Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Henk Meints

"Bodem Resetten ůůk financieel interessant"

Tholen - ďEr is steeds meer bewijs dat Herbie doseringen naar beneden kunnen, terwijl de doding van bodemziekten net zo goed gaat. Met name jaarrond telers van chrysanten vonden in eerste instantie dat er (n.a.v. een eerder onderzoek van de WUR) geen prijsvoordeel was ten opzichte van stomen, maar daar komt nu dus verandering is.Ē Dat vertelt Henk Meints, teelspecialist en al jaren betrokken bij onderzoeken van de WUR naar bodemverbetering en gewasbescherming. Volgens Henk zit het onderzoek naar en de toepassing van het Bodem Resetten t.o.v. andere methoden in de lift. In onderstaande vertelt hij over recente bevindingen en ontwikkelingen in het toepassen van Herbie.In het proces van Bodem Resetten wordt de bodem met bacteriŽn op een niet-chemische manier gedesinfecteerd. Dat kan bijvoorbeeld met het plantaardige middel Herbie, dat Henk enkele jaren geleden samen met Wageningen UR ontwikkelde. Wanneer dit middel, een eiwit dat gewonnen wordt uit plantaardige reststromen, in de vochtige grond gespit wordt, moet de bodem enkele weken wordt afgedekt. BacteriŽn gaan dan aan het werk en rekenen af met tal van bodemziekten, die tot nog toe alleen effectief met chemische middelen te grazen genomen konden worden.

ďIn het onderzoek ging het om testen met doseringen van 24 ton Herbie per hectare. Meer kennis van doseringen was er toen niet. Pogingen om onderzoek gefinancierd te krijgen voor een vervolg liepen in Nederland dood. Anders is dat in het buitenland. 3 veldproeven op rij in ItaliŽ leerden dat doseringen van 5 ton per hectare 3 maal getest in 4 herhalingen op 5 pathogenen ook nog steeds meer dan 99% effectief bleven op schimmels, waardoor zelfs buitenteelten in beeld komen voor de toepassing. Het feit dat Bodem Resetten pathogenen doodt maar het goede bodemleven via een omweg verbetert, maakt dat deze systematiek van duurzaam bodembeheer steeds meer terrein wint t.o.v. het klassieke stomen.ĒHet Italiaanse onderzoek is inmiddels in ItaliŽ gepresenteerd en in samenwerking met het Italiaanse bedrijfsleven wordt marktintroductie aldaar voorbereid. Een presentatie van de Italiaanse bodemziekte specialist Andrea Minuto is hier te vinden.

BRIŽn
Er is nog een tweede ontwikkeling in het Bodem Resetten en wel het toepassen ervan in combinatie met Ďinunderení. Dit Ďonderwater zettení van het perceel is in de bollenteelt een gangbare methode om de bodem te ontsmetten, maar succes is niet verzekerd. ďVoor bollentelers die met inunderen toch nog problemen ondervinden, gaan wij (Thatchtec, het bedrijf waarvoor Meints werkzaam is, red.) een discussie proberen te starten met telers over het nieuwe systeem BRIŽn (BodemResetten+Inunderen).ĒďBij BRIŽn wordt vlak voor het inunderen Herbie product toegevoegd aan de bodem. Dit moment is cruciaal om het anaerobe bacterie proces echt te starten en te versnellen en om variaties in het perceel beter te beheersen. Je hebt waarschijnlijk een bepaalde reductie som nodig (redoxpotentiaal maal uren) voor doding, stellen onderzoekers in de USA. De verkenning die op basis van ons initiatief met een bollenteler vroeg in 2017 is begonnen middels lab en veldproeven, heeft biochemische data opgeleverd die dit bewijzen. Daarbij is ook gebleken dat de succesvolle lage doseringen Herbie uit Italiaans onderzoek met folie afdekking, overeenkomen met de resultaten van redoxmetingen tijdens BRIŽn. 4 tot 7 ton per hectare is al voldoende om de redoxpotentiaal (maat voor bacteriewerking en doding van ziekten) optimaal naar beneden te krijgen. In alle gevallen met alleen water (inundatie) bleef de redoxpotentiaal ontwikkeling duidelijk achter. Logisch, want in water zit geen bacterievoeding en als dat ook niet in de bodem zit, schiet je tekort en neemt de kans op bestrijding van zuur of D. dipsaci aaltjes duidelijk af.Ē

