Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Energie besparen en lichtuitstoot verminderen bij de teelt van rozen

Verticaal temperatuurprofiel roos

Het verticale temperatuurprofiel krijgt bij rozen extra aandacht omdat door het gebruik van belichting zonder aanvullende maatregelen de temperatuur bovenin het gewas hoger wordt dan onderin. Dat is de reden dat er vaak tot in de zomer een buis van 40-50 C onder het gewas wordt aangehouden. Daarnaast blijken er grote horizontale temperatuurverschillen in de kas te ontstaan als gevolg van luchtstromen.



De ervaring leert dat het gebruik van schermen dit soort problemen vergroten. Dat maakt lichtafscherming niet populair, terwijl er juist strengere eisen komen op dit gebied. Uit dit onderzoek bleek dat het juist de kieren in het scherm zijn die deze problemen veroorzaken. Het volledig sluiten van een scherm in combinatie met verticale luchtbeweging door een ventilator verkleint zowel de verticale als de horizontale temperatuurverschillen. Om bij een dicht scherm toch voldoende warmte en vocht af te voeren blijkt de plaatsing van een ventilator in het scherm die koude en droge lucht van boven het scherm aanvoert goed te voldoen. Omdat de verticaal werkende ventilator lampwarmte omlaag stuwt, kan de buis onder het gewas een lagere temperatuur krijgen waardoor niet alleen energie wordt bespaard, maar ook 30% minder warmte hoeft te worden afgevoerd door de ventilator in het scherm.

Klik hier voor het rapport van de WUR


Publicatiedatum: