van kwaliteitsproducten houdt de prijs op een goed niveau, is zijn ervaring. “In Mexico worden nu jaarlijks zo’n 1,6 a 1,8 miljoen planten geproduceerd, allemaal voor de lokale markt. De grootste kweker heeft bijna een derde van die productie in handen. Deze grote jongens werken samen met de retailer en sluiten met logistiek en transport die keten. Dat werkt prima, maar de prijs die het product daar oplevert is beduidend lager.”

OGG denkt met het aanbieden van halfwas phalaenopsis van TLA een troef in handen te hebben voor de middelgrote en kleine Mexicaanse producent. Die hoeven op die manier niet enorm te investeren in hun productieproces, maar hebben de mogelijkheid om te investeren in een halfwas product om snel een kwalitatief goed eind product op de markt te brengen.
 
De sierteeltsector loopt in Mexico loopt erg achter op die van de groente. Het totaal oppervlak aan kassen in Mexico is de laatste jaren enorm gestegen, maar het overgrote deel daarvan heeft als bestemming groente en maar een klein percentage is sierteelt. Toch ziet Tammo wel mogelijkheden voor de sierteelt in te toekomst, zeker als groente producenten geďnteresseerd raken in sierteelt, iets dat niet ondenkbaar is, omdat de marges nog steeds goed zijn. Daarom tracht Tammo met Ornamental Growers Group de markt te organiseren. “We willen de producent leren informatie te delen: de prijs, de kwaliteit, de kansen. Als we dat in kaart kunnen brengen, kunnen we de goede prijzen behouden bij een stijgend aanbod. Maar daarvoor moet er wel samengewerkt worden.”

Voor meer informatie:
Ornamental Growers Group
Tammo Hoeksema
T: +52 1 (992) 690 42 33
E: tammo@ogg-mx.com
www.ogg-mx.com


Publicatiedatum: 3-1-2018
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 Floridata & VGB: Waarschijnlijk zet exportgroei door
15-1-2018 Na exportrecord van 6 miljard weer groei verwacht in 2018
11-1-2018 Veel Nederlandse interesse voor Iraanse tuinbouwdelegatie
10-1-2018 "Meer groen in scholen zorgt voor betere luchtkwaliteit en minder stress"
4-1-2018 Prijscalculatie en prijsgroepen in Floriday
3-1-2018 Pas op voor wegwaaiende kassen
21-12-2017 "Uitbreiding CO2-netwerk eind deze week voltooid"
20-12-2017 Sun Capital wil Afriflora overnemen
20-12-2017 Komkommer onderuit, perkplanten in de plus
19-12-2017 Kansen in Poolse bloemenmarkt
19-12-2017 Hoe kan wiskunde uw uitdaging in de tuinbouw oplossen?
18-12-2017 NVWA neemt 64 ton illegaal gewasbeschermingsmiddel in beslag
18-12-2017 "Anjers bewegen weg van traditionele kleuren”
15-12-2017 Chrysal steunt Save the Children met kerstfilm op Foute Kersttruiendag
15-12-2017 Zo krijg je een vinger in de Poolse bloemenpap
12-12-2017 Belgen exporteren meer groenten
11-12-2017 Meer bloemen naar Japan dankzij nieuw handelsverdrag
8-12-2017 Kwekers met FH op studiereis naar Turkije
8-12-2017 Leden Royal FloraHolland stemmen in met nieuwe tarieven
7-12-2017 JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code