Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse farms massaal naar Ethiopië? Onzin.

Tholen - Reden tot zorg of storm in een glas water? Volgens de gouverneur van Nakuru, Lee Kinyanjui, overwegen verschillende kwekers de farm te verhuizen naar Ethiopië vanwege aanhoudende stakingen. Arbeiders zouden te klagen hebben over slechte lonen en daarom het werk al gedurende lange tijd weigeren.

Als gevolg hiervan pakten verschillende kranten uit met titels als 'Kenya Concerned About Mass Relocation' (deze). Tegelijkertijd noemde Kinyanjui niet één bedrijf, die met dergelijke plannen rond zou lopen. Wat hiervan te denken?

Allereerst kwam de Kenya Plantation and Agricultural Workers Union (KPAWU) enkele dagen later met de reactie, dat het allemaal kant nog wal raakt. Volgens de voorman van de arbeidersbeweging Meshack Khisa zijn de uitspraken van Kinyanjui 'misinformed, alarmist and reckless' (link), en is juist het omgekeerde waar. De sierteelt in Kenia groeit al jaren (de afgelopen 15 jaar telkens met 10 tot 20 procent). Bovendien bieden de farms gezamenlijk werk aan 500.000 mensen, en indirect zelfs aan 6 miljoen.



Allicht, zo hint Khisa, moeten we de uitspraken van wat context voorzien. Volgens hem verdienen medewerkers op de farms 'peanuts' in vergelijking met hun Europese collega's, en hebben zij alle recht zich te roeren. Basis behoeften zouden immers wel steeds duurder worden, maar de lonen stijgen niet of niet voldoende mee. Vandaar dat recente stakingen verklaarbaar zijn, en vandaar ook dat de gouverneur geïrriteerde geluiden van kwekers gehoord zou kunnen hebben. En er hier, niet zonder gevoel van overdrijving, op reageerde.

Dat wordt min of meer bevestigd door een kweker. Volgens hem kan de uitspraak uitgelegd worden als een reactie op de aanhoudende druk van de arbeidersbeweging de lonen te verhogen. Met succes heeft deze de afgelopen jaren loonsverhogingen voor elkaar gebokst, 'maar als jullie zo blijven zeuren jaag je straks iedereen de tent uit'. Zo dus.

Een verdere rondvraag - we spraken enkele kwekers uit de regio - levert weinig op. Men ziet een Odyssee niet zomaar gebeuren, noch zou men er redenen voor kunnen verzinnen. Allen wijzen ze op de aanstaande verkiezingen, een gebeurtenis waarbij het hele land het nu eenmaal op de heupen krijgt en dergelijke futiliteiten al gauw een eigen leven gaan leiden. "En al zou het waar zijn, waar gaan we dan met z'n allen naar toe? Over Ethiopië lees je ook de meest wisselende berichten, dus of daar nu alles beter is..."

Publicatiedatum: