Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland Event 2017

Tholen - Geen tuinder, en zeker geen Westlander, die het artikel ‘How a tiny country feeds the world’ van National Geographic niet geprint en ingelijst heeft. Op de negende editie van het Westland Event, gisterenavond in de veiling in Naaldwijk, werd nagedacht hoe dit imago en deze positie in de toekomst veiliggesteld en uitgebouwd kan worden.


Van linksboven mee met de klok: Wouter Kuiper, KUBO: Michiel Muller, Picnic; Marco van Leeuwen, Rijk Zwaan; en Ernst van den Ende, WUR.

Klik hier voor onze fotoreportage

Hiertoe werd een batterij sprekers gepresenteerd, die hier ideeën over heeft en daar ook zelf aan bij weet te dragen: directeur Plant Sciences in Wageningen Ernst van der Ende, directeur bij Rijk Zwaan Marco van Leeuwen, kassenbouwer & -verkoper Wouter Kuiper van KUBO en orchideeënman Richard Ter laak. Ook van buiten de sector deden twee ondernemers een duit in het zakje: Michel Muller deed zijn strategie met Picnic uit de doeken en auteur Frank Garten gaf zijn ervaringen op het gebied van samenwerken met andere culturen ten beste. En een hele stoet overwegend jeugdige start-uppers, de een nog veelbelovender dan de ander, pitchte zijn of haar ideeën.



Internationaal en samen
Vanzelfsprekend is iedereen voor internationalisering en voor samenwerking, maar het is interessant te zien hoe de heren ondernemers, als puntje bij paaltje komt, hier verschillend op kijken. Een gemene deler is de idee dat ons ‘tiny country’ voor de rest van de wereld een dorp is, en dat een vorm van niet-competitieve samenwerking – een gemeenschappelijk ‘loket’ – op een of andere wijze wenselijk is. Hoe dan, dat is natuurlijk een tweede. Zo prikkelde de directeur van Rijk Zwaan het publiek met de stelling ‘Samenwerken? Dacht het niet!’, om maar aan te geven dat dit niet vanzelfsprekend is. Daar moet een basis voor zijn, het bedrijf zelf moet sterk zij en de eigen mensen moeten niet geslachtofferd worden in het nastreven van maar steeds grotere omzet en winst. Van de andere kant wist Ter Laak zeker dat hij, voordat hij ook maar een voet over de grens gezet had, in het buitenland een lokale partner zou omarmen, vanuit de nuchtere intuïtie dat je altijd tegen dingen aan gaat lopen, waar je op afstand en als vreemdeling moeilijkheden mee krijgt. Een derde vingerwijzing werd gegeven door Wouter Kuiper van KUBO, die maar wat graag overal in de wereld de mooiste projecten realiseert, maar tegen een plafond aanloopt. “Wij kunnen niet exponentieel groeien, want er zijn simpelweg te weinig mensen met genoeg technische kennis. En als dat hier al zo is, hoe moet het dan in het buitenland?’

Naar eigen zeggen waren niet minder dan 700 man op de avond afgekomen, waarmee het een van de grote landelijke tuinbouwnetwerkevenementen mag heten. Klik hier voor onze fotoreportage

Publicatiedatum: