Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kenia: Molo River Roses breidt uit met tuinrozen

Een groeiende populariteit van tuinrozen in combinatie met de wens het assortiment te verbreden, bracht de Keniaanse rozenteler Molo River Roses op het idee om het nieuwe type snijrozen van de Rosa Loves Me serie te gaan testen. Ze hebben een variŽteit gekozen om commercieel te telen en tegen het eind van december verwachten ze de eerste rozen te kunnen oogsten. 


Andrew Wambua in de kas met de Rosa Loves Me With Heart and Soul.

Molo River Roses is een redelijk jong bedrijf dat in 2012 opgericht is. In hun 10 hectare grote kas hebben ze in 2013 rozen geplant en hierna voegden ze ook spray roses toe aan hun assortiment. "Op dit moment groeide de markt voor spray roses en merkten dat deze rozen ook goed groeiden op deze hoogte, 1750 meter boven zeeniveau. Op deze hoogte hebben de planten een hogere productie en zijn de stelen beter geproportioneerd," zegt Andrew Wambua, General Manager bij Molo River Roses.

Tuinrozen 
In 2014 breidden ze het bedrijf uit naar 17 hectare en produceerden ze rond 30% spray roses en 70% intermediate roses. In 2016 breidden ze nogmaals uit, nu tot 23 hectare, en besloten ze om nog een type roos te gaan telen: de tuinroos. "Op deze manier kunnen we onze klanten een breed assortiment bieden." 


Rosa Loves Me With Heart and Soul.

Rozen testen
In 2016 besloten ze de tuinrozen variŽteit Viking Roses te gaan testen. "We zochten een nieuw type roos om te telen en John Pouw van Viking Roses zocht een Keniaans bedrijf om de nieuwe rozenvariŽteit te gaan testen. In eerste instantie begonnen we met zes variŽteiten van de Rosa Loves Me serie. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Rosa Loves Me Heart and Soul. Deze variŽteit heeft grote bloemen en groeit snel zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen." 


John Pouw van Viking Roses presenteert de Rosa Loves Me With Heart and Soul tijdens de IFTF in Vijfhuizen.

Geen gewasbeschermingsmiddelen
Het feit dat bij deze variŽteit geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven worden gebruikt komt waarschijnlijk omdat het gewas is getest op ziekte resistentie. "De variŽteiten worden gekweekt in Denemarken door Rosa Eskelund en na een serie van selectieronden in Denemarken worden de bloemen buiten getest in Nederland," zegt John Pouw. De bloemen die hierna nog veelbelovend lijken, worden in een kas geplant bij een Nederlandse teler voor een specifieke snijrozen selectie. Hierna wordt testmateriaal naar specifieke productiegebieden en hoogtes gestuurd voor verdere testen. "Zo kwam ik in contact met Wambua. Ze planten de eerste bloemen in de aarde en in korte tijd werd het bedrijf winstgevend. Ook bij Molo River Roses hebben de Rosa Loves Me variŽteiten geen gewasbeschermingsmiddelen nodig wanneer ze in een kas worden geteeld." 


Rosa Loves Me With Heart and Soul in de kas.

De gewassen planten
Na het testen van de variŽteit besloot Molo River 0,5 hectare voor het planten van de variŽteit te gebruiken. "We verwachten de eerste bloemen eind december of begin januari te kunnen oogsten." En de interesse in de rozen is groot. "Alles is nu al uitverkocht en de meerderheid van de bloemen zullen naar ScandinaviŽ geŽxporteerd worden", zegt Wambua. Ze merkten echter dat er ook vraag is uit de VS, China en Japan. "Als de interesse blijft groeien, willen we graag de productie uitbreiden naar 1 hectare en meer variŽteiten van deze lijn toevoegen." 

Meer variŽteiten
En er komen nog meer nieuwe variŽteiten van Molo River Roses. "We hebben enkele commerciŽle proeven gedaan met de Rosa Loves Me Tender en verschillende Spray roses in de  Rosa Loves Me lijn die nog geen naam hebben," zegt Wambua.

Voor meer informatie:
Molo River Roses
Andrew Wambua
Email: awambua@moloriverroses.co.ke
www.mzurrieflowers.co.ke

Viking Roses
John Pouw
Email: John@VikingRoses.com
M: +31 6 41686880
www.VikingRoses.com


Publicatiedatum: 22-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Loppersum"
15-1-2018 "Ik houd van buiten zijn, zelfs bij storm, wind en hagel"
15-1-2018 Lens Roses scoort met drie nieuwe rozen
15-1-2018 'Stoppen? Niets is mooier dan dit'
15-1-2018 "Een stoer statement maken met Dracaena"
12-1-2018 Decorum reikt prijzen uit aan beste Decorum kwekers & kopers
12-1-2018 Van Son & Koot installeert IS Agriwaresoftware
12-1-2018 Fotoreportage RFH Winter Fair
12-1-2018 ĎMeet & Greetí Bloomingdale Roses woensdag 17 januari a.s.
12-1-2018 Kweken op de daken in Marseille
11-1-2018 Niels Kreuk op De Stip
11-1-2018 Kijkje op de RFH Winter Fair
11-1-2018 Oud-teler moet oud-werknemers vakantiedagen nabetalen
10-1-2018 "Je moet van alle markten iets weten"
10-1-2018 Chrysanten telen zonder chemie
10-1-2018 Van Schie Potlelies enthousiast over Magny Cours
9-1-2018 "Altijd voor zoveel mogelijk kleur in de bossen"
8-1-2018 Ethiopische hypericum teler past zich aan aan veranderend klimaat
8-1-2018 De kas in met... Lennard van der Weijden
8-1-2018 Hyacintenkwekers en dertien ziekenhuizen in actie voor jongvolwassenen met kanker

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code