Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wageningse studenten op onderzoek uit

Mest omzetten in bloempotjes

Het afvoeren van mest kost varkensboeren veel geld. Eén boer kwam daarom met het idee om zijn overtollige mest om te zetten in bloempotjes. Is daar markt voor? Mag het van de wet? Hoe kan je zoiets rendabel maken? Met die vragen klopte hij aan bij WUR. Zes Wageningse studenten gingen ermee aan de slag bij ACT (Academic Consultancy Training).

Varkensboer Laurens Stevelink speelt al langer met het bloempotjesidee. ‘Ik vind duurzaamheid belangrijk en wil graag bijdragen aan de circulaire economie en het verminderen van plastic. In de Verenigde Staten is een bedrijf dat potjes maakt van koeienmest, dat inspireerde mij.’ Omdat zijn wroetvarkens op stro en zaagsel lopen, is de mest vrij droog en geschikt om te verwerken tot een product zoals bloempotjes.


Het team met de varkensboer (derde van links). © Michiel Hupkens

Markt
De studenten probeerden er eerst achter te komen of er überhaupt markt is voor biologisch afbreekbare bloempotjes van poep. Kwekers en tuincentra bleken wel interesse te hebben. ‘Kwekers bespaart het tijd als ze de plant direct in de grond kunnen planten’, zegt Joep van Haeff, masterstudent Bodemkunde. ‘Daarnaast hoeven ze geen plastic af te voeren. Bovendien verbetert de structuur van de wortels, omdat die door het potje heen kunnen groeien en beter verdeeld zijn.’

Voor tuincentra is het een voordeel dat ze hun assortiment kunnen uitbreiden met duurzame producten. De potjes moeten dan wel lang genoeg meegaan – minstens een jaar. ‘Daarnaast willen de potentiële afnemers weten hoe het zit met de veiligheid van de potjes, omdat ze bang zijn voor eventuele ziektekiemen’, zegt Stefan ten Pierik, masterstudent Dierwetenschappen.


foto: Resource

Twee opties
Op basis van deze eisen kwamen de studenten met twee verschillende potjes: composteerbare en plantbare potjes. Beide zijn biologisch afbreekbaar, maar composteerbare potten zijn steviger en gaan langer mee. Ze zijn daarom niet geschikt om met plant en al in de grond te zetten.

‘Om een inschatting te maken van de mogelijke kosten van het productieproces hebben we gekeken naar een vergelijkbaar product in de Verenigde Staten’, vertelt Ten Pierik. Uit de berekeningen kwam naar voren dat alleen de composteerbare potjes rendabel zouden zijn. Van Haeff: ‘De machines voor het maken van plantbare potjes zijn te duur als je alleen op kleine schaal wilt produceren.’

De studenten ontdekten verder dat de Pigpots vanwege de strenge Nederlandse wetgeving alleen van verwerkte mest mogen worden gemaakt. Dat wil zeggen dat de mest minstens één uur op 70 graden verhit moet worden.

Nichemarkt
Stevelink is enthousiast over het resultaat van het studentenonderzoek. ‘Er zijn nog wel veel aannames gemaakt, dus we moeten het concept eerst verder uitwerken. Bovendien zijn er veel grote bedrijven die biologisch afbreekbare producten maken, dus we moeten goed nadenken hoe we dit gaan insteken en of we ons bijvoorbeeld beter op een nichemarkt kunnen richten.’ Zijn varkens leveren in ieder geval genoeg mest voor zo’n half miljoen composteerbare potjes of twee miljoen plantbare potjes per jaar.

bron: Resource, WUR

Publicatiedatum: 15-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-1-2018 Eiwitten als bloeihormoon
12-1-2018 Kinderen leren programmeren tijdens Kids Tech Event bij JEM-id
10-1-2018 Veiligheidssysteem truck voorkomt aanrijding kind
5-1-2018 Fraude en oplichting in de sierteeltsector – Slinkse streken van Frans echtpaar
5-1-2018 Automatische plastic sloffen dispenser
3-1-2018 Wetenschappers publiceren lijst van 149 schadelijkste exotische planten en dieren in Europa
3-1-2018 Advies voor astronauten: neem plantjes mee
22-12-2017 Wayne Rooney vindt taakstraf bij tuincentrum 'erg leuk'
18-12-2017 Monopolyspel levert €4175,- op voor Stichting Leergeld Westland
14-12-2017 Rivieren op de kaart inkleuren
13-12-2017 Wederom vette cheque Ronald Moerings Foundation voor AVL
6-12-2017 Westlandse kas in Azerbeidzjan geopend door president
6-12-2017 WNF: Europese landbouwsubsidies houden natuurverlies in stand
1-12-2017 "Floriadekrant NIET van Almere DEZE WEEK"
30-11-2017 Elk jaar krijgt Bailey bloemen van haar overleden vader
30-11-2017 Meer werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen door innovatie in Libanese tuinbouw
30-11-2017 Als een jekko
30-11-2017 Kerstboom van 15.000 bloemen
29-11-2017 Appen op de trekker in de veilinghal? Boete!
29-11-2017 Leidenaar stookt wodka van tulpenbollen

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code