Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Dunea: "Ook wij zijn gebaat bij een gezonde tuinbouwsector"

Onlangs sloot Dunea zich aan bij de Greenport. Bovendien ondertekende de regionale producent van drinkwater het Energieakkoord van de Greenport. En als het aan directeur Wim Drossaert ligt, worden de banden met het tuinbouwcluster nóg inniger. “We kunnen veel van elkaar leren.”

Dunea en de tuinbouw hebben een lange geschiedenis. “De tuinbouw was vroeger onze grootste klant van schoon water”, aldus Drossaert. “Maar de sector is steeds meer gaan werken met gesloten ketens, waardoor netto minder water wordt gebruikt door tuinbouwondernemingen.”

De relatie klant-afnemer is dus minder groot geworden. Maar tegelijk komen het waterbedrijf en de tuinbouw elkaar juist steeds vaker tegen dan voorheen. Dan gaat het zeker niet alleen over het voorkomen van verontreinigingen in het oppervlaktewater. De ‘ontmoetingen’ tussen tuinbouw en water zijn namelijk de laatste decennia veel diverser geworden.

Zo gebruiken steeds meer ondernemers waterdragende lagen voor warmte- en koude-opslag en geothermiebronnen. “Op het gebied van energie is de tuinbouw écht een koploper”, aldus Drossaert. Een ander voorbeeld: Dunea onderzoekt de mogelijkheden voor tijdelijke, ondergrondse opslag van water. “Door de klimaatveranderingen is er soms te veel en soms te weinig water.”‘Uit de kas’
Er zijn veel meer voorbeelden. Wat ze gemeen hebben: ze vragen om meer samenwerking en kennisdeling, vindt Drossaert. Daarom sloot Dunea zich aan bij de Greenport. “Voorheen kende de tuinbouw ons bedrijf alleen wegens het sturen van rekeningen. Maar we willen een partner zijn. Voorheen zaten de deuren en ramen bij ons bedrijf potdicht. Die tijd is voorbij. Je zou kunnen zeggen: we komen ‘uit de kas’.”

Zo stelt Dunea het eigen netwerk in het buitenland open voor ondernemers uit de Greenport. “We hebben een actief buitenlandbeleid. Door onder meer sanitatie werkzaamheden zijn we betrokken bij waterwerken in verschillende landen, zoals Kenia. Ondernemers die plannen hebben zich te vestigen in dergelijke landen helpen we graag op weg.”

Daarnaast ziet Dunea een rol voor zichzelf in bijvoorbeeld de energietransitie. “De tuinbouw kan veel op eigen kracht. Maar wij hebben 1,5 miljoen klanten in deze regio en hebben dus een uitgebreide infrastructuur van 5.000 kilometer waterleidingen. We kunnen dus een rol spelen in het distribueren van een warmteoverschot, bijvoorbeeld als netwerkbeheerder of regisseur.”

"Bel!"
Dunea zet de deuren dus wijd open voor bedrijven uit het tuinbouwcluster. “Wij zijn erbij gebaat als het goed gaat met de tuinbouw. Daarbij komt dat wij een maatschappelijk bedrijf zijn. We hoeven niet tientallen procenten marge per jaar te maken. Veel belangrijker is het dat we partners in de regio helpen. Dat is immers wat onze aandeelhouders – de gemeenten in de regio – belangrijk vinden.”

Drossaert: “Ik hoop daarom van harte dat we via de Greenport in contact komen met partijen uit de tuinbouw. Het zou me tegenvallen als ik binnen twee jaar niet gebeld ben met een concrete vraag. Daarom een oproep aan andere partners van de Greenport: als Dunea iets kan betekenen voor uw bedrijf, bel!”

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: 3-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 Hoe een Nederlandse start-up de Netflix voor bloemen werd
16-1-2018 TiSento failliet verklaard
16-1-2018 Nieuwe locatie voor Javo
16-1-2018 Schikking in zaak Baas Plantenservice
16-1-2018 Van Vliet Flower Group kiest voor Floranti
15-1-2018 Plant cadeau als oppepper voor FloraHolland-medewerkers
15-1-2018 Royal FloraHolland bespaart energie met nieuw plafond
12-1-2018 Logico zet relaties in het zonnetje met Awards
12-1-2018 "Ledenraad verbindende factor om betrokkenheid leden te vergroten"
12-1-2018 Biobest neemt IVOG over
12-1-2018 Update voorzitterschap en Raad van Bestuur Fleuroselect
12-1-2018 Bloomon lanceert nieuwe collectie
11-1-2018 Royal Lemkes wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2018
11-1-2018 Zalam vestigt zich in Plantion
10-1-2018 Kemeling groeit uit zijn jasje: verhuizing op komst
10-1-2018 FloraGold viert 25-jarig jubileum
10-1-2018 Van den Bos Flowerbulbs neemt J.A. Stolze De Lier over
9-1-2018 Elburg-Smit gaat samenwerking aan met Perga Plastic
9-1-2018 PJ Dave Group breidt areaal kassen uit
8-1-2018 Oproep voor New Business Challenge Ghana 2018

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code