Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ingezonden brief:

'Trouwe klokaanvoerders' bezorgd over nieuwe tariefplannen RFH

"Grote connectkwekers kunnen straks flink goedkoper hun handel vermarkten, terwijl de trouwe klokaanvoerder straks fors meer gaat betalen." Dat meldt een groep kweker, die bezorgd is over de voorgestelde tariefplannen van Royal FloraHolland. In onderstaande brief lichten zij hun zorgen toe.

Op de regiobijeenkomsten werden de plannen verder toegelicht, en hoewel hier gesteld werd dat de hoogste verhoging gemiddeld op 8% uit zou komen, blijkt in de praktijk dat veel klokaanvoerders 14% meer gaan betalen.
Een woordvoerder van de groep stelt: "Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn, dat een sterke klok iedereen ten gunste komt, echter in het nieuwe plan wordt er alleen gekeken wie de rekening mag betalen. Op de vraag wat er dan gedaan wordt om de klok te versterken, kwam helaas geen verhelderend antwoord van Floraholland".

Een greep uit de plannen:
  • Karheffing voor klokaanvoer gaat omhoog, bij directe aanvoer blijft een lage heffing van toepassing.
  • De verkooptoeslag op de klok stijgt, met zelfs een extra toeslag voor klokvoorverkoop.
  • Ook kopers betalen meer voor klok- en klokvoorverkooptransacties.
  • Terwijl de verkooptoeslag voor direct verlaagd wordt naar 0%.
De woordvoerder gaat verder: "Het zou best te begrijpen zijn als er meer betaald moet worden door de klokkwekers, mits er dan ook echt goede maatregelen genomen worden om de klok te versterken. Geef trouwe klokaanvoerders dan een vooraanstaandere veilpositie, zodat wij de ruimte krijgen om de klok te versterken. Er zijn meerdere/betere opties te bedenken om de positie van de klok te versterken, nu wordt er enkel gekeken naar het betalen van de rekening, zonder duidelijke plannen".

De groep roept aanvoerders op om tegen de tariefsverhoging te stemmen op de ALV 7 december a.s. om zo Floraholland terug naar de tekentafel te sturen, voor een betere opzet. "Er zullen zeker betere alternatieven te vinden zijn op die tekentafel, die ons wel de gelegenheid geven om de klok te versterken in ruil voor dat hogere tarief. En die sterke klok heeft uiteindelijk de gehele keten baat bij..." aldus de groep.

Alternatief
Een van de aanvoerders kwam bijvoorbeeld met het volgende plan:

"Geef aanvoerders bijvoorbeeld de keus op 1 januari. Ben je A. klokveiler met bijbehorend hoog tarief voor zowel klok als direct. Of B, directe kweker met het lage tarief. Op het moment dat je kiest voor A. betaal je weliswaar meer over zowel je klokhandel als eventuele directe handel, maar krijg je in ruil voor het hoge tarief een vooraanstaande veilpositie. Kies je voor optie B, kun je voor een voordelig tarief en aangepast kloktarief je bloemen afzetten via Floraholland, maar word je apart  van de trouwe klokaanvoerders gepositioneerd in het veilproces. Dan laten we aan iedereen de keuze waar hij zich het beste thuis voelt, ga je voor zo goedkoop mogelijk of ga je voor de beste prijs. Een eerlijk verhaal, waar ook de zo besproken klokexcessen mee aangepakt worden. Misschien nog niet de beste optie, maar zeker een beter verhaal dan de huidige plannen."

En hieruit blijkt ook, dat er zeker betere opties te bedenken zijn in het belang van het gehele vak, stelt de groep. "We zijn best bereid om die rekening te betalen, maar dan mag er ook wel iets voor ons tegenover staan. Geef ons dan wel de ruimte om een sterkere klok te realiseren, zodat wij een tariefsverhoging op kunnen vangen. Veel landen zijn jaloers op ons kloksysteem, vergeet dat niet. Het stelt ons in staat om het sierteeltcentrum van de wereld te blijven, met een breed assortiment. Wij zijn zien zeker toekomst in een sterke klok, en we staan ook zeker open voor verandering. Maar om onze wereldpositie te behouden, moet Floraholland wel verder kijken dan alleen de roep van een paar grote kwekers voor tariefsverlagingen.
"

Meer informatie:
Aad Duin 06-15652995
Corina Duin 06-40751338
Erwin de Wit 06-51242374
Dirk Koper 06-51088436

Publicatiedatum: 28-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-12-2017 Nolina kwekerijen wint Stigas publieksprijs
15-12-2017 Lily Company kweekt als eerste leliebollen volgens Milieukeur eisen
14-12-2017 VS: Flower Farms bedreigd door vuurzee
13-12-2017 Plannen Kapiteyn voor uitbreiding areaal Purple Pride
13-12-2017 Hoogeveen Plant presenteert nieuw presentatiemeubel
12-12-2017 Kwekerij Veco treedt toe tot Decorum
12-12-2017 Hoe een Nederlandse kwekersfamilie het rooit in AustraliŽ
8-12-2017 Kweker brengt kerststerren naar de voedselbank
8-12-2017 Linflowers kiest voor de nevelinstallatie van Fog-System
7-12-2017 Deense orchideeŽnkwekerij schakelt om naar cannabisteelt
7-12-2017 Westland Event 2017
7-12-2017 FloraPlanet zet assortiment op de bŁhne bij Kwekerij De Barreveld
7-12-2017 Paleis Thaise Koning in bloei door Nederlandse narcis
7-12-2017 OrchideeŽnkweker Ronald Koeleman pitcht de circulaire orchidee
6-12-2017 1.768 zonnepanelen voor Leek Tulips
6-12-2017 Nuffield-beurs voor bollenteler en Yvon Jaspers
6-12-2017 "De niet-saaie kant van de glastuinbouw biedt zoveel kansen"
5-12-2017 ĎReinigen, reinigen en nog eens reinigení
5-12-2017 Introductie nieuwe label ĎAleiaí nu ook in Spanje
4-12-2017 "Trots op de Ďschwungí die we aan het bedrijf hebben gegeven"

 

Reacties:


Klokprijzen zijn al jaren dalende. En dat is niet alleen een logische trend, maar ook nog een hele wenselijke. Dat betekent namelijk dat we in plaats van uit een aanbods markt handel creŽren we vanuit een vraag markt gaan opereren. Dit betekent dus dat de kweker gaat kweken wat de markt wilt, en de koper krijgt wat hij wilt. Geen utopie maar toekomst! ik zou zeggen tegen de kleine kopers en telers, verenig u zelf op een strategische manier.
Elmar van der Park, Aalsmeer, Nederland - 28-11-2017 13:31:48


Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code