Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Selecta One proef met insectvriendelijke planten

Selecta One heeft afgelopen zomer, in samenwerking met het publieke onderwijs- en onderzoeksinstituut (LVG) in Heidelberg, de Staudenrausch kwekerij en het bijenonderzoeksinstituut van Hohenheim (Stuttgart), onderzoek gedaan naar insect vriendelijke planten. Het doel van het project was het verder ontwikkelen en implementeren van een veredelingsprogramma om het stedelijk groen en de biodiversiteit in de stad te vergroten door de voorkeuren van insecten voor bloemen te bepalen.Wanneer in de herfst de bladeren vallen, worden perk- en balkonplanten vervangen door vaste planten en calluna (struikhei). In deze tijd van het jaar trekken behalve vogels ook vlindersoorten naar warmere klimaten in het zuiden. De natuurlijke voedselbronnen voor insecten worden vanaf de late zomer minder. “Vanaf dat moment, wanneer er geen bloemen meer buiten zijn, worden perk- en balkonplanten als Bracteantha en Heliotrope gezien als een vervanging voor de natuurlijke voedselbronnen voor bestuivers en insecten," meent Ute Ruttensperger LVG.Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat perk- en balkonplanten echt insectvriendelijk zijn. Volgens Lea Kretschmer van het bijenonderzoeksinstituut van Hohenheim is bijenvriendelijkheid momenteel overal een belangrijk onderwerp met echter weinig inhoud omdat er niet veel bekend is over welke sierplanten daadwerkelijk insectenvriendelijk zijn. "Waar we in ieder geval wel zeker van zijn, is dat de laatste decennia het aantal insecten op sommige plaatsen met 80% is teruggelopen. In dat kader willen we actie ondernemen om aan de biodiversiteit bij te dragen," zegt Sebastian Mainz, senior marketingmanager bij Selecta One.Het samenwerkingsproject onderzocht op drie locaties het gedrag van insecten in de maanden juni tot augustus: Aan de universiteit van Hohenheim, op de proeflocatie van Selecta One in Stuttgart en aan de LVG Heidelberg. Op elke locatie werden 30 waarnemingen van twee minuten gedaan om te bepalen welke variëteit insecten het meest aantrekt. Hierbij werden alle bestuivende insecten in het onderzoek meegenomen: Honingbijen, zweefvliegen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. 

In Duitsland zijn er 36 hommelsoorten, ongeveer 440 zweefvliegsoorten, meer dan 500 wilde bijensoorten en ongeveer 3700 vlinder- en motsoorten. Ze voeden zich vooral met pollen en nectar van houtige en niet houtige bloeiende planten in de natuur. Naarmate in de loop van de zomer deze bronnen ‘opdrogen’ moeten de insecten het met perk- en balkonplanten doen.

Om goed inzicht in de bijenactiviteit te krijgen, werden voor het onderzoek zonnige, droge en warme dagen in de zomermaanden gekozen. Hierbij werden verschillende variëteiten van verschillende gewassen bestudeerd. Uit het onderzoek bleek dat er geen variëteit was die niet door insecten werd benaderd. Wel werd duidelijk dat het aantal insecten dat werd aangetrokken sterk afhankelijk was van het aantal open bloemen.

Uit het onderzoek kwam de hieronder weergegeven 'top 10 insect vriendelijke perk- en balkonplanten uit het Selecta assortiment' tot stand:Voor meer informatie:
Selecta One
www.selecta-­one.com

Publicatiedatum: 4-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

23-3-2018 Proven Winners lanceert Coral Creations Succulenten lijn
22-3-2018 Toplaag rijstschillen beschermt planten tegen levermos
21-3-2018 Productie nieuwe variëteit Rey neemt toe
19-3-2018 Hoe planten floreren: de voordelen van gezond bodemleven in potgrond
19-3-2018 Een duurzame verpakking voor een dankbare plant
5-3-2018 "Wat de groenbranche kan leren van een goede kop koffie…"
28-2-2018 Yucca – van kamerplant tot invasieve exoot?
28-2-2018 Daphne ‘Perfume Princess’ ook als boompje te kweken
27-2-2018 ILVO laat burgers voor het eerst mee azalea's kiezen
23-2-2018 "Botrytis kan met calcium worden bestreden"
22-2-2018 VS: Vanille-orchideeën doen het goed
21-2-2018 Experiment toont dat planten mogelijk een bewustzijn hebben
21-2-2018 VS: "We waren binnen enkele uren uitverkocht"
20-2-2018 Benefits of Nature organiseert bijeenkomt over residu vrij telen
19-2-2018 FloraTag steeketiketten uit voorraad leverbaar
16-2-2018 Pöppelmann start met recyclebare plantenpotten
15-2-2018 Ranonkelveredelaar verdrievoudigt productie voor uitbreiding in Europa
15-2-2018 Tuinplant van de maand maart: Hedera
14-2-2018 Duitsland: Kerststerrenseizoen 2017 kende obstakels
12-2-2018 GASA Young Plants gaat dialoog aan met consumenten

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code