Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
JAN (Jong Agri Netwerk) op marktverkenning in Lissabon

Een aantal bedrijfsbezoeken net buiten Lissabon stonden op het programma. Bij Jacobus van Schie Lda (in Nederland Sjaak van Schie) werd JAN hartelijk ontvangen door Sjaak van Schie zelf. Hij vertelde uitgebreid en enthousiast over de start van zijn avontuur in Portugal in 1998. Nadat hij met het kweken van anjers begon, heeft hij nu een moderne kwekerij waar jaarrond hydrangea stek geproduceerd wordt onder leiding van Nederlands management. Het stekmateriaal wordt in Portugal verder opgekweekt tot halfwas planten of gaat op transport naar de kwekerijen in Nederland. Klanten kunnen deze  halfwas planten dan vervolgens opkweken tot een mooi, bloeiend eindproduct. Van Arjan van Velzen, verantwoordelijk voor de verkoop van jonggoed in Europa, kreeg JAN een rondleiding.


 
Daarna reisde JAN door naar Mercado Abastecedor. Het distributiecentrum voor de groothandel in de omgeving van Lissabon. Onderweg stapte Robin Wetzels van de Portugese Dutch chamber of commerce in. Hij woont al vele jaren in Portugal en informeerde de JAN leden over Portugal en de Portugese markt. Mercado Abastecedor is een bundeling van de vele markten die vanwege bereikbaarheid verplaatst zijn van Lissabon centrum naar een locatie net buiten Lissabon. Groenten & fruit en bloemen & planten worden hier ’s avonds in de diverse hallen verhandeld. Dat bloemen en planten in Portugal relatief duur zijn en de lonen relatief laag, was hier zichtbaar. Het lage arbeidsloon zorgt er echter wel voor dat meer bedrijven vanuit o.a. China zich in Portugal gaan vestigen. Als laatste werd een bezoek gebracht aan het CTT distributiecentrum van de Portugese post. Naast een nieuwe grote sorteermachine waar de pakketten worden verwerkt, is hier ook een groot magazijn waar webshops gebruik van kunnen maken, ook wel warehousing genoemd. Hier kunnen bestellingen direct vanuit CTT verstuurd worden naar de klanten.
 
Onder begeleiding van een gids maakte JAN vrijdagochtend een fietstocht langs vele bezienswaardigheden in Lissabon en was er onderweg tijd voor een stop bij een bloemenstal. Tijdens het intensieve programma was er tijdens de lunches en diners volop gelegenheid voor de JAN leden om elkaar beter te leren kennen en indrukken uit te wisselen.
 
Jong Agri Netwerk (JAN) is een platform voor jonge managers en ondernemers uit de sierteeltsector, waar ze ideeën kunnen uitwisselen, een interessant netwerk vinden en samen voorop willen lopen in een sterk veranderde handelsmarkt. Kijk hier voor meer informatie over JAN. 

Bron: VGB

Publicatiedatum: 7-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-3-2018 'Russische beer’ drukte bloemenexport - maar niet richting Oost-Europa
15-3-2018 Sterke groei buitenlandse bedrijven in Zuid-Holland
14-3-2018 Wordt Colombia te duur of zal haar positie juist sterker worden?
13-3-2018 Bezoek uit Myanmar over kwekersrechtsysteem
12-3-2018 Chinese 'Keukenhof' in Nachuan geopend
9-3-2018 Meer uitbreiders én stoppers in glastuinbouwsector
9-3-2018 Bloomon in Japanse sferen
9-3-2018 Limburg en Vlaanderen versterken innovatiekracht in glastuinbouw
8-3-2018 Foto's : Koningin Maxima opent World Horti Center
8-3-2018 Vrouwendag-stress bij de Slavische man
8-3-2018 Vrouwendag: "De Russische markt wordt volwassener"
7-3-2018 Spanje wil €288 miljoen GMO-subisidie
2-3-2018 Exportstop Australië per 1 maart 2018
2-3-2018 7 miljoen beschikbaar voor tuinbouwonderzoek
1-3-2018 "Binnen 15 jaar een export van €300 miljoen"
1-3-2018 Poolse tulpenbroeiers leveren goede kwaliteit
1-3-2018 Omzet bos- en haagplantsoenmarkt met 20% gegroeid
1-3-2018 Spanje: nieuwe uitbraak van Xylella vastgesteld in Alicante
28-2-2018 Amazon start met plantenwebshop
27-2-2018 Tanzania: Kredietgaranties voor tuinbouwsector

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code