Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kenia: Oserian Fairtrade opent groententuin

Ze richten zich hoofdzakelijk op de teelt en de export van bloemen, maar de Afrikaanse kwekerij Oserian heeft nu ook een groententuin! De producten worden verdeeld onder hun eigen medewerkers.

De tuin is een project van het bloemenexportbedrijf in samenwerking met het label Fairtrade. Dit label certificeert goederen die worden geproduceerd door bedrijven die voldaan aan eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden, milieubescherming en gemeenschappelijke steun. De opbrengst van de producten wordt weer gebruikt om andere projecten te steunen.

Een opgetogen Mary Kinyua, Fairtrade Officer bij Oserian liet weten dat de Groentetuin, die in juli geopend is, een enerverende ontwikkeling is, en ze hebben met veel enthousiasme de eerste oogst afgewacht. De resultaten vielen niet tegen, zoals de onderstaande foto's laten zien.Er wordt prioriteit gegeven aan het verstrekken van de groenten aan arbeiders met HIV, omdat zij een dieet met hoge voedingswaarden nodig hebben. Dr. Daniel Watta, de coŲrdinator van de Oserian HIV/AIDS werkplaats laat weten dat 80 mensen die met HIV/AIDS gediagnosticeerd meedoen aan het project en wekelijks gratis groenten ontvangen. 

ďWe leveren de producten aan ieder lid van een familie van iemand die aan HIV lijdt. Voorheen konden we alleen voeding per familie verstrekken, maar nu doen we dit per persoon," vertelt Watta. Hij laat daarnaast weten Fairtrade overweegt om ook kippen te gaan fokken voor de slacht, om de arbeiders zo ook voldoende proteÔne in hun dieet te bieden. 

Naast dat de groententuin groenten kweekt met hoge voedingswaarden, dient de tuin ook als trainingscentrum om een maximale opbrengt per vierkante meter te produceren, zo vertelde technisch directeur van Oserian Hamish Ker bij de opening van de tuin in juli. De een hectare grootte groententuin ligt naast het bloementeeltbedrijf. Er worden onder andere sukuma wiki, spinazie, kool, wortelen, rode pepers en paprika's geteeld in een open veld. 

Net als bij andere projecten van Fairtrade is de groententuin een idee van de Joint Body Committee. Ze besloten tot de oprichting van de tuin nadat ze erachter kwamen dat er een schaarste aan groenten was voor arbeiders. Dit project valt ook onder de vier pilaren van Oserian's Flowers4Life, waarmee het bedrijf voedselveiligheid en duurzame voeding ondersteunt onder de pijlers Flori4Nature, Flori4Schools en Flori4Water.ďVoeding is een basisbehoefte en wij hebben de verplichting om een wereld te creŽren met veilige voeding. Zonder veilige voeding kunnen andere doelen op het gebied van duurzaamheid ook niet behaald worden," voegt Kirimi Mpungu, Oserian administratief directeur bij Oserian toe.

"Groenten zijn de gemakkelijkste manier om het dieet van onze arbeiders te verbeteren, omdat ze rijk aan vitamines en ijzer zijn. 

Sheila Mulli, programma manager bij Oserian Fair-trade, noemt het een project dat levens verandert. Het project produceert groenten die dagelijks aan ten minste 1000 mensen levert. 

Mulili vertelt dat de opbrengsten van het project zullen worden gebruikt om het project verder uit te breiden. Zo is het de bedoeling om het project tot ten minste vijf hectare uit te breiden. 

Voor meer informatie:
Oserian
salesenquiries@oserian.com
supplychain@oserian.com
oserian.com

Publicatiedatum: 22-11-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 BPnieuws met vakantie, twee weken geen nieuwsbrieven
20-7-2018 Shifter: Vast, flex en uitzendkracht in hetzelfde planningssysteem
20-7-2018 Nieuwe luchtvrachtlocatie voor Milestone Fresh bij Schiphol
20-7-2018 Matthias Haakman in dienst bij Kees Greeve B.V.
20-7-2018 Kurk bezig aan opmars in de orchideeŽn
18-7-2018 Enigma Flowers doet mee in Floranti
17-7-2018 Ontdek online het Floriadeterrein Almere 2022
17-7-2018 Beekenkamp en Syngenta combineren Poinsettia portfolio
17-7-2018 Houweling bouwt grootste zonnedak van Zuid-Holland
16-7-2018 Nieuwe speler op de markt voor insectengaas wil voor frisse wind gaan zorgen
16-7-2018 Flinke compostbrand bij afvalverwerker Hoeksebaan
13-7-2018 Decorum partner van BGI Duitsland
13-7-2018 Asocolflores en AgroCheck samen achter wanbetalers aan
12-7-2018 Ook Noord-Amerikaanse markt wil met bruikbare data telen
12-7-2018 DŁmmen Orange neemt callaveredeling Nieuw-Zeelandse Bloomz over
12-7-2018 Denemarken: Knud Jepsen wijdt 1,8 hectare aan cannabis
11-7-2018 Veredelaar deelt ton winst met telers in ontwikkelingslanden
11-7-2018 Eerste editie thriathlon smaakt naar meer
10-7-2018 3,8 miljoen euro voor innoverende MKB-bedrijven
10-7-2018 Sportief Anthura fiets 190K bij gelegenheid 80-jarig jubileum

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code