Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fertinnowa event

Telers en techniek koppelen door heel Europa

Tholen - Je bent nooit te goed om te leren en bij de buren doen ze het altijd net even anders. Vanuit dat oogpunt hoopt het Europese project Fertinnowa door het bouwen van een netwerk van producenten en techniekleveranciers door heel Europa, oplossingen aan te dragen voor watergerelateerde problematieken. Gisteren werden enkele voorlopige resultaten gepresenteerd aan belangstellenden in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk.


Johan Kos, directeur Proeftuin Zwaagdijk, en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO, heten het goeddeels internationale bezoek welkom. Rechtsonder, beeld van de prijsuitreiking van de Fertinnowa Innovation Award later op de middag.

Waterzuivering is, samen met arbeid, energie en plantgezondheid, een van de grote tuinbouwthema's van onze tijd. Hebben tuinders in het hier en nu te stellen met per 1 januari ingaande zuiveringsplicht, in andere delen van Europa dringen problemen met het water (beschikbaarheid, opslag) of het schoonhouden daarvan (algen, sediment) zich meer op.


Van linksboven mee met de klok, vier van de deelnemende bedrijven presenteren enkele innovaties: Van der Ende Pompen, Erurofins, Brinkman en TNO

In het Fertinnowa project zijn 371 telers geïnterviewd, waarin hen gevraagd werd naar hun issues met water. Of ze zich überhaupt bewust zijn van deze issues, en zo ja, hoe ze deze aanvliegen. En of ze weten waar ze moeten zoeken, en wat eventuele drempels zijn actie te ondernemen. Dat leidt dan weer tot kaarten en grafieken, waarin gegevens omtrent waterwinning en de zorgen en behoeften van de telers per regio (Noord-West, Centraal-Oost en Mediterraans Europa) in beeld komen. Deze resultaten laten zich raden: in het zuiden weet men overwegend minder regenwater op te vangen (omdat het er niet valt); investeringen in waterzuiveringsinstallaties in onze regionen komen meer voor dan in meer oost- of zuidelijke regionen (omdat alleen hier recycling van water serieus wordt opgepakt); en dat bij ons en onze zuiderburen 'crop quality' de drijvende kracht is achter investeringen, terwijl dat bij de oosterburen meer kostenreductie gedreven is.

Aanwezig waren met name de deelnemers aan het Fertinnowa uit de verschillende Europese landen zelf alsook de techniekbedrijven (overwegend participanten in het World Horti Trade Center) met oplossingen op het gebied van waterzuivering.Overigens leuk te vermelden dat deelnemers op de middag konden stemmen voor de meest innovatieve oplossing, de zgn. Fertinnowa Innovation Award. Deze werd gewonnen door Van der Ende Pompen met het door hen ontwikkelde waterzuiveringsinstallatiesysteem Poseidon (foto hierboven, de prijs wordt in ontvangst genomen door Luuk Tetteroo).

Op de website van Fertinnowa vindt u de de voortgang van het onderzoek, overzichten van beschikbare waterzuiveringstechnieken en meer.

Publicatiedatum: 16-11-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

23-3-2018 Gediflora installeert verneveling
23-3-2018 Effectievere bemesting in de boomkwekerij met nieuwe meststoffen
22-3-2018 Kenia: Productie lijdt onder fikse regen
21-3-2018 Goede wortelvorming door uitgescheiden plantgroeihormonen dankzij toediening bacteriën
20-3-2018 Video: Pleksgewijs spuiten bij SK Roses en Porta Nova met Micothon
20-3-2018 Start groeimetingen bij praktijkimplementatie CRF en recirculatie
19-3-2018 Oproep (klein) glas: ga aan de slag met de nul-lozing
16-3-2018 Dümmen Orange en Ekompany testten de werking van Ekote
16-3-2018 Applaud toegelaten in bedekte teelt bloemisterijgewassen
16-3-2018 Plantgroei sturen met akoestisch versterkt licht
15-3-2018 "Air So Pure loopt als een kogel"
15-3-2018 Bewortelingshormonen verbeteren de uniformiteit van vegetatieve stekken
14-3-2018 Waterstofperoxide: effectief, veilig en milieuvriendelijk
14-3-2018 Ketenkwaliteit cyclamen moet beter
14-3-2018 Kas ontsmetten … “Een gewaarschuwd mens telt voor drie”
14-3-2018 Functie en effect van magnesium in de teelt
13-3-2018 Plantenextracten als toekomstige schimmelbestrijders
13-3-2018 Ethiopië overweegt clustering tuinbouwbedrijven
12-3-2018 Binnenkort teelt u op rijstvlies
9-3-2018 Hoe worden planten door lagere temperaturen beïnvloed?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code