Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Welke middelen vallen niet onder de zuiveringsplicht?

De verplichte waterzuivering van gewasbeschermingsmiddelen geldt voor alle glastuinbouwbedrijven. Dus ook voor bedrijven die alleen gebruikmaken van zogenaamde groene gewasbeschermingsmiddelen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen glastuinbouwbedrijven, die bijvoorbeeld SKAL-gecertifieerd zijn, maar wél tussen gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt mogen worden.De zuiveringsplicht geldt voor alle gewasbeschermingsmiddelen. Artikel 3.64a van het Activiteitenbesluit stelt: ‘Drainwater, drainagewater of het spoelwater van filters van een waterdoseringsinstallatie, dat gewas­beschermingsmiddelen bevat, wordt voorafgaand aan het lozen door een zuiverings­voorziening geleid die ten minste 95% van de werkzame stoffen die bestaan uit organische verbindingen, uit het water verwijderd’. In de toelichting van de publicatie is verduidelijkt dat de zuiveringsplicht geldt voor ‘de stoffen in de gewasbeschermingsmiddelen die een algemene of specifieke werking hebben tegen schadelijke organismen of planten en daarmee het belangrijkste ingrediënt vormen van een gewasbeschermings­middel. De zuiveringsverplichting betreft de werkzame stoffen die bestaan uit organische verbindingen'. De term ‘organisch’ sluit aan bij dat begrip in de organische chemie. Het gaat dan om verbindingen die koolstofatomen bevatten, dus bijvoorbeeld micro-organismen, zoals schimmels, of anorganische stoffen, zoals het metaal koper. Het te behalen zuiveringsrendement ziet uitsluitend op de werkzame stoffen in de gewasbeschermingsmiddelen.

Zodra op één of meer van de werkzame stoffen van een toegepast gewasbeschermingsmiddel de zuiveringsplicht geldt, moet al het drainwater, drainagewater of het spoelwater van filters van het bedrijf worden gezuiverd. Van de omschrijving op de verpakking of op de site van de fabrikant/leverancier is (indirect) af te leiden of het middel werkzame stoffen bevat waarvoor dit van toepassing is. Veel groene middelen ontlenen hun werking aan micro-organismen als bacteriën of schimmels, of anorganische stoffen, zoals zouten en elementen als metalen. Ook deze producten hebben (verplicht) een toelatingsnummer. Voor deze middelen geldt de zuiveringsplicht echter niet. Het is dus van belang om goed het middelenpakket hierop te onderzoeken. Schakel, indien enigszins mogelijk, volledig over op toegestane groene middelen waarvoor de zuiveringsplicht niet geldt. Wanneer geen andere dan de genoemde groene middelen in uw teelt gebruikt worden, is aanschaf van een waterzuiveringsinstallatie niet noodzakelijk.

Anorganische stoffen
Het is onmogelijk een volledige lijst te produceren met middelen die niet onder de zuiveringsplicht vallen, mede ook omdat middelen van samenstelling kunnen wisselen. In de lijst met anorganische stoffen staan voorbeelden van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op basis van respectievelijk anorganische stoffen en micro-organismen waarvoor de zuiveringsplicht niet geldt.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Daan van Empel)

Publicatiedatum: 29-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-1-2018 "Laat die CO2 maar stromen"
15-1-2018 Kikkers helpen mysterie achter kruisen van soorten ontrafelen
11-1-2018 Triasboring op ca. 3 km diepte
10-1-2018 Van digitale technologie naar procesoptimalisatie
10-1-2018 Praktijktesten met Capacitieve Electro Dialyse
10-1-2018 "Tuinbouw moet zich klaarstomen voor ‘algoritmisering’"
9-1-2018 BZG-lijst zuiveringsinstallaties uitgebreid met PB-Uvox en PB-UV Plus
9-1-2018 KH Fotosupport geeft kwekers vrijblijvend advies in productfotografie
8-1-2018 Wageningen World: 'Met CRISPR-Cas mogelijk mensen beter te maken'
8-1-2018 Veel mooie projecten in de pijplijn bij Technokas
8-1-2018 Delphy neemt klimaatkast in gebruik
8-1-2018 VK: Smiemans verbouwt Squire’s Garden Centre in Woking
8-1-2018 Uniform licht verdelen in een groeicel
5-1-2018 Van dollar-shop naar kwaliteitstuincentrum
5-1-2018 Sleutelrol in energietransitie voor glastuinbouw Noordoostpolder
4-1-2018 Zo werkt de WaterQ Goalkeeper PAC
3-1-2018 Eerste resultaten geothermie Andijk positief
3-1-2018 Holland Gaas breidt mogelijkheden verder uit
2-1-2018 BZG-lijst uitgebreid met Goalkeeper PAC en AOP5
22-12-2017 "Silo’s verdienen meer aandacht dan dat ze nu krijgen"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code