VS: Nieuwe Calibrachoa’s voor Moederdag 2018

Het werd geïntroduceerd op de California Spring Trials en de vraag ernaar nam sterk toe nadat het een van de winnaars werd van de Retailers' Choice Awards op de Cultivate '17. Het product waar het om gaat is de op stok geënte calibrachoa Funtastick van de Israëlische jonge plantenteler Hishtil. Het is in vier kleuren beschikbaar en de Amerikaanse agent Eason Horticultural Resources (EHR) introduceert het bij zijn kwekers, die het voor de eerstvolgende Moederdag op de markt zullen zetten.


Calibrachoa Funtasticks in de kas van Hishtil in Israël.

Funtastick
De hoge steel Calibrachoa is de nieuwste toevoeging van Hishtil aan de Funtastick serie, die al bestond uit een basilicumboom en sierpeper. Deze eveneens op stam geënte soorten worden gemaakt met een nieuwe gepatenteerde ent-techniek. Deze calibrachoa wordt gemaakt door enting van een kruidachtige siercalibrachoa met een korte steel en bossige groeiwijze op een onderstam. Het product is verkrijgbaar in vier kleuren (Mandarin, Red-Cherry, Yellow Chocolate Ring en Real Red). In de VS worden de stekken onbeworteld geleverd, binnen Europa mat wortels.


Eyal Klein in de kas.

Reactie kwekers
Vlak na de Cultivate '17 begon Amerikaanse tussenhandelaar EHR de variëteiten te testen. Ze zijn tevreden met de kweekvereisten, met de manier waarop de stekken wortelen en hoe de plant groeit. Ook in Europa zijn vooral oorspronkelijke perkplantenkwekers bezig met het testen van de planten en zijn ze tevreden met de resultaten tot nu toe.

"Deze calibrachoa heeft een wat andere zorg nodig dan perkplanten," zegt Dr. Eyal Klein, R&D Manager bij Hishtil. "De zaailing is delicaat, dus moet het insnoeren en snoeien van de plant handmatig gebeuren. Maar we zien dat als de kwekers de juiste aspecten de juiste aandacht geven, ze slagen met een indrukwekkende en unieke plant als resultaat."

Moederdag 2018
EHR zal in januari de eerste geënte stekken ontvangen en drie van hun jonge plantenkwekers zullen ze laten wortelen, zodat ze op tijd (week 8-10) commercieel gekweekt kunnen worden en klaar zullen zijn voor Moederdag (zondag 13 mei) 2018.


De experimentele Funtastick Origanum, dat momenteel door Hishtil wordt getest.

Uitbreiding assortiment
Het Calibrachoa assortiment bestaat momenteel uit vier kleuren, maar het doel van Hishtil is om 6 kleuren aan te kunnen bieden. Naast het uitbreiden van deze Calibrachoa serie werkt Hishtil constant aan de uitbreiding van de Funtastick serie. "We zijn verschillende proeven aan het doen met kruiden op een steel, zoals munt en origanum. We zullen tijdens de IPM Essen, van 23-26 januari in Essen, Duitsland, de eerste testvariëteiten presenteren."

Voor meer informatie
Hishtil
Eyal Klein
Email: kleine@hishtil.com
www.hishtil.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2018