Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Houd het regenwaterbassin zuiver, voeg geen drain- of slootwater toe"

Op een flowschema van de waterstromen in een bedrijf is goed te zien dat de grootste stromen de input van regenwater en het hergebruik van drain- of drainagewater zijn. Hoewel de hoeveelheid regenwater, dat jaarlijks valt, een behoorlijke bandbreedte vertoont (590 tot 1280 liter/m2/jaar), is het gemiddeld gezien net onvoldoende. Het watertekort moet worden aangevuld. Maar drain/drainage- of slootwater bijmengen in het regenwaterbassin is niet verstandig. Stefan Bakker, productmanager Revaho, legt het belang uit van het gescheiden houden van de verschillende ‘watersmaken’ om ze op de juiste wijze en tijd in te zetten.Drain/drainagewater
Gemiddeld is er 30% drain/drainagewater. Aan de waterkringloop wordt ook schoon water toegevoegd, veelal regenwater uit het bassin. Dan is het meest eenvoudige om het opgevangen drainwater in het regenwaterbassin te doen. “Maar het toevoegen van drainwater aan de regenwatervoorraad is vanwege het biologische evenwicht niet verstandig. De meststoffen die je daardoor in het bassin brengt, zorgt voor plantengroei. Vooral algen groeien er erg goed op”, zegt Bakker. “Bovendien zorgt het voor een oncontroleerbare situatie. Bij een laag regenwaterniveau komt er een hogere concentratie drainwater in en bij veel regenwater is het andersom.”

Oppervlaktewater
Ook het toevoegen van slootwater aan het bassin geeft een algenexplosie. Mede omdat een regenwaterbassin een wankel biologisch evenwicht heeft. Het oppervlaktewater, waar ook meer bacteriën, virussen en ziekten in zitten, verstoort dat evenwicht. En dat water kan ook voeding zijn voor de plantengroei. Bakker: “Alles wat je niet wilt aan vervuiling, zit in oppervlakte water. Dus slootwater niet toevoegen aan het regenwater, maar apart gebruiken om te irrigeren. Doe dat dan in het voorjaar en gebruik schoon regenwater in de zomer.”

Watersmaken
Als het bijmengen van ander water verkeerd gebeurt, heeft dat consequenties. Daarom worden steeds meer de verschillende watersmaken, zoals regenwater, leidingwater en osmosewater in een aparte silo gebufferd. Dat gebeurt ook met gescheiden opvang van vuil en schoon drainwater. Op nieuwe bedrijven wordt zelfs condenswater (water dat de plant zelf verdampt heeft) in een aparte silo opgevangen en als eerste gebruikt en gecontroleerd meegedoseerd met het voedingswater.

Bij een aparte opvang blijven de waterstromen zuiver. “Door dit te doen, is een teler beter in staat om water bij te mengen”, aldus de productmanager. Hij geeft ook het advies om zoveel mogelijk regenwater te sparen voor de zomer. Het regenwaterbassin zo vol en zuiver mogelijk houden voor gebruik in de zomer. “Met volle bak de zomer in gaan! Want zodra je er ‘vreemd’ water bij doet, gaat het regenwater anders reageren.”

Filter niet uitschakelen
In het teeltseizoen is de regenvoorraad vaak toch eerder leeg, soms al in het voorjaar. Dan wordt allerlei soorten water opgepompt en bij het regenwater gedaan om het aan te vullen, waardoor er veel vuil (algen of slib) in het bassin komt. Dat verstopt het filter. Bakker: “Telers vragen dan aan ons of het filter ertussen uit mag. Dan zeggen we: niet doen! Maar soms kan het niet anders om toch water te kunnen geven, anders gaan de planten slap.” Voorkomen is dus beter dan te genezen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum: 22-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-1-2018 "Laat die CO2 maar stromen"
15-1-2018 Kikkers helpen mysterie achter kruisen van soorten ontrafelen
11-1-2018 Triasboring op ca. 3 km diepte
10-1-2018 Van digitale technologie naar procesoptimalisatie
10-1-2018 Praktijktesten met Capacitieve Electro Dialyse
10-1-2018 "Tuinbouw moet zich klaarstomen voor ‘algoritmisering’"
9-1-2018 BZG-lijst zuiveringsinstallaties uitgebreid met PB-Uvox en PB-UV Plus
9-1-2018 KH Fotosupport geeft kwekers vrijblijvend advies in productfotografie
8-1-2018 Wageningen World: 'Met CRISPR-Cas mogelijk mensen beter te maken'
8-1-2018 Veel mooie projecten in de pijplijn bij Technokas
8-1-2018 Delphy neemt klimaatkast in gebruik
8-1-2018 VK: Smiemans verbouwt Squire’s Garden Centre in Woking
8-1-2018 Uniform licht verdelen in een groeicel
5-1-2018 Van dollar-shop naar kwaliteitstuincentrum
5-1-2018 Sleutelrol in energietransitie voor glastuinbouw Noordoostpolder
4-1-2018 Zo werkt de WaterQ Goalkeeper PAC
3-1-2018 Eerste resultaten geothermie Andijk positief
3-1-2018 Holland Gaas breidt mogelijkheden verder uit
2-1-2018 BZG-lijst uitgebreid met Goalkeeper PAC en AOP5
22-12-2017 "Silo’s verdienen meer aandacht dan dat ze nu krijgen"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code