Het rapport met resultaten van deze verkenning vindt u hierWater i.p.v. folie

Bestrijding van het tulpenzuur vanuit de grond (Chlamydosporen) komt nu met Herbie reŽel in beeld. En de biochemische processen verlopen door het toevoegen van Herbie al goed vanaf 10 graden grondtemperatuur. ďDeze discussie achten wij nodig om argumenten en feiten van telers te vernemen om financiering voor doorontwikkeling van BRIŽn te kunnen beargumenteren. Het gaat daarbij niet zozeer om systeemontwikkeling, want die is in feite klaar, maar primair om de relatie Temperatuur-Herbie dosering-Redoxsom-Doding van pathogenen echt benoemd te krijgen zodat voor telers een advies kan worden ontwikkeld.

Bij testen in kuipen bleek verder dat BRIŽn de groei van binnen 1 week geplante lelies bij alle doseringen stimuleerde en een betere stand gaf dan bij alleen inunderen of Bodem Resetten met te weinig water. BRIŽn is dus Bodem Resetten met water als afdekking en geen folie. Zelfs redoxpotentialen gingen naar beneden onder de met Herbie behandelde laag doordat het water het overschot aan elektronen door het bacterieproces goed naar beneden geleidt. Of dit daar ook tot (secundaire) doding leidt zodat niet zo zwaar op inwerkdieptes van Herbie hoeft te worden geleund, moet ook nog verder onderzocht worden.Ē


Voor meer informatie:
Thatchtec bv
Henk Meints
Agro Business Park 10
6708 PW Wageningen
T: 06 3045 9779
F: 0317.450189
E: henkmeints@gmail.com
www.BodemResetten.nl

Publicatiedatum: 5-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

23-3-2018 Gediflora installeert verneveling
23-3-2018 Effectievere bemesting in de boomkwekerij met nieuwe meststoffen
22-3-2018 Kenia: Productie lijdt onder fikse regen
21-3-2018 Goede wortelvorming door uitgescheiden plantgroeihormonen dankzij toediening bacteriŽn
20-3-2018 Video: Pleksgewijs spuiten bij SK Roses en Porta Nova met Micothon
20-3-2018 Start groeimetingen bij praktijkimplementatie CRF en recirculatie
19-3-2018 Oproep (klein) glas: ga aan de slag met de nul-lozing
16-3-2018 DŁmmen Orange en Ekompany testten de werking van Ekote
16-3-2018 Applaud toegelaten in bedekte teelt bloemisterijgewassen
16-3-2018 Plantgroei sturen met akoestisch versterkt licht
15-3-2018 "Air So Pure loopt als een kogel"
15-3-2018 Bewortelingshormonen verbeteren de uniformiteit van vegetatieve stekken
14-3-2018 Waterstofperoxide: effectief, veilig en milieuvriendelijk
14-3-2018 Ketenkwaliteit cyclamen moet beter
14-3-2018 Kas ontsmetten Ö ďEen gewaarschuwd mens telt voor drieĒ
14-3-2018 Functie en effect van magnesium in de teelt
13-3-2018 Plantenextracten als toekomstige schimmelbestrijders
13-3-2018 EthiopiŽ overweegt clustering tuinbouwbedrijven
12-3-2018 Binnenkort teelt u op rijstvlies
9-3-2018 Hoe worden planten door lagere temperaturen beÔnvloed?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code