Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan Huiberts: "Zou niet kunnen zonder afnamezekerheid"

Megabestellingen voor bio-plantenkwekerij Dependens

Tholen - Biologische plantenkweker Jan Huiberts is een zeer dankbaar man. Zijn Skal-gecertificeerde Kwekerij Dependens heeft drie grote opdrachten binnengehaald. Voor hoveniersbedrijven Donkergroen en Koninklijke Ginkel Groep mag Jan in totaal 30.000 vaste biologische planten gaan kweken. Ook is er onlangs een bestelling binnengekomen van 25.000 stuks (TC Groentechniek uit Zaanstad). "Dit betekent op zijn minst een verdubbeling van het aantal vaste planten dat wij op onze kwekerij gaan kweken. Het gaat om tussen de 30 en 80 verschillende soorten. We zijn dan ook volop ruimte aan het maken", vertelt hij vanaf de kwekerij in Bennekom. Een mooie stap, aangezien de groei van biologische teelt in de groensector moeizaam verloopt. "Ons bedrijf heeft de afgelopen jaren echt niet gefloreerd."



Volgens Jan is het balletje echt gaan rollen na een groot project in Amsterdam. "Voor het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam hebben we het afgelopen jaar in totaal 35.000 biologische vaste planten gekweekt en geleverd. Elwin de Vink van Donkergroen, één van de grootste groenvoorzieners van Nederland, nam hiervoor contact met mij op. Hij was op zoek naar het duurzaamste bedrijf van Nederland en wilde exact weten hoe wij werken. Ik heb mijn verhaal gedaan en werd een paar dagen later uitgenodigd voor een gesprek."

Jan is vervolgens verder gaan praten met Elwin. "Ik heb aangegeven tegen welke problemen wij in de biologische plantenteelt aanlopen. Wij hebben niet de luxe om zomaar duizenden planten te kweken zonder afnamezekerheid te hebben. Het is continu echt het verhaal van de kip en het ei. Is er eerst vraag of eerst aanbod? Elwin gaf toen aan zijn best te willen gaan doen om dit te doorbreken. Hij heeft de Koninklijke Ginkel Groep er bij gehaald. Echt knap van hem. Ik zie hem inmiddels als een ambassadeur van de bioplantenteelt."



Verdere verduurzaming
Trots is de plantenkweker ook op het feit dat sinds deze week 5 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente Wageningen aan het werk zijn op zijn bedrijf. "Hierdoor werken we bijna alleen met mensen met een beperking. Dat is zo gaaf." Kwekerij Dependens blijft investeren in verdere verduurzaming. "Zo kweken we nu onze planten op een zandvloer met behulp van het Efford systeem. Dit is veel duurzamer. Het water loopt onderin de bak, dus hoeven we geen water te verspillen met beregenen. In mijn beleving verduurzamen we hiermee onze manier van kweken nog verder. Ook voor de toekomst staan de plannen al in de steigers. We werken in de de richting van geen turf meer en geen plastic potjes te gebruiken."


Voor meer informatie:
Jan Huiberts
Kwekerij Dependens
Langesteeg 11
6721 NB Bennekom
T: 0318 430726
E: info@dependens.nl
www.dependens.nl


Auteur: Lenneke Pors-Schot
Publicatiedatum: