Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Werken aan knelpunten in de Europese werkgroep minor uses voor de sierteelt

In alle Europese lidstaten neemt het aantal knelpunten in de sierteelt sterk toe door het wegvallen van middelen en stringentere toepassingsmogelijkheden.

Dit geldt voor zowel de bedekte als de onbedekte sierteeltgewassen. Binnen de expertgroep sierteelt werden nieuwe toelatingen/uitbreidingen en de resultaten van de landelijke onderzoeksprogramma’s gepresenteerd. Onderzoek vindt in veel lidstaten plaats om knelpunten aan te pakken met als gewenst resultaat (aangepaste) toelatingen van producten of uitbreiding van het maatregelenpakket om ziekten en plagen aan te pakken. Vergroening van het middelenpakket en geïntegreerde bestrijding zijn in alle lidstaten belangrijke thema’s.Knelpunt Trips & IPM systeem centraal
Goede presentaties van Duitsland en België over trips maakten gelijk duidelijk waarom dit zo’n lastig beheersbaar insect is in het teeltsysteem van bloemisterijgewassen. De presentatie van LTO Glaskracht Nederland over de beheersing van deze plaag in het IPM-systeem in de bedekte sierteelt gaf duidelijk een extra knelpunt weer. Naast een krimpend pakket middelen kan de teler met breed werkende middelen niet uit de voeten, want dit botst met essentiële stappen voor het opzetten van een Geïntegreerde Pest Management systeem. Frankrijk, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Nederland slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk aan oplossingsrichtingen werken om de trips in de sierteelten te bestrijden.

Rups, groeiregulatie en bodemschimmels
In de presentatie over de rupsenbeheersing in bloemisterijgewassen kwam de discussie over inzet van breed werkende middelen ter correctie van hoge rupsendruk in de zomer aan de orde. Selectieve middelen als aanvulling op het IPM-systeem, dat voor sierteelten nergens zo ver ontwikkeld is als in Nederland, bleek een EU-brede wens. België, Portugal en Frankrijk gaan deelnemen aan het door LTO Glaskracht Nederland opgestarte project om integreerbare oplossingen te vinden voor dit grote knelpunt in de (bedekte) sierteelt.

Zowel Duitsland als Denemarken hebben fusarium en andere grond- of substraatgebonden ziekten als groot knelpunt benoemd voor de sierteelt. Ook zij ervaren de beperkingen van het huidig beschikbare middelenpakket in hun landen en hebben hiervoor onderzoek gestart.

Nederland kan een actieve bijdrage leveren aan de oplossingsrichtingen door middel van in 2018 op te starten onderzoek naar beheersing van fusarium in geïntegreerde systemen. Samen met Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en België zal Nederland werken aan maatregelen en middelen om fusarium te beheersen.

Trips, groeiregulatie en bodemschimmels
De aangenomen projectvoorstellen worden uitgewerkt en de resultaten ervan worden in de volgende minor uses bijeenkomsten gepresenteerd door de trekkers voor de projecten. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe oplossingsrichtingen voor de knelpunten in de sierteelt vanuit de Europese Minor Uses werkgroep.

bron: LTO Glaskracht Nederland


Publicatiedatum: 24-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 Floridata & VGB: Waarschijnlijk zet exportgroei door
15-1-2018 Na exportrecord van 6 miljard weer groei verwacht in 2018
11-1-2018 Veel Nederlandse interesse voor Iraanse tuinbouwdelegatie
10-1-2018 "Meer groen in scholen zorgt voor betere luchtkwaliteit en minder stress"
4-1-2018 Prijscalculatie en prijsgroepen in Floriday
3-1-2018 Pas op voor wegwaaiende kassen
3-1-2018 “Jaarlijks 25% productiegroei Mexicaanse phalaenopsis”
21-12-2017 "Uitbreiding CO2-netwerk eind deze week voltooid"
20-12-2017 Sun Capital wil Afriflora overnemen
20-12-2017 Komkommer onderuit, perkplanten in de plus
19-12-2017 Kansen in Poolse bloemenmarkt
19-12-2017 Hoe kan wiskunde uw uitdaging in de tuinbouw oplossen?
18-12-2017 NVWA neemt 64 ton illegaal gewasbeschermingsmiddel in beslag
18-12-2017 "Anjers bewegen weg van traditionele kleuren”
15-12-2017 Chrysal steunt Save the Children met kerstfilm op Foute Kersttruiendag
15-12-2017 Zo krijg je een vinger in de Poolse bloemenpap
12-12-2017 Belgen exporteren meer groenten
11-12-2017 Meer bloemen naar Japan dankzij nieuw handelsverdrag
8-12-2017 Kwekers met FH op studiereis naar Turkije
8-12-2017 Leden Royal FloraHolland stemmen in met nieuwe tarieven

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code