Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keizerlijke keizerskroon zit vol verhalen

Wist je dat de keizerskroon (Fritillaria imperialis) een van de eerste gekweekte planten ter wereld is? Deze koninklijke verschijning zit door zijn lange geschiedenis vol prachtige verhalen.

Eeuwenoude keizerskroon
De roots van de keizerskroon liggen in Turkije, het zuidoosten en westen van Iran, Afghanistan, Pakistan en het Kashmir-gebergte. Maar halverwege de zestiende eeuw kwam de keizerskroon naar Europa en plantte botanicus Carolus Clusius de eerste keizerskronen in Leiden. De koninklijke bloembol was toen al enorm populair en vanaf 1610 zijn ze op talloze schilderijen en tegeltjes afgebeeld.

Hoe komt keizerskroon aan zijn naam?
De naam keizerskroon is ontstaan uit de letterlijke vertaling van de Latijnse naam (Fritillaria imperialis) en het uiterlijk van de bloem. Fritillaria komt namelijk van Fritilus en betekent dobbelbeker en imperialis komt van Imperium, wat keizerschap betekent. Samen met het uiterlijk van de bloem dat lijkt op de kroon van een keizer, is de toepasselijke naam keizerskroon ontstaan.

Bron: Bulbs4Kids
Publicatiedatum: