Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fertinnowa event

Telers en techniek koppelen door heel Europa

Tholen - Je bent nooit te goed om te leren en bij de buren doen ze het altijd net even anders. Vanuit dat oogpunt hoopt het Europese project Fertinnowa door het bouwen van een netwerk van producenten en techniekleveranciers door heel Europa, oplossingen aan te dragen voor watergerelateerde problematieken. Gisteren werden enkele voorlopige resultaten gepresenteerd aan belangstellenden in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk.


Johan Kos, directeur Proeftuin Zwaagdijk, en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO, heten het goeddeels internationale bezoek welkom. Rechtsonder, beeld van de prijsuitreiking van de Fertinnowa Innovation Award later op de middag.

Waterzuivering is, samen met arbeid, energie en plantgezondheid, een van de grote tuinbouwthema's van onze tijd. Hebben tuinders in het hier en nu te stellen met per 1 januari ingaande zuiveringsplicht, in andere delen van Europa dringen problemen met het water (beschikbaarheid, opslag) of het schoonhouden daarvan (algen, sediment) zich meer op.


Van linksboven mee met de klok, vier van de deelnemende bedrijven presenteren enkele innovaties: Van der Ende Pompen, Erurofins, Brinkman en TNO

In het Fertinnowa project zijn 371 telers geÔnterviewd, waarin hen gevraagd werd naar hun issues met water. Of ze zich Łberhaupt bewust zijn van deze issues, en zo ja, hoe ze deze aanvliegen. En of ze weten waar ze moeten zoeken, en wat eventuele drempels zijn actie te ondernemen. Dat leidt dan weer tot kaarten en grafieken, waarin gegevens omtrent waterwinning en de zorgen en behoeften van de telers per regio (Noord-West, Centraal-Oost en Mediterraans Europa) in beeld komen. Deze resultaten laten zich raden: in het zuiden weet men overwegend minder regenwater op te vangen (omdat het er niet valt); investeringen in waterzuiveringsinstallaties in onze regionen komen meer voor dan in meer oost- of zuidelijke regionen (omdat alleen hier recycling van water serieus wordt opgepakt); en dat bij ons en onze zuiderburen 'crop quality' de drijvende kracht is achter investeringen, terwijl dat bij de oosterburen meer kostenreductie gedreven is.

Aanwezig waren met name de deelnemers aan het Fertinnowa uit de verschillende Europese landen zelf alsook de techniekbedrijven (overwegend participanten in het World Horti Trade Center) met oplossingen op het gebied van waterzuivering.Overigens leuk te vermelden dat deelnemers op de middag konden stemmen voor de meest innovatieve oplossing, de zgn. Fertinnowa Innovation Award. Deze werd gewonnen door Van der Ende Pompen met het door hen ontwikkelde waterzuiveringsinstallatiesysteem Poseidon (foto hierboven, de prijs wordt in ontvangst genomen door Luuk Tetteroo).

Op de website van Fertinnowa vindt u de de voortgang van het onderzoek, overzichten van beschikbare waterzuiveringstechnieken en meer.

Publicatiedatum: 16-11-2017
Auteur: Geert Peeters
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 "Technologische oplossingen in bollenteelt steeds belangrijker"
15-1-2018 Proefcentrum voor Sierteelt bouwt Afdeling Groen uit
15-1-2018 Factsheets Schoon erf, schone sloot
12-1-2018 Van der Gijp vermaakt bollensector op CNB Bloem- en relatiedagen 2018
11-1-2018 Video: Eneco installeert houtgestookte biomassacentrales bij Bunnik Plant en Leo Ammerlaan
11-1-2018 Cowboystories over spoelmonsters
8-1-2018 Focus op voedingselementen: kalium
8-1-2018 Relatie waterkwaliteit en gewasbeschermingsmiddelen
8-1-2018 Systeemaanpak van wortelknobbelaaltjes in grondgebonden teelten
5-1-2018 "Start tulpenseizoen eigenlijk heel gewoontjes"
4-1-2018 "Onderzoek naar knopval zeer relevant voor orchideeŽnteler Tesselaar"
3-1-2018 Haal de bezem door de middelenkast
2-1-2018 "Nog steeds beschermingsmiddelen op kerststerren, amaryllissen en orchideeŽn"
2-1-2018 Praktisch antwoord op vragen over erfemissie
22-12-2017 10 jaar teelt uit de grond
22-12-2017 Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping
22-12-2017 Nederlandse tuinbouw alert op tomatenchlorosevirus
22-12-2017 "DryGair geeft teler stuur in handen"
22-12-2017 Een cocktail voor het substraat tegen schimmels en bacteriŽn
21-12-2017 Nieuwe cursussen ĎResidu in Sierteeltí specifiek voor telers of handel

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code