Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fertinnowa event

Telers en techniek koppelen door heel Europa

Tholen - Je bent nooit te goed om te leren en bij de buren doen ze het altijd net even anders. Vanuit dat oogpunt hoopt het Europese project Fertinnowa door het bouwen van een netwerk van producenten en techniekleveranciers door heel Europa, oplossingen aan te dragen voor watergerelateerde problematieken. Gisteren werden enkele voorlopige resultaten gepresenteerd aan belangstellenden in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk.


Johan Kos, directeur Proeftuin Zwaagdijk, en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO, heten het goeddeels internationale bezoek welkom. Rechtsonder, beeld van de prijsuitreiking van de Fertinnowa Innovation Award later op de middag.

Waterzuivering is, samen met arbeid, energie en plantgezondheid, een van de grote tuinbouwthema's van onze tijd. Hebben tuinders in het hier en nu te stellen met per 1 januari ingaande zuiveringsplicht, in andere delen van Europa dringen problemen met het water (beschikbaarheid, opslag) of het schoonhouden daarvan (algen, sediment) zich meer op.


Van linksboven mee met de klok, vier van de deelnemende bedrijven presenteren enkele innovaties: Van der Ende Pompen, Erurofins, Brinkman en TNO

In het Fertinnowa project zijn 371 telers geïnterviewd, waarin hen gevraagd werd naar hun issues met water. Of ze zich überhaupt bewust zijn van deze issues, en zo ja, hoe ze deze aanvliegen. En of ze weten waar ze moeten zoeken, en wat eventuele drempels zijn actie te ondernemen. Dat leidt dan weer tot kaarten en grafieken, waarin gegevens omtrent waterwinning en de zorgen en behoeften van de telers per regio (Noord-West, Centraal-Oost en Mediterraans Europa) in beeld komen. Deze resultaten laten zich raden: in het zuiden weet men overwegend minder regenwater op te vangen (omdat het er niet valt); investeringen in waterzuiveringsinstallaties in onze regionen komen meer voor dan in meer oost- of zuidelijke regionen (omdat alleen hier recycling van water serieus wordt opgepakt); en dat bij ons en onze zuiderburen 'crop quality' de drijvende kracht is achter investeringen, terwijl dat bij de oosterburen meer kostenreductie gedreven is.

Aanwezig waren met name de deelnemers aan het Fertinnowa uit de verschillende Europese landen zelf alsook de techniekbedrijven (overwegend participanten in het World Horti Trade Center) met oplossingen op het gebied van waterzuivering.Overigens leuk te vermelden dat deelnemers op de middag konden stemmen voor de meest innovatieve oplossing, de zgn. Fertinnowa Innovation Award. Deze werd gewonnen door Van der Ende Pompen met het door hen ontwikkelde waterzuiveringsinstallatiesysteem Poseidon (foto hierboven, de prijs wordt in ontvangst genomen door Luuk Tetteroo).

Op de website van Fertinnowa vindt u de de voortgang van het onderzoek, overzichten van beschikbare waterzuiveringstechnieken en meer.

Publicatiedatum: 16-11-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

21-6-2018 "Pythium wil je voorkomen"
21-6-2018 "Er moet meer kennis de kas in"
21-6-2018 Belangstelling voor Zweedse tulpen
19-6-2018 Emissieloos telen op een drijvend systeem
18-6-2018 Poeder Actief Kool bij collectieve waterzuivering
18-6-2018 Nieuwe gedeputeerde neemt een kijkje tussen de aardbeien
14-6-2018 Partners gezocht voor onderzoek eenrichtingsverkeer hyacinten
14-6-2018 Toevoegen klei aan potgrond laat planten niet compacter groeien
7-6-2018 Eerste resultaten project 'Microbieel gezond water' bekend
7-6-2018 Polygala myrtifolia onder een vergrootglas
7-6-2018 Internationaal gezelschap ingewijd in plantaardige genetische bronnen
7-6-2018 Diffuus kasdek: maak het eens helder
6-6-2018 "Net als mensen hebben planten gezonde voeding nodig"
5-6-2018 Wat doet elektrische straling met een plant?
4-6-2018 Onderzoek naar gewasbeschermingsmiddelen: "Gezondheid moet prioriteit hebben"
4-6-2018 Nieuwe restrictiezinnen en attenderingszinnen
1-6-2018 Online platform maakt leren op afstand mogelijk
1-6-2018 Zesde teelt De Perfecte Chrysant: koeling en verneveling
31-5-2018 Marktpositie netleverende WKK verbetert op korte en middellange termijn, onzekerheid na 2024
31-5-2018 Kansen in de wietteelt

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code