Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Houd het regenwaterbassin zuiver, voeg geen drain- of slootwater toe"

Op een flowschema van de waterstromen in een bedrijf is goed te zien dat de grootste stromen de input van regenwater en het hergebruik van drain- of drainagewater zijn. Hoewel de hoeveelheid regenwater, dat jaarlijks valt, een behoorlijke bandbreedte vertoont (590 tot 1280 liter/m2/jaar), is het gemiddeld gezien net onvoldoende. Het watertekort moet worden aangevuld. Maar drain/drainage- of slootwater bijmengen in het regenwaterbassin is niet verstandig. Stefan Bakker, productmanager Revaho, legt het belang uit van het gescheiden houden van de verschillende ‘watersmaken’ om ze op de juiste wijze en tijd in te zetten.Drain/drainagewater
Gemiddeld is er 30% drain/drainagewater. Aan de waterkringloop wordt ook schoon water toegevoegd, veelal regenwater uit het bassin. Dan is het meest eenvoudige om het opgevangen drainwater in het regenwaterbassin te doen. “Maar het toevoegen van drainwater aan de regenwatervoorraad is vanwege het biologische evenwicht niet verstandig. De meststoffen die je daardoor in het bassin brengt, zorgt voor plantengroei. Vooral algen groeien er erg goed op”, zegt Bakker. “Bovendien zorgt het voor een oncontroleerbare situatie. Bij een laag regenwaterniveau komt er een hogere concentratie drainwater in en bij veel regenwater is het andersom.”

Oppervlaktewater
Ook het toevoegen van slootwater aan het bassin geeft een algenexplosie. Mede omdat een regenwaterbassin een wankel biologisch evenwicht heeft. Het oppervlaktewater, waar ook meer bacteriën, virussen en ziekten in zitten, verstoort dat evenwicht. En dat water kan ook voeding zijn voor de plantengroei. Bakker: “Alles wat je niet wilt aan vervuiling, zit in oppervlakte water. Dus slootwater niet toevoegen aan het regenwater, maar apart gebruiken om te irrigeren. Doe dat dan in het voorjaar en gebruik schoon regenwater in de zomer.”

Watersmaken
Als het bijmengen van ander water verkeerd gebeurt, heeft dat consequenties. Daarom worden steeds meer de verschillende watersmaken, zoals regenwater, leidingwater en osmosewater in een aparte silo gebufferd. Dat gebeurt ook met gescheiden opvang van vuil en schoon drainwater. Op nieuwe bedrijven wordt zelfs condenswater (water dat de plant zelf verdampt heeft) in een aparte silo opgevangen en als eerste gebruikt en gecontroleerd meegedoseerd met het voedingswater.

Bij een aparte opvang blijven de waterstromen zuiver. “Door dit te doen, is een teler beter in staat om water bij te mengen”, aldus de productmanager. Hij geeft ook het advies om zoveel mogelijk regenwater te sparen voor de zomer. Het regenwaterbassin zo vol en zuiver mogelijk houden voor gebruik in de zomer. “Met volle bak de zomer in gaan! Want zodra je er ‘vreemd’ water bij doet, gaat het regenwater anders reageren.”

Filter niet uitschakelen
In het teeltseizoen is de regenvoorraad vaak toch eerder leeg, soms al in het voorjaar. Dan wordt allerlei soorten water opgepompt en bij het regenwater gedaan om het aan te vullen, waardoor er veel vuil (algen of slib) in het bassin komt. Dat verstopt het filter. Bakker: “Telers vragen dan aan ons of het filter ertussen uit mag. Dan zeggen we: niet doen! Maar soms kan het niet anders om toch water te kunnen geven, anders gaan de planten slap.” Voorkomen is dus beter dan te genezen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum: 22-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 Watermonitoring met onderwaterdrones en droneboot
20-6-2018 Noord-Korea klopt aan bij WUR
19-6-2018 GreenTech 2018 in foto's
18-6-2018 Betere analyse DNA-informatie van polyploïde gewassen
15-6-2018 Na WKK nu tijd voor ZKK
15-6-2018 Geslaagde tweede productietest Trias Westland
14-6-2018 "Ontsmetter regelmatig controleren geen overbodige luxe"
13-6-2018 Wageningse onderzoekers ontrafelen geheimen van de roos
13-6-2018 "Het gebruik van robots in de tuinbouw is niet tegen te houden"
8-6-2018 Nieuw data-analyseplatform versterkt kasautomatisering
8-6-2018 “Automatisering is mooi, maar alleen als alles goed werkt”
7-6-2018 Ureumboekhouding alternatief voor dure directe NOx emissiemeting
7-6-2018 Zuiveringsplicht vraagt ook om goed onderhoud watertechnische installaties
7-6-2018 Autonoom monitoren van groei, plagen en ziekten in de kas
6-6-2018 Meer samenhang in geothermieprojecten kan €2 mld opleveren
6-6-2018 Video: "Er mag geen zwakke schakel in het water zitten"
6-6-2018 Betere benutting lichtfluctuaties
5-6-2018 "Minder schaduw en optimale isolatie"
5-6-2018 Waterstromen weerbaar maken
4-6-2018 Naturalis ontwikkelt slimme camera om insecten te tellen en te herkennen

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code