Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kweker moet betalen voor schenden licentie-overeenkomst

Handelskwekerij Verheijen is door de rechter in het gelijk gesteld in een geschil met een klant, die er door het bedrijf van beschuldigd werd inbreuk gemaakt te hebben op de licentieovereenkomst. Verheijen had planten van een ras waar hij Europees kwekersrecht op heeft aan de bewuste kweker (gedaagde) verkocht, waarop deze die plantte. Maar toen Verheijen op de koffie kwam en ging tellen, bleken er meer planten te staan dan in de licentie overeengekomen was.

Verheijen concludeerde daaruit dat gedaagde inbreuk heeft gemaakt op het kwekersrecht door gebruik te maken van eigen of anderzijds verkregen vermeerderingsmateriaal. Om deze redenen spande hij een zaak aan, waarin hij, naast betaling van de licentievergoeding, een schadevergoeding van € 17019,50 eiste.

Een kantonrechter stelde hem in het gelijk, alleen werd het bedrag wat naar beneden bijgesteld. Zo dacht Verheijen 0,60 eurocent de plant te mogen vangen, maar vond de kantonrechter dit ongegrond en kwam uit op 0,20. Ook werd er gebakkeleid over het aantal vierkante meters waarop geteeld zou zijn, en waarbij looppaden door de aanklager gemakshalve in het teeltareaal werden geïmplementeerd - maar, om het nog wat ingewikkelder te maken, vervolgens ook moest worden vastgesteld, dat op een van de looppaden inderdaad planten opgezet waren.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken: de kantonrechter herberekende e.e.a. en veroordeelde de kweker tot betaling van € 4.996,00 schadevergoeding.

Zie de uitspraak voor meer informatie

 
Publicatiedatum: