Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
proces in beeld

Uniformere planten door beter selecteren

De kwekers voorzien van uniforme phalaenopsis plantjes. Met dat doel voor ogen ging Bremkens Orchids de markt op, op zoek naar een partij die hiervoor de optimale sorteerlijn kon leveren. Vier maanden geleden gingen zij in zee met Flier Systems en installeerden een lijn, voorzien van een camera van Aris. Naar eigen zeggen is niet alleen de uniformiteit ermee geholpen, ook is de interne logistiek erbij gebaat. "We werken efficiƫnter", aldus Christian Bremkens, mede-eigenaar van het bedrijf.


Co-owners Peter Bremkens en Christian Bremkens bij de sorteerlijn van Flier Systems.

Uniform young plants
Voordat de lijn van Flier werd aangeschaft, sorteerde Bremkens Orchids de planten in een eerder stadium. "Wanneer het uitgangsmateriaal uit het lab kwam, werd het direct in vijf maten gesorteerd en in een plug gestopt. Hoewel je dan goed begint, groeit toch de ene plant harder dan de ander, wat je na een aantal weken gaat zien. Een probleem is dan de handling van de kleine planten. Die blijven achter en worden bij een kweker vaak weggegooid, omdat deze te klein zijn om op te potten."

Later

En dus, om op het moment van uitleveren uniformere planten te hebben, besloten zij tot aanschaf van de lijn. Bijkomend voordeel is een hoger productievolume. "Met de machine sorteren we de planten op een later moment - na 12 weken. Dat zorgt ervoor dat de planten een beter microklimaar ontwikkeld hebben in deze eerste teeltfase, en hierdoor kunnen wij er meer kwijt op een vierkante meter."

Hieronder een serie foto's en een video, die het gehele proces in beeld brengen.


Na 12 weken in een kleine pot te hebben gestaan, worden ze op kwaliteit gecheckt en op de band geplaatst.


Planten op de lopende band.


Planten onderweg naar de Aris camera. Deze camera neemt een foto van de bovenkant van de plant en twaalf van de zijkanten, zodat een precieze berekening van de afmetingen gemaakt kan worden.


Wanneer de afmetingen berekend zijn, worden ze gesorteerd op de bekende/gebruikelijke wijze. Bij Bremkens maken ze onderscheidt in 5 maten.





Nadat de planten gesorteerd zijn en een band volstaat (60 planten, het aantal dat in een tray past), worden ze naar getransporteerd naar bovenstaande machine, die ze daadwerkelijk in die tray zet.


En dat gaat zo:


De tray is speciaal voor Bremkens ontwikkeld en komt van fabrikant Pƶppelman Teku. "Voorheen maakten we gebruik van trays van polystyrene (PS), maar dat had als nadeel dat de wortels eraan bleven plakken. Bij het ompotten kon de plant dan beschadigen. Opvallend genoeg hebben deze trays, gemaakt van polypropylene (PP), dat effect niet. Echter, PP werd voorheen alleen gebruikt voor de laatste fases van de kweek.


Zie je wel, het plantje wip je zo uit het PP potje.


Wanneer de trays gevuld zijn, gaan ze weer terug de kas in.


En dan weer 6 tot 12 weken later, zijn de planten klaar om verscheept te worden naar de kwekers.

Voor meer informatie:
Bremkens Orchids
Christian Bremkens
Email: christian@bremkens-orchids.de
www.bremkens-orchids.com