Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoe een Nederlandse kwekersfamilie het rooit in AustraliŽ

Het enorme potentieel van de Australische sierteelt, bij toeval ontdekt toen hij in 2008 op familiebezoek in AustraliŽ was, bracht Peter Jong en zijn vader Nico ertoe hun kwekerij in Nederland te sluiten en naar 'downunder' te verkassen.Met de kennis en kunde, die de familie in Nederland hadf opgebouwd, bouwde men 'Jong's Nursery', 1,4 hectare kas in Willunga, 42 km ten zuiden van Adelaide in Zuid-AustraliŽ.

De productie begon met het testen van diverse planten, in combinatie met voorzichtige investeringen in infrastructuur om de kwekerij de flexibiliteit te geven zich te ontwikkelen, terwijl de bedrijfsrichting vorm kreeg.

Tegenwoordig is de kwekerij gespecialiseerd in orchideeŽn en bloembollen en levert aan grote retailers, tuincentra en nationale groothandelaren.Een kwekerij beginnen in AustraliŽ
Directeur Peter zegt dat hun beperkte kennis van de Australische kwekerijsector een uniek perspectief bood op het soort bedrijf dat ze wilden vestigen en wat voor producten ze wilden verkopen op de binnenlandse markt.

De bedrijfsvoering werd sterk beÔnvloed door de in Europa opgedane kennis en de ervaring in de tuinbouw. "AustraliŽ was een ideale locatie voor ons om een eigen kwekerij te beginnen en onze passie voor de tuinbouwsector te blijven nastreven.Ē Het bedrijf richt zich op gespecialiseerde teeltlijnen, waarmee het zich van andere bedrijven in de regio weet te onderscheiden.

"Wij zien andere kwekerijen als collega's, niet als concurrenten, en we kunnen dit doen door ons op nichemarkten te richten. We zijn nu de grootste orchideeŽnproducent van Zuid-AustraliŽ en daar zijn we trots op."

Wateropvang en -recycling
Het beperken van de 'footprint' maakt deel uit van de filosofie van het bedrijf. "In Nederland heeft de sector veel problemen met afvloeiing van nutriŽnten in het grondwater, maar ook hier is het steeds meer zaak het bedrijf milieuvriendelijk te beheren en de inheemse vegetatie die we om ons heen hebben te beschermen."Het bedrijf vangt al het water dat niet door planten wordt gebruikt op (soms wel 80%), waardoor er geen afvloeiing is naar de omgeving. Water loopt eerst door een laag grind, waardoor een eerste filtratie plaatsvindt. Vervolgens wordt gebruik gemaakt van elektrolyse plaats, waarmee bacteriŽn gedood worden en het risico op ziekten afneemt.NIASA
Sinds 2011 is de Jong's Nursery geaccrediteerd door 'Nursery Industry Accreditation Scheme Australia (NIASA)' "Het behalen van dit keurmerk is een bevestiging op de goeie weg te zitten, maar werkte voor ons ook als een checklijst. De meeste zaken hadden we al wel op orde, maar dit gaf extra zekerheid en een vingerwijzing wat vooral in de gaten te houden, juist omdat je ook dingen over het hoofd kunt zien als je er zo dicht op staat."

"Door de jaarlijkse onafhankelijke audit als onderdeel van de NIASA-accreditatie blijven we op schema en we waarderen deze terugkoppeling. Immers, ga je niet vooruit, dan ga je achteruit," aldus Peter.

In 2015 won de kwekerij de prijs van Nursery & Garden Industry Australia voor de beste kleine kwekerij in AustraliŽ. Dit prijzenschema erkent kwekerijen die uitblinken in zakelijke prestaties, producten en diensten en leiderschap binnen de sector.

Voor meer informatie:
Nursery & Garden Industry Australia
(02) 8861 5100
info@ngia.com.au
www.ngia.com.au

Publicatiedatum: 12-12-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Als de lente komt dan stuur ik jou tulpen uit Loppersum"
15-1-2018 "Ik houd van buiten zijn, zelfs bij storm, wind en hagel"
15-1-2018 Lens Roses scoort met drie nieuwe rozen
15-1-2018 'Stoppen? Niets is mooier dan dit'
15-1-2018 "Een stoer statement maken met Dracaena"
12-1-2018 Decorum reikt prijzen uit aan beste Decorum kwekers & kopers
12-1-2018 Van Son & Koot installeert IS Agriwaresoftware
12-1-2018 Fotoreportage RFH Winter Fair
12-1-2018 ĎMeet & Greetí Bloomingdale Roses woensdag 17 januari a.s.
12-1-2018 Kweken op de daken in Marseille
11-1-2018 Niels Kreuk op De Stip
11-1-2018 Kijkje op de RFH Winter Fair
11-1-2018 Oud-teler moet oud-werknemers vakantiedagen nabetalen
10-1-2018 "Je moet van alle markten iets weten"
10-1-2018 Chrysanten telen zonder chemie
10-1-2018 Van Schie Potlelies enthousiast over Magny Cours
9-1-2018 "Altijd voor zoveel mogelijk kleur in de bossen"
8-1-2018 Ethiopische hypericum teler past zich aan aan veranderend klimaat
8-1-2018 De kas in met... Lennard van der Weijden
8-1-2018 Hyacintenkwekers en dertien ziekenhuizen in actie voor jongvolwassenen met kanker

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code