Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wageningse studenten op onderzoek uit

Mest omzetten in bloempotjes

Het afvoeren van mest kost varkensboeren veel geld. Eén boer kwam daarom met het idee om zijn overtollige mest om te zetten in bloempotjes. Is daar markt voor? Mag het van de wet? Hoe kan je zoiets rendabel maken? Met die vragen klopte hij aan bij WUR. Zes Wageningse studenten gingen ermee aan de slag bij ACT (Academic Consultancy Training).

Varkensboer Laurens Stevelink speelt al langer met het bloempotjesidee. ‘Ik vind duurzaamheid belangrijk en wil graag bijdragen aan de circulaire economie en het verminderen van plastic. In de Verenigde Staten is een bedrijf dat potjes maakt van koeienmest, dat inspireerde mij.’ Omdat zijn wroetvarkens op stro en zaagsel lopen, is de mest vrij droog en geschikt om te verwerken tot een product zoals bloempotjes.


Het team met de varkensboer (derde van links). © Michiel Hupkens

Markt
De studenten probeerden er eerst achter te komen of er überhaupt markt is voor biologisch afbreekbare bloempotjes van poep. Kwekers en tuincentra bleken wel interesse te hebben. ‘Kwekers bespaart het tijd als ze de plant direct in de grond kunnen planten’, zegt Joep van Haeff, masterstudent Bodemkunde. ‘Daarnaast hoeven ze geen plastic af te voeren. Bovendien verbetert de structuur van de wortels, omdat die door het potje heen kunnen groeien en beter verdeeld zijn.’

Voor tuincentra is het een voordeel dat ze hun assortiment kunnen uitbreiden met duurzame producten. De potjes moeten dan wel lang genoeg meegaan – minstens een jaar. ‘Daarnaast willen de potentiële afnemers weten hoe het zit met de veiligheid van de potjes, omdat ze bang zijn voor eventuele ziektekiemen’, zegt Stefan ten Pierik, masterstudent Dierwetenschappen.


foto: Resource

Twee opties
Op basis van deze eisen kwamen de studenten met twee verschillende potjes: composteerbare en plantbare potjes. Beide zijn biologisch afbreekbaar, maar composteerbare potten zijn steviger en gaan langer mee. Ze zijn daarom niet geschikt om met plant en al in de grond te zetten.

‘Om een inschatting te maken van de mogelijke kosten van het productieproces hebben we gekeken naar een vergelijkbaar product in de Verenigde Staten’, vertelt Ten Pierik. Uit de berekeningen kwam naar voren dat alleen de composteerbare potjes rendabel zouden zijn. Van Haeff: ‘De machines voor het maken van plantbare potjes zijn te duur als je alleen op kleine schaal wilt produceren.’

De studenten ontdekten verder dat de Pigpots vanwege de strenge Nederlandse wetgeving alleen van verwerkte mest mogen worden gemaakt. Dat wil zeggen dat de mest minstens één uur op 70 graden verhit moet worden.

Nichemarkt
Stevelink is enthousiast over het resultaat van het studentenonderzoek. ‘Er zijn nog wel veel aannames gemaakt, dus we moeten het concept eerst verder uitwerken. Bovendien zijn er veel grote bedrijven die biologisch afbreekbare producten maken, dus we moeten goed nadenken hoe we dit gaan insteken en of we ons bijvoorbeeld beter op een nichemarkt kunnen richten.’ Zijn varkens leveren in ieder geval genoeg mest voor zo’n half miljoen composteerbare potjes of twee miljoen plantbare potjes per jaar.

bron: Resource, WUR

Publicatiedatum: 15-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

14-6-2018 Wetenschappers maken Glow in the dark-plant
12-6-2018 Delta Ride for the Roses haalt €212.534,- op
12-6-2018 Peruaans echtpaar aangehouden met 440 beschermde orchideeën in koffer
11-6-2018 Italiaanse orchidee gaat viraal
11-6-2018 Westlandse bloemen bij paardenevenement in Duitsland
1-6-2018 WK voetbal met topzaad van Barenbrug
1-6-2018 Vluchtende automobilist laat tas met geld en drugs achter bij tuinder in Zwaagdijk
29-5-2018 De Tuinen van Elspeth Diederix
24-5-2018 Wetenschapper ontdekt nieuwe Dracaena-soort in Koninklijke Burgers' Zoo
24-5-2018 Hitte van bloemen activeert brandalarm, vrachtvliegtuig maakt noodlanding
23-5-2018 Luuk leert het vak
23-5-2018 Poetin geeft Merkel bloemetje
18-5-2018 Kweker 'over the moon' voor leveren planten voor huwelijk Harry & Meghan
18-5-2018 Grootste historische kas ter wereld weer open
17-5-2018 Lijst met rising tuinbouw-stars 'Forty under 40' gepresenteerd
16-5-2018 Green Trade Center decor voor nieuw NTR programma
9-5-2018 Bomen lijken een ‘hartslag’ te hebben
3-5-2018 Gratis tulpen voor gevallen helden
1-5-2018 Zaterdag weer poedelnaakt de tuin in
30-4-2018 Is droogte nu verleden tijd?

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code