Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Besparen zonder te investeren bij bromelia en potanthurium

Met bestaande kassen is zonder te investeren al veel energie te besparen. Tijdens de themabijeenkomst energie op 12 mei kregen bromelia- en potanthuriumtelers een uitleg over wat hiervoor nodig is. Jan Voogt gaf aan dat Het Nieuwe Telen draait om het optimaliseren van het teeltproces en het denken in balansen. Als je dat goed doet, ga je automatisch energie besparen.



Voogt spoorde de aanwezigen aan om anders te gaan nadenken over het klimaat in de kas en gezien de vele vragen lukte dat zeker. Er bleek daarbij veel belangstelling om de kennis over Het Nieuwe Telen uit te diepen in een cursus.

Sander Pot (Plant Dynamics) lichtte de resultaten toe van de onderzoeken 'Meer rendement uit licht en CO2' en 'Activeren fotosynthese door sturing op huidmondjesopening'. Het eerste onderzoek heeft grenswaarden opgeleverd voor maximale benutting van licht en CO2 voor o.a. bromelia. Dit geeft handvatten voor optimaal inzetten van belichting en CO2. Zo kan er bij bromelia beter belicht worden als er geen daglicht is, omdat anders het rendement van de belichting snel inzakt.

Uit dit project bleek ook dat er de huidmondjesopening vaak limiterend was voor de fotosynthese. In het tweede project is onderzocht hoe de blokkade is op te heffen, zowel bij potanthurium als bij bromelia. Voor anthurium bleek dat de huidmondjesopening niet vaak limiterend was. Bij bromelia bleek dit wel het geval. Het sturen met lichtkleuren en daglengte bleek weinig invloed te hebben. Wel kan door een hogere RV de huidmondjes verder geopend worden. Dit onderzoek bevestigde dat bij bromelia het lichtrendement snel inzakt bij hogere lichtintensiteiten en er dus beter belicht kan worden als er geen daglicht is.

Grip op licht
Filip van Noort (Wageningen UR Glastuinbouw) heeft onderzoek gedaan naar energiebesparing bij potplanten met meer natuurlijk licht (Grip op licht). De behandelingen met diffuus licht gaven in het algemeen een zwaarder gewas. Het onderzoek toonde aan dat het mogelijk is om circa 25% energie te besparen.

Bekijk:

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: