Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Selecta One proef met insectvriendelijke planten

Selecta One heeft afgelopen zomer, in samenwerking met het publieke onderwijs- en onderzoeksinstituut (LVG) in Heidelberg, de Staudenrausch kwekerij en het bijenonderzoeksinstituut van Hohenheim (Stuttgart), onderzoek gedaan naar insect vriendelijke planten. Het doel van het project was het verder ontwikkelen en implementeren van een veredelingsprogramma om het stedelijk groen en de biodiversiteit in de stad te vergroten door de voorkeuren van insecten voor bloemen te bepalen.Wanneer in de herfst de bladeren vallen, worden perk- en balkonplanten vervangen door vaste planten en calluna (struikhei). In deze tijd van het jaar trekken behalve vogels ook vlindersoorten naar warmere klimaten in het zuiden. De natuurlijke voedselbronnen voor insecten worden vanaf de late zomer minder. “Vanaf dat moment, wanneer er geen bloemen meer buiten zijn, worden perk- en balkonplanten als Bracteantha en Heliotrope gezien als een vervanging voor de natuurlijke voedselbronnen voor bestuivers en insecten," meent Ute Ruttensperger LVG.Er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat perk- en balkonplanten echt insectvriendelijk zijn. Volgens Lea Kretschmer van het bijenonderzoeksinstituut van Hohenheim is bijenvriendelijkheid momenteel overal een belangrijk onderwerp met echter weinig inhoud omdat er niet veel bekend is over welke sierplanten daadwerkelijk insectenvriendelijk zijn. "Waar we in ieder geval wel zeker van zijn, is dat de laatste decennia het aantal insecten op sommige plaatsen met 80% is teruggelopen. In dat kader willen we actie ondernemen om aan de biodiversiteit bij te dragen," zegt Sebastian Mainz, senior marketingmanager bij Selecta One.Het samenwerkingsproject onderzocht op drie locaties het gedrag van insecten in de maanden juni tot augustus: Aan de universiteit van Hohenheim, op de proeflocatie van Selecta One in Stuttgart en aan de LVG Heidelberg. Op elke locatie werden 30 waarnemingen van twee minuten gedaan om te bepalen welke variëteit insecten het meest aantrekt. Hierbij werden alle bestuivende insecten in het onderzoek meegenomen: Honingbijen, zweefvliegen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. 

In Duitsland zijn er 36 hommelsoorten, ongeveer 440 zweefvliegsoorten, meer dan 500 wilde bijensoorten en ongeveer 3700 vlinder- en motsoorten. Ze voeden zich vooral met pollen en nectar van houtige en niet houtige bloeiende planten in de natuur. Naarmate in de loop van de zomer deze bronnen ‘opdrogen’ moeten de insecten het met perk- en balkonplanten doen.

Om goed inzicht in de bijenactiviteit te krijgen, werden voor het onderzoek zonnige, droge en warme dagen in de zomermaanden gekozen. Hierbij werden verschillende variëteiten van verschillende gewassen bestudeerd. Uit het onderzoek bleek dat er geen variëteit was die niet door insecten werd benaderd. Wel werd duidelijk dat het aantal insecten dat werd aangetrokken sterk afhankelijk was van het aantal open bloemen.

Uit het onderzoek kwam de hieronder weergegeven 'top 10 insect vriendelijke perk- en balkonplanten uit het Selecta assortiment' tot stand:Voor meer informatie:
Selecta One
www.selecta-­one.com

Publicatiedatum: 4-1-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-6-2018 Sunrich verkrijgbaar bij drie Nederlandse zonnebloemkwekerijen
18-6-2018 In één lijn naar leverbare hyacinten
14-6-2018 Westbroek: "Is mijn orchidee nog te redden?"
14-6-2018 "Geen makkelijkere roos dan de True Bloom-roos"
1-6-2018 VS: bacterie Xanthomonas in begonia te lijf
31-5-2018 Vernieuwde Greennest Gallery Utrecht in de Botanische Tuinen
28-5-2018 Mogelijk baanbrekend onderzoek naar tuinroos genoom gepubliceerd
23-5-2018 Van der Valk test Kalanchoë
17-5-2018 "Brexit biedt VK mogelijkheid om bioveiligheid aan te passen"
15-5-2018 "Waarschijnlijk onze beste Moederdag ooit"
15-5-2018 VS: Varenkweker haalt 15% meerproductie met LED
8-5-2018 De wonderlijke wereld van de varen
8-5-2018 Spitsuur bij kwekers voor Moederdag
4-5-2018 Schimmels aan de oppervlakte van groeimedia
3-5-2018 Scadoxus zoekt kweker
26-4-2018 Hillier gaat voor Gold-rush op Chelsea Flower Show
17-4-2018 Internationale Design & Quality Award voor innovatief ontwerp Mobilane
16-4-2018 Vroege voorjaars kant-en-klare mixen bij Florensis
12-4-2018 Canna-assortiment breidt uit met nieuw ras Bronze Orange
12-4-2018 Plant gaat toch slimmer om met overdosis licht

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code