Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ronald van der Knaap, Kwekerij Tass

Teler in beeld: 's werelds grootste in Crocata

Tholen - Van de vijf vóór de crisis zijn er in Nederland nu nog maar twee Crocata telers over. Kwekerij Tass, verreweg de grootste van de twee, stuurt jaarlijks zo’n 600.000 exemplaren de deur uit en is bovendien sinds kort de enige in de wereld die de plant in maar liefst drie kleuren voor handen heeft.

En daar is men trots op ook. “We hebben van alles geprobeerd en zelfs nog een tijdje een professor over de vloer gehad om te kijken of er in de genetica niet toch stiekem nog ergens een ander kleurtje zou zitten. Nee, concludeerde hij. Totdat er plotseling één plant was met een echt afwijkende kleur. Daar zijn we toen druk mee aan de slag gegaan en resulteerde in de Maravida, die wij onlangs voor het eerst op de markt presenteerden.” Naast de groene Ventura, die al langer bestaat en ook bij Tass in productie is, is dat dus de derde variëteit.


Ronald van de Knaap, hier op de Trade Fair eerder dit jaar, met de nieuwe Maravida

Aan het woord is Ronald van der Knaap, die, op een rondje door de kas, enthousiast vertelt over het wel en wee van de Crocata. “De teelt duurt een week of 40 en is van het type korte dag plant. Vroeger deden we er 50 weken over, maar toen deden we alles helemaal zelf, inclusief vermeerdering. Nu kopen we het uitgangsmateriaal in bij een vermeerderaar. De plant komt in een klein potje binnen, wij scheuren de plant en poten de scheuten in de eindpot. In het verleden hebben we ook nog wel geëxperimenteerd met andere potmaten, maar dit werkt het best en bovendien laat één potmaat zich het makkelijkst automatiseren.”De teelt is echter geen makkie: je moet toch rekenen met enkele procenten uitval en om een uniforme plant te krijgen is erg lastig. Daarom ook dat Van der Knaap weinig zaken doet met de supermarkt, maar juist weer wel met bouwmarkten en tuincentra. In de afzet ziet Tass de laatste jaren het aandeel klok slinken en het aandeel directe verkoop groeien, wat positief is. “Bovendien hebben we sinds begin vorig jaar prima zaken gedaan. Alleen de laatste twee maanden ligt het allemaal een beetje stil, een dipje, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in het nieuwe jaar de draad gauw weer op zullen pakken.”

Oranje
De markt is klein en de verscheidenheid aan kleuren beperkt, wat e.e.a. een bijzondere dynamiek geeft. “De bloem is oranje, daar kun je niet omheen, en met kerst gaat dat niet samen. Ook heb je er gauw teveel: kom je morgen met een kar extra, dan kan dat al invloed hebben op de prijs. En die Maravida, hoe blij we er ook mee zijn, we houden het op enkele honderdtallen per week. Wat dan weer wel geinig is: oranje matcht  met een aantal logo’s van supermarkten. Zoals het Duitse Obi, een mooie klant van ons. Die heeft laatst een opruiming gehouden in het plantenschap, maar voor ons kwam er juist extra ruimte vrij.”Kwekerij Tass heeft, m.a.w., een mooie niche gevonden. Zelfs in de moeilijke jaren, toen de concullega’s er mee stopten of wat anders gingen doen, heeft men, op een korte en niet erg succesvolle proef met anthurium na dan, nooit overwogen wat anders te gaan doen. “De kas begint wel op leeftijd te raken, maar een jaar of tien moet hij zeker nog meegaan. Daarna, dat is nog erg ver weg. Vooralsnog gaan we door met de Crocata, en”, wijst Ronald, “kijk eens wat daar staat. Een plant die we er van de week uitplukten. Met kleuren die ik nog nooit gezien heb. Of het mooi is is een tweede, maar we gaan er hoe dan ook mee aan de slag!”

Voor meer informatie:
Kwekerij Tass
Ronald van der Knaap
Middenzwet 10
2291 HM  Wateringen
T: 0174 526 442
E: info@kwekerijtass.nl
www.kwekerijtass.nl

Publicatiedatum: 22-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Loppersum"
15-1-2018 "Ik houd van buiten zijn, zelfs bij storm, wind en hagel"
15-1-2018 Lens Roses scoort met drie nieuwe rozen
15-1-2018 'Stoppen? Niets is mooier dan dit'
15-1-2018 "Een stoer statement maken met Dracaena"
12-1-2018 Decorum reikt prijzen uit aan beste Decorum kwekers & kopers
12-1-2018 Van Son & Koot installeert IS Agriwaresoftware
12-1-2018 Fotoreportage RFH Winter Fair
12-1-2018 ‘Meet & Greet’ Bloomingdale Roses woensdag 17 januari a.s.
12-1-2018 Kweken op de daken in Marseille
11-1-2018 Niels Kreuk op De Stip
11-1-2018 Kijkje op de RFH Winter Fair
11-1-2018 Oud-teler moet oud-werknemers vakantiedagen nabetalen
10-1-2018 "Je moet van alle markten iets weten"
10-1-2018 Chrysanten telen zonder chemie
10-1-2018 Van Schie Potlelies enthousiast over Magny Cours
9-1-2018 "Altijd voor zoveel mogelijk kleur in de bossen"
8-1-2018 Ethiopische hypericum teler past zich aan aan veranderend klimaat
8-1-2018 De kas in met... Lennard van der Weijden
8-1-2018 Hyacintenkwekers en dertien ziekenhuizen in actie voor jongvolwassenen met kanker

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code