Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een halve eeuw bloemenveiling met Hans van Zanten

Tholen - Hans van Zanten loopt al sinds ’71 rond op de veiling. Dat is 46 jaar. “Mijn zwager was bloemist en toen ik, als 16 jarige jongen, bij hem in de zaak kwam, ging ik al voor hem inkopen in Honselersdijk of in Berkel en Rodenrijs (later Bleiswijk en inmiddels opgedoekt, red.). En op m’n 18de, als hij op vakantie ging, was ik zijn zaakwaarnemer.”

Tijden veranderen en in de kleine halve eeuw die Hans in de bloemenhandel actief is heeft hij het vak in zijn geheel zien evolueren – van bloemen op tafels, het duwen van karren en kopen in halve centen, tot aan het (bijna) volautomatische en gedigitaliseerde bedrijf dat het nu is. Sinds 1982 runt Van Zanten een exportbedrijf op de veiling in het Westland. Afzet is met name gefocust op Frankrijk, en daarnaast, en bij wijze van nevenactiviteit maakt J. Van Zanten Export boeketten. Zowel het een als het ander heeft een achtergrond.


Hans van Zanten

“Voordat ik in dienst ging werkte ik in een garage en parttime in de bloemen” vertelt Hans. “Na de diensttijd ben ik toen fulltime in de bloemen gedaan. Met bloemen aan de arm venten langs de deuren. Dat was in Vlaardingen, ik liep een kilometer of 20, 25 per dag, van een uur of 10 ’s ochtend tot 6 uur ’s avonds. Zwaar werk, maar ik kon er goed van leven. En ook hoefde je niet heel vroeg op, want om 7 uur
's ochtends hoef je bij de mensen niet met bloemen aan te kloppen.”

Dat heb ik zes jaar gedaan, maar ja, dat kun je ook niet tot je 65ste doen. Samen met een compagnon, een Fransman die overigens uitstekend Nederlands sprak, kwamen we op het idee bloemen naar Frankrijk te rijden. ‘Kijk wat die kosten in Parijs en elders in het land, niet te betalen!’, was de gedachte. Toen hebben we een vrachtwagentje gekocht en reden we op Parijs en nog verder naar het zuiden om die bloemen te verkopen. Maar daar werd ik niet beter van, dat was al gauw duidelijk. We draaiden net aan quitte. Twee jaar hebben we het volgehouden, toen zijn we ermee uitgescheiden.”

En zo kwam het dat Hans in 1983 op de veiling zijn eigen exportbedrijf opende. Eerst alleen, later samen met zijn vrouw, zette hij zich aan het maken van boeketten. Een activiteit en een handeltje, dat heel wat lucratiever bleek dan het pendelen tussen Nederland en Frankrijk. “Ga maar na. We maakten zo’n 1000 boeketten per dag en konden op iedere bos 40 of 50 cent maken. Natuurlijk zaten er ook mindere dagen tussen, maar 500 was niet ongewoon. Het was weliswaar doorwerken, maar kijk, 500, dat is geld.”

Opvallend genoeg liepen er maar weinig mensen rond die soortgelijke activiteit ging ontplooien. Waarom, dat weet Hans ook niet, maar dat er gevoel voor had moge duidelijk wezen. “Ik maak ze nog steeds, met dit verschil dat ik het fysiek niet zelf doe. Ik heb vijf of zes Poolse medewerkers en die maken er dagelijks 5000 of 6000 stuks. Deze zetten we vervolgens bijna allemaal voor de klok.”

Met zoveel jaren ervaring en achtergrond in het bloemen en plantenhandel, en met het oog digitalisering, verwacht je al snel een ‘vroeger was het beter’. Maar dat ligt, zoals overigens bijna altijd, genuanceerder. “Vroeger was het gezelliger, zonder meer. Er hangt geen sfeer meer. Niet een goeie of een slechte, maar geen. En ook zie je de handel niet. Dat is jammer. Van de andere kant, ik zou ook niet meer terug willen. Ik heb nu heel Europa onder mijn vingers. Als een inkoper er vroeger even niet was, dan moest je rennen naar de andere hal om nog wat roosjes of iets anders te kunnen krijgen. Dat hoeft nu niet meer. Veel dingen zijn gewoon beter geworden. En dat ik die handel en de kwekers niet zie vanachter het scherm, ach, ik loop al een tijdje mee en de meesten ken ik inmiddels aardig.”

Voor meer informatie:
J. Van Zanten Export
Hans van Zanten
T: +31 - (0)174 - 632 249
F: +31 - (0)20 - 258 1432
E: hans@boeket-online.com
Publicatiedatum: