Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Westland door de lens van Wim Valstar

Wim Valstar uit Naaldwijk, vele jaren bekend  als fotograaf mag dan in 2003 de deur van zijn fotowinkel aan het Wilhelminaplein voorgoed hebben dichtgedaan, hij heeft na die tijd niet stil gezeten. Dat blijkt uit het zojuist uitgekomen boek ‘Westland door de lens’, waarin 180 foto’s staan, die hij zorgvuldig heeft geselecteerd uit niet minder dan 200.000 negatieven die hij in de loop der jaren (van 1958 tot nu) heeft geproduceerd.

Resultaat van het op zijn Westlands ‘harde werken’. Altijd op stap met zijn camera’s door heel het Westland. Of paraat op zijn post in zijn zaak. Heel wat van die foto’s heeft hij in, maar ook van de glazen stad ook vanuit de lucht weten te ‘schieten’. Want na de fotovakschool is hij in zijn militaire diensttijd  opgeleid tot (hulp)luchtfotograaf. En wie zijn boek bekijkt, zal daar de nodige voorbeelden van terugvinden.

Het uitzoeken van  negatieven voor een dergelijk boek vergt heel wat tijd aan speurwerk. Je moet echt een positieve instelling hebben om zo’n mooi resultaat tot stand te brengen. Het Westland is met dit boek weer een briljante bron aan historie rijker geworden. Wim zegt  dat hij het boek deze week mede aan wethouder Marga de Goey van de gemeente Westland heeft kunnen presenteren, omdat hij onder anderen is gesteund door leraar en raadslid Jan-Willem van den Beukel, die inmiddels veel  ervaring heeft met Westlandse boeken van deze aard.

Peter Smit, archivaris van het Historisch Archief Westland, zegt dat hij blij verrast werd toen hij vorig jaar de vele foto’s kreeg te zien die Wim Valstar van zijn achttiende jaar af heeft gemaakt van het Westland. ,,Als zoon van een exporteur in groenten en fruit kwam hij al snel in aanraking met de Westlandse producten en het Westlandse tuinbouwleven’’, vertelt Peter.

,,In 1967 startte hij aan de Anjerlaan in Naaldwijk een fotowinkel annex fotostudio waar hij steeds mensen groot en klein portretteerde en kreeg hij in de jaren daarna al snel vele opdrachten van kassenbouwers, tuinbouwbedrijven en aannemers om alles van hoog tot laag vast te leggen. De geschiedenis van het Westland – zoals we er toen over in de streek spraken - kan bijna niet beter in beeld gebracht worden dan met foto’s van de jaren zestig van de vorige eeuw. Wim is er in geslaagd om met dit fotoboek het verleden van het oude Westland weer tot leven te brengen.

Dat gebeurt mede door een mooie beschrijving  door Wim zelf van zijn leven tot nu toe beginnend in de oorlog op 5 juni 1941 toen hij werd geboren. Schrijvend over de oorlogstijd zelf vertelt hij daarin uiteraard ook over de moord op zijn opa Ful Valstar en op Dirk Voskamp door de Duitse SD. Hij was toen drie jaar. Hij kan zich herinneren dat  er een grote zwarte begrafenisauto achter hun huis reed. ,,Dat wilde ik zien’’, schrijft hij. ,,Ik was toen ruim drie jaar en weet nog dat mijn moeder niets zei maar mij van het raam wegtrok.  Veel  later, ik was toen 8 of 9 jaar oud, vertelde ik dit aan tafel. ,, Ja”, werd daarop verteld: ,,Opa werd toen begraven’’. Opa was toen Regeringscommissaris voor de voedselvoorziening en landelijk voorzitter van  het Centraal Bureau voor Groenten en Fruit

Wie het boek waarin dit – en nog veel meer – te lezen staat, zou willen aanschaffen, kan daarvoor terecht in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk waar het bij de balie van het Historisch Archief Westland te koop is voor 17,50 euro.

Bron: Over het Westland (Aad van Holstein)

Publicatiedatum: 20-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

19-6-2018 ID’Flor en De Bruyne - Flandresse bundelen krachten in nieuw bedrijf FlorAmor
19-6-2018 70 studenten over de vloer bij Opti-flor
18-6-2018 "Spint en meeldauw gelukkig weer onder controle"
18-6-2018 MBO Westland stagiairs vertellen over stage bij Terra Viva in Brazilië
18-6-2018 Gezellige drukte tijdens Open kwekerijdag
15-6-2018 Lottum maakt zich klaar voor Rozenfestival
15-6-2018 "Prima resultaten met biologische bestrijding"
15-6-2018 Eerste editie Garden Trials and Trade in foto's
15-6-2018 Rosenhof Odendahl in de spotlights
15-6-2018 Thee van Nederlandse bodem
13-6-2018 Sjaak van der Tak bezoekt zomerbloementelers
11-6-2018 Fotoreportage: Dutch Lily Days 2018
11-6-2018 Fotoreportage IFTEX Kenia 2018
11-6-2018 Vol gas door schuur en kas
11-6-2018 Opti-flor viert 90 jarig jubileum met Vrienden van Opti-flor Festival
11-6-2018 Esperit Plants sluit aan bij ComfortPlantGroup
7-6-2018 Goed zwemwater met hulp van glastuinbouwondernemers
7-6-2018 Orchideeënkweker zet deuren open
5-6-2018 VK: "Geurende pelargoniums vliegen de schappen uit"
5-6-2018 Mulders Sierteelt kweekt Inca-goudbes in Brabant

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code