Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerd Canders

Calluna: van grafplant naar tuinplant

"Het calluna seizoen is net voorbij en het was een goeie dit jaar", vertelt Gerd Canders van Europlant Canders. Samen met zijn zoon runt hij de kwekerij in Straelen, Duitsland, alwaar jaarlijks 30 miljoen jonge planten en 4 miljoen afgekweekte Beauty Ladies calluna's (heideplantjes) geproduceerd worden.


Gerd Canders van Europlant Canders.

De calluna is een echt Duits product - dat wil zeggen, er is geen land waar het plantje in zulke grote aantallen gekweekt wordt - en wordt over heel Europa afgezet. Bij gebrek aan opvolging hebben de afgelopen jaren echter toch een aantal bedrijven de deuren moeten sluiten. Dit heeft weer geresulteerd in een van aanbod- naar vraag gedreven markt. "Hierdoor moeten we vaak bijschakelen om toch weer een extra order te kunnen verwerken", vertelt Gerd. Dat lijkt ook te gelden voor zijn cun-collega's. "In 2004 dachten we dat de groei stagneerde, maar ongemerkt zijn we gezamenlijk toch blijven groeien, van 90 miljoen planten toen naar 130 miljoen nu."

Lifestyle plant
Een positieve boost voor de plant is gelegen in een geleidelijke verschuiving van perceptie. "Vroeger was de plant meer een 'grafplant' - een plantje voor op het kerkhof - maar omdat er de nodige kleuren aan het assortiment zijn toegevoegd, is hij ook meer in het segment 'lifestyle' terecht gekomen", weet Canders.

Europlant Canders werkt nauw samen met de Nederlandse veredelaar Eden's collections. Dat is naar eigen zeggen een belangrijke reden voor het feit dat de kwekerij telkens weer heeft kunnen innoveren en nieuwe kleuren en variëteiten heeft weten te introduceren.


Vijf van de nieuwe varieteiten uit de Beauty Ladies series. Canders heeft hoge verwachtingen van deze nieuwe kleuren.

Van het traditionele slag
Toch zijn calluna kwekers van het traditionele soort, weet Gerd, en om hen te bewegen te innoveren is overtuigingskracht nodig. Naar eigen zeggen gaan kwekers niet zomaar over op nieuwe soorten, maar gaat het bijna altijd middels een paar proefplantingen naast het eigenlijke assortiment. Zodoende gaat er ook de nodige tijd overheen voordat een nieuw soort geïntroduceerd wordt, zelfs als deze door de veredelaar een grote belofte wordt genoemd.

De bulk wordt uitgeleverd van augustus t/m oktober. Wat er hier nog staat, zijn een paar proefsoorten in kleine aantallen.


Een van de trends/noviteiten in de calluna is de multi-color, zoals deze, de Skyline. Hiervoor zijn maar liefst zes stekjes nodig, maar dan krijg je ook gegarandeerd zes verschillende kleuren, aldus Gert.


De High Five, een 5 kleuren-calluna.



Een deel van het veld is bedekt met plantmateriaal dat in het voorjaar geplant is.


Een vak zojuist ingezaaide stekjes. Dit gebeurt handmatig vanaf nu tot aan de kerst. In die periode worden 14 miljoen stekjes geplant.


De kas heeft een oppervlak van 2 ha en is verdeeld in 12 segmenten. De komende maanden zal deze geleidelijk weer vol worden gezet.


Een calluna opkweken van stekje tot verkoopklare plant in potmaat 13 duurt ongeveer 1,5 jaar.



Voor meer informatie:
Europlant Canders
Gerd Canders
Email: info@beauty-ladies.de
www.beauty-ladies.de